Dişi Kediler Regl Olur Mu?

Dişi Kediler Regl Olur Mu?

Dişi kediler de tıpkı insan ve köpeklerde olduğu gibi regl olabilir fakat farklı şekilde görülür. Eğer yeni kedi sahiplendiyseniz bu konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olmanız normal. Dişi kedilerde menstrüel döngüler yerine kızgınlık döngüleri vardır ve kıgınlık dönemlerinde meydana gelir. Bu evrede kediniz pek çok erkek kediyi kendine çekebileceğinden genel davranışlarında belirli farklılıklar görmeniz mümkündür.

İçindekiler

Dişi yavru kediniz cinsel olgunluğuna 6-7 aylıkken ulaşır ve ilk kızgınlık dönemine girmesiyle birlikte çeşitli davranış değişiklikleri meydana gelir. Normalde bilinen reglin aksine kızgınlık döneminde kanamaya oldukça az rastlanır. Fakat yine de görebileceğiniz başka pek çok değişim olacaktır. Kediniz yerlerde yuvarlanıp dışarı çıkmak için ısrarcı olur. Sabırsız, sevecen, talepkar davranışlar sergileyebilecekleri gibi halı ve eşyaların üzerine çiş yapabilirler. Bel kısmı okşandığında kuyruğunu kaldırarak çiftleşme pozisyonu alabilirler. Gün içinde çeşitli miyavlama ve bağırma sesleri çıkartabilirler. Size karşı daha agresif olabilirler. Eğer kediniz bu döneminde çiftleşmezse, bu döngü 1-10 gün kadar sürecek olup üç haftada bir tekrarlanacaktır.

Kediler de aynı insanlarda olduğu gibi ergenliğin başlangıcında cinsel olgunlaşma dönemine girdiklerinde kızgınlık dönemleri başlamış olur. Bu 1 ila 10 gün arasında sürebilmektedir. Kedilerin çiftleşmelerinin her ne kadar mart ayında gerçekleştiğini düşünsek de hem evdeki hem sokaktaki kedilerimizi doğal yaşamdaki döngülerinden farklı bir döngüye maruz bıraktığımız için (iklim değişiklikleri, beslenme, barınma) kızgınlık her 3-4 haftada bir gerçekleşmektedir. Normalde kızgınlık dönemlerinde kedilerde kanama olması durumu söz konusu değildir. Eğer kediniz kızgınlık davranışları gösterdiği bu dönemde çeşitli bölgelerde kan lekeleri görüyorsanız mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kızgınlık dönemleri zorlayıcıdır. Bu sebeple kedinizi kısırlaştırmanız epey bir fayda sağlar. Buna ek olarak yumurtalık, rahim ve meme kanseri gibi hastalıklar için de önleyici bir uygulamadır. Dişi kedilerde yapılan araştırmalarda ilk kızgınlığını göstermeden yapılan kısırlaştırma işlemi meme tümörü oluşma riskini %95 oranında azaltmaktadır. Bunun yanında genellikle ilk kez kızgınlığa girecek olan kedilerin gebe kalma olasılıkları fazla olduğu için ve ilk doğumlarında annelik içgüdüsünün yeterince gelişmemesinden kaynaklı yavru kayıplarının daha fazla olması sebebiyle genellikle ilk kızgınlığa girmeden hemen önce kısırlaştırılması öneriliyor. Ayrıca var olan hali hazırdaki kedi popülasyonunun engellenebilmesi için de yararı olacaktır. Eğer kedinizi ilk sahiplendiğiniz zaman kısır olup olmadığını konusunda net bir cevap alamadıysanız, veteriner hekimi kontrolüne götürün. Alacağınız bilgiler sayesinde kedinizin kızgınlık döngüsünde nasıl daha iyi bakabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required