Görme Engelli Kedinize Nasıl Bakarsınız?

Görme Engelli Kedinize Nasıl Bakarsınız?

Görme engeli olan bir kedinin, her ne kadar zor olsa da güzel bir yaşam sürebilir. Evcil hayvanınızın, bilhassa da yaşlı olanların görme yetilerini kaybetmesi hiçte az rastlanan bir durum değildir. Nasıl ki 40’lı yaşlarına gelen insanlar okuma gözlüğüne gereksinim duyar, aynı şekilde 6 yaşını aşan kediler belirli görme sorunları yaşayabilirler. Gözlerindeki nükleer skleroz adındaki değişim, merceğin esnekliğinin daha az olması ile puslu görmeye ve yakın nesnelere daha az odaklanmaya sebebiyet verir. Görme kaybı yaşatan bir rahatsızlıkta katarakttır. Gözün şeffaf merceği bulanıklaşarak opak bir hale gelir ve körlüğe yol açar.

Son olarak glokomu olan kedilerin göz küresi içindeki ağrı ve artan basınç körlükle ile sonuçlanabilir. Katarakt ve glokom için çeşitli tedavi yöntemler bulunuyor. Kedinizin görme engelli olarak hayatlarına devam etmesine izin vermeniz kötü bir şey değildir. Aslına bakarsanız kör bir kedi, sahibi kadar bu durumdan endişe duymaz. Görme yetisini kaybetmiş olsalar da, işitme ve koku duyularının gelişmesine güven duyarlar. Bu kediler hala hayattan zevk almayı ve devam etmeyi bilirler ve tabi ki sahiplerini sevmeleri için illa ki onları görmelerine gerek yoktur.

İçindekiler

Kör kedi bakımı, güvenliği ve duygusal açıdan sağlığı oldukça mühimdir. Kedinin mutlu ve rahat olması için aşağıda vermiş olduğumuz ipuçlarını takip edin:

Kedinizin hayatını kör bir kedi olarak devam etmesine izin vermeniz zalice bir davranış değildir. Onlar bu konuda sahipleri kadar endişe duymazlar. Göremiyorlarsa da işitme ve koku yetilerine güveneceklerdir.

Malesef ki, kediler görme yetilerini kaybettiklerinde bakımının zor olduğuna dair yanlış bir düşünce hakim olduğu için pek çoğu barınaklara bırakılıyor. Fakat evcil hayvanlar gayet uyumlu canlılar olduğu için görme kaybı yaşadıklarında kolayca adapte olabilirler.

Bir anda gerçekleşen görme kayıplarında alışa gelmeyen davranışlar sergilemeleri normaldir. Yürürken bir yerlere çarpar ve şaşırırlarsa miyavlarlar.

Kör kediler renksiz, iltihaplı ve bulutlu olarak görünürler.

Yaşlı kedilerde yaşayanan ani körlüklerin sebeplerinden biri yüksek tansiyondan kaynaklanıyor. Basıncın artmasıyla beraber ışığa duyarlı olan retinayı gözün arka kısmından uzaklaştırır.

Kediniz birçok etkene bağlı olarak görme yetilerini kaybedebilirler. Kedilerde yaşanan bu durumun kalıtsal sebepleri köpeklere kıyasla daha az yaygındır. Fakat safkan kedilerde ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Yetişkin ya da yaşlı kedilerin kör olmasının tıbbi sebepleri, genetik yapıdan kaynaklanmaktadır.

Duruma bağlı olarak körlük düzeltilebilir. Fakat sorun düzeltilse dahi bazen kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu nedenle kedinin görmesinde bir iyileşme yaşanmayabilir.

Travma, enflamasyon, tümör, enfeksiyonlar körlüğe sabep olabilir.

Kedilerde körlüğe neden olabilecek göz hastalıkları hangileridir?

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required