Kediler Ton Balığı Yiyebilir Mi?

Kediler Ton Balığı Yiyebilir Mi?

Kedilerin balık yemeyi sevdiğini bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Bilhassa ton balığı kedinizi beslemek için harika bir seçenektir. Daha önceleri kediler için konserve ton balığı satışı yapılmıyorken bile çoğu kişi bu şekilde besliyordu. Peki; ton balığı yemeleri güvenli mi?, insanlar için üretilmiş olan ton balığını yiyebilirler mi?, ne kadar yiyebilirler?, hangi tür yiyebilirler? bu gibi sorulara cevap bulmak istiyorsanız yazımızın devamını okuyarak, aklınızda beliren tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

İçindekiler

Kısa ve net cevap; evet, kediler ton balığı yiyebilirler. Herhangi bir zararı yoktur ancak insalar için üretilen ton balıklarından yemeleri, onlar için sağlık porblemlerine dönüşebilir. Bu sebeple yalnızca kedilere yönelik satılan ton balıklarından vermelisiniz.

Ton balığı kedi için zehirli bir besin değildir. Ama tamamen çiğ olması veya az pişmiş olması hususu kediniz için bir tehdit unsurudur. Çiğ balığın içerisindeki Salmonella ve E. coli bakterileri kediniz ve hatta sizin için zehirlidir. Eğer kedinizde bu durumu fark ederseniz acilen veterinere götürmelisiniz. Bu nedenle kedinize ton balığı vermeden önce iyice pişirin ve öyle servis edin. 

Konserve ton balığının, taze ton balığına benzer nitelikte yararları mevcut fakat uzun züre muhafaza edilmeye yönelik olarak paketlenmiş olduklarından bir takım tehditleri de beraberinde getiriyor. Eğer konserve ton balığını tercih edecek olursanız, balık kadar içerisinde bulunduğu sıvıyı da bir o kadar dikkate almanız gerekiyor. Konserve balığının %100 bir şekilde balık içerdiğinden ve suyun içerisinde olduğundan emin olmalısınız.

Taze ve konserve ton balığı çeşitleri kediniz için en uygunları olup suda ve paketlenmiş olanını tercih etmelisiniz. Taze ton balığını kedinize pişmiş olarak vermeniz öneriliyor. Zira pek çok bakteri ve paraziti içerisinde bulunduracağından çiğ balık yemek hayati riskler taşıyor. Bunun yanı sıra çiğ balığın içerisindeki tiaminaz enzimi, tiamin adındaki B vitaminini parçalayacağından tiamin eksikliği ile karşı karşıya bırakabilir. 

Yavru kedinizin büyüyüp gelişebilmesi adına ton balığı vermek mantıklı görülecektir. Fakat unutulmaması gereken bir şey var ki, getirisi kadar götürüsü de olacağıdır. Özellikle pansteatitis, civa zehirlenmesi ve nöbet durumları yavru kedilerin taşıyabilecekleri hastalıklar değildir. Az miktarda ton balığı suyu, yavru kedinizi yemek yemeye teşvik edeceğinden bu yöntemi kullanabilirsiniz. 

Paketlenmiş ton balığı içerisinde yalnızca balık bulunmaz. Aromali veya yağda paketlenmiş olanlarından kesinlikle uzak durmalısınız. Yalnızca suda paketlenmiş olarak satılan ton balıklarından satın alabileceğiniz gibi bunun bile içerisinde bazı ekstraların olabileceğini unutmayın.

İlk olarak listenin başında tuz geliyor. Genellikle konserve gıdaların içerisinde en çok kullanılan malzeme olup insanlar için lezzet unsuru olarak görülürken, kediniz için fazlası zararlıdır. Bu sebeple ya içerisinde tuz konulmamış ya da esen miktarda sodyum içeren ton balığı almaya özen gösterin.

Öte yandan sebze ve soya gibi diğer madelerinde bulunduğu aşikar. Eğer kedinizi güven içerisinde beslemek istiyorsanız yapacağınız en iyi şey içeriği en aza indirgenmiş olan ton balığını bulmak olacaktır.

Omega yağ aistleri bakımından yüksek olan ton balığı oldukça da yararlıdır. Lakin, bu demek değil ki devamlı olarak kedinize ton balığı verebilirsiniz. Bu fazla yağ alımı, kedinizde pankreas veya yağ dokularının iltihabı olan pankreatit veya steatit gibi konularda risk faktörü olabilir. 

Esasında, pek çok kedi mamasının içeriğinde bulunan ton balığı, kediniz için yüksek ölçüde protein alımı sağlarken, karbonhidrat bakımından düşük miktar içermesi de bir artıdır. Cilt ve tüy sağlığına yarar sağlarken öte yandan artrit, alerji, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi sorunlara iyi gelecek omega-3 esansiyel yağ asitleri EPA ve DHA’yi içerisinde barındırıyor. 

Ton balığının fazlası bir sağlık sorununa yol açabilir. Neden derseniz; ton balığının içerisindeki besin değerleri, başlı başına bir kedinin sağlıklı olabilmesi için yeterli dengeyi sağlayamaz.Ton balığının içerisinde yüksek miktarda civanın olması, çok fazla tükettiği takdirde kedinizin vücudunda birikmesine sebep olur. Bu da kedinizin civa zehirlenmesi yaşamasına yol açar. Koordinasyon bozukluğu, denge kaybı ve yürüme sorunları belirtilerini tespit ederseniz kısa zaman içerisinde veterineriniz ile iletişime geçmelisiniz. 

Ton balığı bir kedi için oldukça leziz bir besindir. Eğer ki çok fazla ton balığı ile beslerseniz, bu tadı yakaladığı için ilerleyen zamanlarda kedi mamalarını yemek istememeye başlayacaktır. Yani anlayacağınız fazla besleme sonucu kedinizin yeme düzeninde bir bozukluk yaratacak ve seçici davranmasına neden olacaktır.

Ev kedileri çok fazla aktif hareket etmedikleri için kilo alımları oldukça kolaydır. Ton balığı genellikle bir kedinin alması gereken günlük kalori miktarının üçte birinden fazladır. Eğer kedinize hem kedi maması veriyor hem de ton balığı veriyorsanız, ciddi bir kilo alımına sebep olursunuz. Böylece onu obeziteye ve onun yol açacağı diyabet, üriner, artrit ve iltihaplanma hastalıkları ile boğuşmaya mahkum bırakmış olursunuz. 

Kedinize daha önce vermediğiniz yiyecekleri vermeden önce veterinizden görüş almak daha güvenilir olacaktır. Eğer kedinizi ton balığı ile beslemek istiyorsanız, her zamanki besleme rutinize uygun olacak şekilde adımları izleyin. Ton balığı kedinizin gün içerisinde alacağı kalorinin %10’undan daha az miktarda olmalıdır. Geriye kalan %90’lık kısımı tam ve dengeli mamasından almalıdır. Yani ton balığını ana besin olarak değil daha çok destekleyici olarak kullanmalısınız. Zararlarından kaçmak adına kedinizi her gün ton balığı ile beslememeye özen gösterin.

*Kedinizin sağlığı için ona en saf içeriğe sahip ton balığı vermenin yanı sıra haftada yalnızca birkaç kez ikram olarak vermeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Aksi takdirde kilo alımı, civa zehirlenmesi ve daha pek çok hastalık ile karşı karşıya kalacaktır. Tüm bunları göz önünde bulundararak bir besleme düzeni geliştirmeniz her ikiniz içinde yararlı olacaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required