Kuduz Kedi Belirtileri & Tedavi Süreci

Kuduz Kedi Belirtileri & Tedavi Süreci

Her ne kadar kuduz virüsü köpekler ile bağdaştırılıyor olsa da kedi vb. tüm adamcıl hayvanlarda görülmesi olasıdır. Kuduz olan bir canlı, virüsü hem öbür hayvanlara hem de insanlara bulaştırabilir. Şayet bulgular baş göstermeden rehabilitasyon edilmez ise vefat gibi korkunç bir vaziyet ile karşı karşıya kalınabilir. Neyse ki önleyici kuduz aşıları sayesinde çözüm oldukça kolaydır ve kuduz hastalığı çoğu gelişmiş ülkede hakimiyet altına alınmıştır.

İçindekiler

Kuduz, kedinizin asap sistemin merkezine tesir eden, Rhabdoviridae ailesinden, lyssavirüs türüne ait Ribo Nükleik Asit’lı bir virüstür. Şayet kuduz olmuş bir hayvan başka bir hayvanı ya da insanı ısırırsa veya enfekte hayvanın salyası rastgele bir biçimde başka bir canlının sarih yarasına temas ederse virüs bulaşır. Virüs, bulaştığı bölge ve civarını artar ve daha sonrasında periferal asaplar aracılığıyla omuriliğe erişir. Omuriliğe erişen virüs daha sonra beyine doğru hareket etmeye devam eder. Bu vakit zarfında bedendeki asap hattında zararlar alana getirir. Virüsün beyine erişmesi virüsün bulaştığı bölgenin beyine uzaklığına ve bulaşma anındaki virüs ölçüsüne göre birkaç günden birkaç aya kadar değişen zamanlarda olmaktadır. Virüs beyine vardığı zaman bulgular hayvanınız üzerine tesir göstermeye başlayacaktır. Vasati 7 gün içerisinde de vefat ile neticelenir.

Evcil bir hayvanın kuduz olması az tesadüfülen bir gidişattır. Bunun yegane nedeni ise ülkemizde kuduzu yasaklamak için aşıların yıllık olarak yaptırılması lüzumlu olduğu içindir. Kedinizin kuduz virüsü ile enfekte olmasının nedenlerinden biri ve en yaygını enfekte olan barbar hayvan tarafından ısırılmasıdır. Yarasa, tilki, kokarca ve rakun gibi kuduz virüsü taşıyıcısı olan hayvanlar ile yakın temasta olmaları enfeksiyon tehlikesini çoğaldırır. Bu surattan özellikle yaban hayatıyla bağlantıyı olan veya olmuş hayvanlarla kedinizin temas etmemesi çok önemlidir.

Şayet kediniz başka bir hayvanı ısırıyorsa, bu kuduz olduğuna dair gösterdiği ilk bulgudur. Vaziyet bütün tersi ise başka bir deyişle başka bir evcil hayvan sizin kedinizi ısırdıysa, bu mevzuyu kedinin sahibi ile konuşmalısınız. Ya da bir barbar hayvan atağına uğradıysa baytar doktorunuz ile bağlantıya geçmelisiniz. Size verebilecekleri ilk öneri, virüsün bedende barınmaması için kuvvetlendirici bir aşı yapılması olacaktır. Bunun yanı gizeme kedinizi karantinaya alarak, semptomların büyümesini yakından gözlemlemelisiniz. Kuduzun hayvan canlıyken yapılabilecek rastgele bir test ile kesin tanısı olası değildir. Mümkün bir kuduz virüsünün bulguları alttaki gibidir:

Kediniz kuduz olduysa bu virüsün size de bulaşma tehlikeyi vardır. Kendinizi gözetmek için kedinizin tükürüğü ile birebir temas etmemeniz gerekiyor. Fakat sizi yalaması ya da üzerinize salya akıtması kuduz olacaksınız demek değildir. Bu tükürük sarih yaraya denk kazançsa bulaşabilir. Hayvanınız tarafından ısırılmanız gidişatında kuduz olabilirsiniz. Bu gayet mümkündür ancak az tesadüfüldüğünü belirtmem gerekiyor. Virüs kaptığınızdan kuşku ediyorsanız, şipşak hekiminiz ile bağlantıya geçin. Enfeksiyonun önüne geçmek için birden fazla kuduz aşısı olamanız gerekebilir.

Hastalığın rehabilitasyonu ne yazık ki yoktur.Kediniz şayet kuduz virüsü ile enfekte olduysa kısa vakit içerisinde bir bulgu göstermeyebilir. Virüsü kaptıktan birkaç ay sonrasına kadar süren bir kuluçka yarıyılı olabilmektedir. İlk zamanlar kuduz semptomları göstermeyeceği gibi tükürüğü de birkaç hafta bulaşıcı olmayacaktır. Rastgele bir kuduz testi bulunmadığı için baytar doktorunuz, kedinizi karantinaya alarak bulguları takip etmenizi öneri eder. Akabinde yapılacak olan kuvvetlendirici aşı, yayılmasını engelleyebilir. Kedinizde bulgular başladıysa rastgele bir rehabilitasyonu bulunmadığı için artık bunun bir geri dönüşü olmayacaktır. İlerleyen süreçte kediniz makûslaşır ve hayatını kaybeder. Bu süreç zarfında kedinizin acılarını dindirmek ve etraftaki öbür canlıları gözetmek için yattırılmalıdır. Böylesine uğursuz bir vaziyetin önüne geçmek için kedinizin aşılarının aktüel olmasına özen gösterin. Kuduz aşıları kedi ve köpeklerde 12 haftalıkken bir doz biçiminde uygulanmaktadır. Muhtelif ülkelerde legal gereklilikler değişik olsa da ülkemizde her yıl kuduz aşısı yinelenmektedir.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required