Kedimin Karnında Beze Gibi Bir Şey Var – Karnındaki Yumru Nedir?

Kedimin Karnında Beze Gibi Bir Şey Var – Karnındaki Yumru Nedir?

Kedinizi severken elinize bir yumru/deri birikintisi gelmiş olabilir. O bundan rahatsız görünmüyor ve her sağlıklı kedi gibi mamasını yiyip, koşup, zıplayıp, idrarını yapıyor ve tuvalete çıkıyor olsa da bu herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla kedinizin karnında ortaya çıkan bu yumrunun veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Bu yumrunun derinin içinde mi yoksa altındaki dokuda mı olduğu tespit edilmelidir. Bu kitlenin iyi huylu olup olmadığı ve çıkarılması gerekip gerekmediği belirlenir.

İçindekiler

Hafif Travmalar: Küçük bir çarpma sonucunda meydana gelebilen ve kendi kendine iyileşen yumrulardır. Enfekte olması olasıdır. Ayrıca aşı olan kedilerde birkaç gün şişlik olur. Daha fazla sürerse veteriner hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca aşı veya enjeksiyon sonrası, aşı/enjeksiyon yerlerinin ovuşturulması ilacın yayılıp yumrulaşmaması açısından önemlidir.

Apseler: Kedinizin ısırılması veya çizilmesi durumunda oluşan irin dolu, şişmiş yerledir. Her zamanki hallerine göre daha yorgun olabilir ve mama yemek istemezler. Veteriner hekiminiz kediniz için antibiyotik ve anti-inflamatuar ilaç verebilir. Bu yumruyu temiz tutmak için olduğu noktanın etrafındaki tüyleri temizleyebilirler. Eğer apse derin ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Tümörler: Yağ dokudan köken alan lipomlar, kedinizin vücudunda herhangi bir noktada bulunabilirler. Kanser olarak adlandırılmaz. Kedinizin hareket kabiliyetini sınırlamadıkça ameliyat gerektirmez. Yaşlı ve kilolu kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Yumrunun kanser olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminiz numune almak için iğne kullanacaktır. Yalnızca zararsız bir lipomsa bir girişimde bulunmayabilirler. Fakat büyürse veya karakteri değişirse işte o zaman ameliyat ile engellemeyi tavsiye ederler.

Mast hücre tümörleri, baş ve boyun bölgesi başta olmak üzere kedinizin cildinde rastlanabilir. Bu durumdaki kedilerin baş boyun bölgesi kaşıntılı ya da kırmızı olabilir. Agresif kanserli tümör olan fibrosarkomlar, vücutlarının herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Eğer kedinizin son tümör yerinde yumru oluştuysa, veteriner hekiminiz hemen muayene etmelidir.

Kedilerde en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olan meme kanseri ya da meme bezi tümörleri kedinizin karın bölgesinin çevresinde, meme uçlarına yakın yerlerde meydana gelir. Yeterli büyüklüğe ulaşmadan önce fark etmek zordur. Bu tümörlerin % 85’i kanserli olduğu için dikkatinizi çektiği gibi veteriner hekiminize götürün. Kedinizi erken dönemde kısırlaştırarak meme kanseri tehlikesini % 90 önleyebilirsiniz.

Bir diğer sık rastlanan kanser türü lenfomadır. Lenfomanın belirtilerinde bir bacak arkasındaki, çene altındaki lenf yumrularının ele gelecek şişkinliğe ulaşmasıdır. böyle bir durumda bir veteriner hekim muayenesi tavsiye edilmektedir.

Kedinizdeki kanserli dokuyu tedavi etmek için cerrahi işlem, kemoterapi veya radyoterapi gibi yöntemler önerilebilir. Veteriner hekiminiz sizi onkoloğa sevk edebilir. Meme kanseri söz konusu olduğunda meme bezinin tümü alınarak iyi bir tedavi uygulanabilir. Ameliyat sonrasında radyoterapi veya kemoterapi tavsiye edilebilir.

Akne: İnsanlarda da olduğu gibi kedilerin çenelerinde ya da yüzlerinde siyah noktalar olabilir. Deri yüzeyinin altındaki minik şişlikler olarak tanımlanabilir. Eğer enfekte olursa, kolayca fark edebilirsiniz. Veteriner hekiminiz sivilce olduğunu söylüyorsa, yağı çıkarmak için özel bir yıkama, silme veya ilaç kullanmanızı önerebilir.

Keneler: Sadece sokak kedilerinde kene görülmez, sizin küçük evcil dostunuzda da kene görülebilir. Parazitler, köpeklere ya da insanlara tutunarak eve ulaşacağı gibi buradan kedinize geçebilir. Eğer uzun süre kedinizin cildine gömülü şekilde kalırsa, yumru görünümünde olacaktır. Veteriner hekiminiz keneyi çıkartarak kedinizi sağlığına kavuşturacaktır.

Böcek ısırıkları: Arı, sivrisinek, yaban arısı, örümcek, karınca gibi küçük böcekler kedilerde şişliğe sebep olabilmektedir. Isırık olan bölgeler şişer ve kızarır. Kulak, burun ve diğer noktalarda vücut daha da büyük tepkiler verebilir. Ağrılarını hafifletmek için soğuk kompres uygulanabilir. Veteriner hekiminizin vereceği antihistaminik  veya steroid ilaçlarla şişlik hafifletilir. Kedilerin bazısı pire ısırıklarına karşı hassasiyet gösterebilirler. Fakat yumru oluşmasından ziyade kızarık ve ağrı olması yüksek ihtimaldir. Önlemek adına pire kontrollerinin takibini yaptığınızdan emin olun!

Kedinizdeki yumrunun iyi ya da kötü huylu olduğunu tespit etmek adına, veteriner hekiminiz histopatolojik bir değerlendirme yapmak için ince iğne aspirasyon yöntemini kullanabilir ya da tümörden alınan doku parçasını laboratuvara gönderebilir. Röntgen ya da ultrason kullanılarak kitle varlığı teşhis edilebilir. Eğer meme kanseri net şekilde teşhis edilirse, kedinin meme uçlarının, bezlerin ve alt bölgedeki dokunun çıkarılması için mastektomi yapılacaktır. Eğer tümör yaklaşık 3 cm büyüklüğünden küçükse hayatta kalma oranları yüksektir.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required