Yavru Kedilere Tuvalet &Amp; Kum Eğitimi Nasıl Verilir? Tüm Aşamalar!

Yavru Kedilere Tuvalet & Kum Eğitimi Nasıl Verilir? Tüm Aşamalar!

Yeni bir yavru kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, aklınızda belirecek ilk soru işareti kedinize tuvalet eğitimini nasıl vereceğiniz olacaktır. Zira yavru kedilerde tuvalet eğitimi oldukça önemlidir; ancak bir o kadar da basittir. Peki, yavru kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir? Pek çok kedi, tuvalet eğitimini ilk önce annesinden öğrenir.

Annesinin kum kabını kullanması ve yalnızca kum kabına dışkılaması onları da bu yönde teşvik eder. Ayrıca kediler, dışkılama ve idrar yapmak için içgüdüsel olarak toprak veya kum bir zemine ihtiyaç duyarlar. Ve yine içgüdüsel olarak tuvaletlerini yaptıktan sonra kanıtlarını yok etmek için onları yine kum ve toprakla örterek gizlerler. Lakin bazı kedilerde dışkılarını gizlemek için toprağa ya da kuma gömme davranışı görülmeyebilir.

Bu muhtemelen kedinin, annesi tarafından bu davranışı görmediği için olur. Buna karşın kedilerin geneli dışkılarının üstünü kapatmayı tercih eder. Fakat siz yine de tuvalet eğitimi konusunda emin olmak istiyor ve bu açıdan birkaç ipucuna ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

İçindekiler

Yavru kedilere tuvalet eğitimi verilirken birkaç malzemeye ihtiyacınız olacak. Bunlar kedi sahiplenmek isteyen herkesin evinde bulundurması gereken önemli ekipmanlardır.

Kum kabı (kedi tuvaleti): Kum kabı, kedinizin ihtiyaç duyacağı en temel malzemelerden biri olup; içine kumu boşaltacağınız bir tuvalettir. Uzmanlara göre her evde bir kedi için en az iki kum kabının yani tuvaletin olması gerekmektedir. Eğer kedi sayınız ikiyse, dört kum kabına ihtiyacınız var demektir. Kum kabını evinizde, ulaşılması kolay bir noktaya yerleştirmelisiniz.

Fakat bununla birlikte çok açık bir alanda yani çok ortada bir noktada olmadığından emin olmalısınız. Zira kediniz bunu mahremiyetine saygısızlık olarak görebilir ve dahası kendini güvende hissetmeyebilir! Dolayısıyla kum kabını, kedinizin kolayca ulaşabileceği ve aynı zamanda gözlerden uzak bir noktaya yerleştirmelisiniz. Kedinize alacağınız kum kabının hangi özelliklere sahip olması gerektiğini öğrenmek için mutlaka okuyun: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar!

Kedi kumu: Kedi kumlarının pek çok çeşidi bulunur. Ucuzdan pahalıya, kil kumundan, çam peletlerine, gazete ve hatta buğdaydan yapılmış çevre dostu kumlara kadar bir dizi kedi kumu çeşidi önünüze çıkacak. Hangi kedi kumunun alınması gerektiğine, çoğu zaman kedi sahipleri karar verirken; bazı kediler bu hususta oldukça hassas davranabiliyor.

Mesela yeni alınan kedi kumunun dokusu, standardı ve kokusu kedinizin hoşuna gitmeyebilir. Bu durumda kediniz, söz konusu kedi kumunu kullanmayı reddedecek, muhtemelen kum kabının yanına, önüne veya arkasına dışkılayacaktır. Dolayısıyla en ideal olanı kokusuz bir kedi kumu alarak başlangıç yapmaktır.

Kediniz kedi kumu eğitimini aldıktan sonra dilediğiniz bir kokuda kedi kumu satın alabilirsiniz. Bunların yanı sıra kedi kumu alırken, topaklanan bir kum olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Zira topaklanan kum, idrarı veya dışkıyı hemen içinde hapsedecek ve sizler için temizlemesi daha kolay olacaktır. Kedi kumu çeşitlerine ayrıca bakmak isterseniz: Kedi kumu çeşitleri | 8 farklı kedi kumu çeşidi!

