Kedim neden sindirilmemiş yiyecekleri kusuyor?

Kedim neden sindirilmemiş yiyecekleri kusuyor?

Kedim neden sindirilmemiş yiyecekleri kusuyor?

Kusma ve Sindirilmemiş Yiyecekleri Kusma Arasındaki Fark
Kusma eylemi; su, yemek ve safra olmak üzere midedeki içeriklerin dışarı atılmasıdır. Kusmaya bağlı olarak öğürme, karın kasılması ve mide bulantısı gibi belirtiler gözlemlenir. Kediniz kusmadan önce sürekli olarak ses çıkartır, öğürür ve salyası akar. Kusma bazen sadece basit bir kusma değildir. Öncelikle bunun ayrımını bir yapalım. Mide asitleri tarafından sindirilmemiş olan yiyecekleri kusmak ile normal kusma birbirinden farklıdır. Bu eylem yemek yedikten yaklaşık olarak yarım saat ile iki saat arasında meydana gelir.

Kedinizin Sindirilmemiş Yiyecek Kusmasının Nedenleri
oturan beyaz çizgili kedi


Çok Hızlı Yemek Yeme
Kediler hızlı yiyiciler olduğu için bu durum sindirilmemiş yiyecekleri kusmalarına sebep olabilmektedir. Kedinizin yavaş yemesini sağlayarak önüne geçebilirsiniz. Çeşitli yiyecek bulmacaları yararlı olacaktır. Bu oyun bulmacalarını hem kendiniz evde yapabileceğiniz gibi hem de hazırlarını satın alabilirsiniz. Ancak bu yönteme rağmen kedinizin hala yiyecekleri kustuğunu fark ederseniz, veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Gıda Hassasiyeti
Kedinizin herhangi bir gıdaya karşı hassasiyeti olabilir. Kedinizin bağırsaklarında bir hassasiyet söz konusu ise sindirilmemiş yiyecekleri kusmasına sebep olacaktır. Eğer veterineriniz herhangi bir tıbbi tanı koymadıysa ve durum yalnızca yediği yiyecekten kaynaklı ise önlem almak amacıyla daha farklı bir mamaya yönelebilirsiniz. Kediniz hala kusmaya devam ediyorsa, daha disiplinli bir hidrolize protein diyet programı uygulanmalıdır.

Tüy Yumağı
Kedilerin temiz hayvanlar olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Günün çoğunluğunu kendilerini yalamak ile geçirirler. Hal böyle olunca da tüylerini yutuyor olup bunlar sinirim sistemlerinden geçer. Fakat bazen de midede kalarak tüy yumağı haline dönüşür. Bu tüy yumakları, sindirilmemiş yemekleri kusmaları için bir zemin oluşturabilir. Kedilerin tüy yumağı kusmaları gayet normal bir eylemdir. Tüy yumağının oluşmasını engellemek için kedinize çiğneme veya macun formunda ek besinleri satın alarak verebilirsiniz. Buna ek olarak kedinizin tüylerini tarayarak dökülen tüyleri temizleyebilirsiniz.

Yiyecek ve Diyet Değişiklikleri
Kedinizin beslenme programında bir değişiklik yapıldığı takdirde, alışmış olduğu saatten geç yerse veya öğün atlarsa kusma durumuna sebep olabilir. Ya da kediniz mamasında bir değişikliğe gittiyseniz de aynı durum meydana gelebilir. Yeni aldığınız mamadan daha fazla koyup eski mamanın miktarını azaltarak yaklaşık iki haftalık alışma süreci ile durumun üstesinden gelmeniz mümkün. Kedinizin fazla yemesi üzerine kusması oldukça düşük bir olasılıktır. Fakat yine de sık sık küçük miktarlarda besleyebilirsiniz.

Gastrit
Kedinizin yememesi gereken bir bitki yemesi veya stres yüzünden midesi hasar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda kan ve safra kusmasının yanında sindirilmemiş yiyecekleri kustuğunu görmek olasıdır. İştahsızlık, enerjide azalma, depresyon, dehidrasyon gibi semptomlar gösteren gastrit için kısa zamanda veteriner hekimine götürmelisiniz.

Diğer Nedenler Aşağıdaki Gibidir:
Yemek borusunda tahriş
Parazitler
Kabızlık
Bağırsağın yabancı cisimler ile tıkanması
Kediniz Sindirilmemiş Yiyecekleri Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?
Kedinizin devamlı kusması normal karşılanacak bir durum değildir. Hele ki hafta içerisine birçok kez kusması net bir şekilde sağlık sorunlarına işaret eder. Kediniz bu durumu sık sık yaşıyorsa, az miktarlarda devamlı olarak besleyebileceğiniz gibi yapboz oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz. Kusma ile beraber kedinizde gözlemleyeceğiniz; kilo kaybı, iştahsızlık, enerji kaybı ve ishal gibi belirtiler doğrultusunda veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Veterineriniz ilk etapta fiziki bir muayene yapar ve akabinde kan testi ve röntgeni gerek görebilir.

Kan testinde genel kan durumuna ve organ değerlerine bakılır. Röntgende ise kedinizin sindirim sisteminde tıkanmaya sebebiyet verebilecek bir cisim olup olmadığına bakılır. Fakat unutulmamalıdır ki tıkanmalara sebebiyet veren bazı cisimler röntgende görülmeyebilir. Hekiminizin tıkanmaya dair şüpheleri varsa daha ileri tetkikler de isteyebilir. Hekiminizin bu kontrollerden elde ettiği bilgiler ışığında, sıvı tedavisini veya hastanede detaylı bir bakımı uygun görebilir. Ayakta veya evde tedavi içinse ilaçlar yazacaktır. Eğer bu durum bağırsak tıkanıklığından dolayı kaynaklanıyor ise bir cerrahi müdahale yapılabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Kediler neden su kusar?
*Kediniz sindirilmemiş yiyecekleri kusuyorsa buna yukarıda bahsettiğim pek çok neden sebep oluyor olabilir. Engel olmak için kedinizin çevresinden ona zarar verebilecek cisim ve besinleri uzak tutmalı, yavaş yemesi için farklı yollara başvurmalısınız. Her kedi kendine özgüdür, bu nedenle besleme şekillerini belirlerken bu etkeni baz almanız gerekiyor. Yapabileceğiniz en doğru hareket veteriner hekiminiz ile birlikte çalışmak olacaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required