Kedi kumu küreği: Kediniz kum kabını kullandıktan sonra içindeki kumu sık sık temizlemenizde fayda var. Bu hem kedi sağlığı açısından hem de hijyenik açıdan oldukça önemlidir. Kedi kumunun temizlemek, dışkıları toplamak için kum küreği kullanabilirsiniz. Kürek yardımı ile kumun içinde topaklanan dışkı ve idrarı hiç elinizi değdirmeden alıp, atabilirsiniz.

Ödül mamaları ve oyuncaklar: Yavru kediniz kumunu kullandıktan sonra, ona ödül maması vermeniz ya da tüylü bir oyuncak ile onu oynatmanız, bu davranışını olumlu yönde pekiştirecektir. Bunu yalnızca tuvalet eğitiminin ilk safhalarında yapmalısınız. Aksi takdirde kediniz, her tuvalet sonrası sizden ödül maması veya oyuncak bekleyebilir.

Yukarıda da belirttiğim gibi kum kabının rutin temizliği ve bakımı oldukça önemlidir. Rutin temizlik ve bakım, korkunç “dışkı ve idrar kokusunu” evinizden gidermeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda, her daim temiz bir kum kabını kullanıyor olmak kediniz için daha keyifli bir deneyim olacaktır.

Yetişkin veya yaşlı kediler, tipik olarak tuvalet konusunda zaten eğitimli olacaklardır. Ona sadece kumun yerini göstermeniz yeterli olacaktır. Fakat eğer bir sokak kedisinden söz ediyorsak, işler biraz karmaşık bir hal alabilir.

Fakat endişeye lüzum yok; zira kediler bir kum kabının ne işe yaradığını çabucak öğrenmelerine yardımcı olacak tüm içgüdülere sahiptir. Sokak kedilerini, kedi kumuna alıştırmak bazen zor olabilir. Çünkü muhtemelen ilk kez kedi kumu ile karşılaşıyorlardır.

Bu gibi durumlarda uzmanlar, başlangıç için kutuyu dışarıdan alınan herhangi bir toprakla doldurmayı öneriyor. Kediniz kutuya girmeye başladıktan ve iyice alıştıktan sonra, toprağı yavaş yavaş kedi kumu ile değiştirebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi bazı kediler, kedi kumu konusunda oldukça seçici olabilir. Kediniz kum kabını kullanmayı reddediyorsa, kum kabının boyutunu veya şeklini, kedi kumunun kokusunu veya dokusunu beğenmiyor olabilir. Mesela kum kabının üstü kapalıysa yani bir kapağı varsa, onu çok sınırlayıcı veya daraltıcı bulabilir ya da fazla açığa çıkmış hissediyor ve kapalı bir kum kabına ihtiyaç duyuyor olabilir.

Bunun yanı sıra kum kabının konumundan da hoşlanmayabilir. Dolayısıyla sorunun ne olduğunu ve kum kabını kullanması için yeterince rahat olmasını sağlayan doğru faktör kombinasyonunu bulana kadar deneme – yanılma yöntemiyle ilerlemeniz gerekebilir. Neyse ki bu çok sık görülen bir durum değildir.

Artık yavru kedinize tuvalet eğitimini nasıl verebileceğinizi biliyorsunuz. Gerekli malzemelere ve düzene sahip olduğunuz an, ailenizin en yeni üyesi ile mutlu ve uyumlu bir ilişki kurma yolunda ilk adımı atmışsınız demektir. Stresi veya sağlık sorunlarını ortadan kaldırmanıza ya da diğer tüm olumsuzlukları gidermiş olmanıza rağmen kediniz hala kum kabına alışamıyorsa, yapmanız gereken ilk şey veterinere danışmaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required