Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır? Ölüm Belirtileri

Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır? Ölüm Belirtileri

Ailenizin bir üyesi olan kediniz, elbet bir gün her canlının başına geleceği üzere hayatlarını kaybedeceklerdir. Ancak bu evrede yalnız kalmayı tercih edeceklerinden ve acılarını saklama konusundaki hünerinden dolayı bu durum karşısında şaşırabilirsiniz. Yaşamının sonuna gelen kediler, bu kaçınılmaz sona yaklaştığı zaman bazı davranışlar sergileyerek sinyaller verecektir. Her ne kadar gizlemeyi başarsalar da kedinizin yaşadığı belirtilere dikkat etmeli, ona ihtiyacı olan bakım ve rahatlığı sağlamak için elinizden gelen tüm çabayı göstermelisiniz.

İçindekiler

Kedinizin kalbi düşük hızda atıyor ise bu onun zayıfladığının ve ölümün yaklaştığının habercisidir. Sağlıklı bir kedinin kalp atış hızı dakikada 160 ila 180 aralığında olmalıdır. Eğer kedi çok hasta ya da yaşamının sonlarında ise normalin altına düşecektir. Kalp atış hızını ölçmek için elinizin kedinizin sol kısmına, ön bacağının arkasına koyun. Her 15 saniyede hissettiğiniz atış sayısını bir kronometre veya akıllı telefon kullanarak sayın. Her bir dakikadaki kalp atış hızını tespit etmek için elinizdeki rakamı dört ile çarpın. Böylelikle normal mi yoksa olması gerekenin altında mı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir kediye sahipseniz dakikada 20 ila 30 nefes alması gerekir. Eğer kalbi zayıf bir kediyse, akciğerlerin çalışma etkisi azalır ve kan dolaşımına az miktarda oksijen pompalanır. Bu durum da, kedinin oksijen almak için daha hızlı nefes almasına sebep olur. Akabinde akciğerler sıvı ile dolduğu zaman nefes alması zorlaşır ve yavaşlar. Kedinizin nefes alışını dinlemek için yanına oturun ve sessiz bir şekilde onu dinleyin. Her nefes aldığında karnının şişip inmesine bakın. 60 saniye içerisinde kaç kez nefes aldığını saymak için bir  kronometre veya akıllı telefon kullanın. Hızlı ve yoğun olarak ya da az şekilde nefes alıyorsa, bu yaşamının sonuna yaklaştığına işaret edebilir.

Sağlıklı kedi 37.2 ila 39.2 derece sıcaklığa sahip olacaktır. Ölüme yaklaşan bir kedinin ise vücut ısısı düşüktür. Zayıflayan kalbi vücut ısısının 37.2’nin altına düşmesine sebep olur. Bir termometre yardımı ile kolayca halledebilirsiniz. Dijital bir rektal termometre işinizi görecektir. Ayarladığınız termometreyi kedinizin rektumuna yaklaşık 1 inç kadar sokun ve bekleyin. Eğer elinizde hiç termometre yoksa, patilerine dokunarak hissedebilirsiniz. Çok soğuksa, bu kalbinin zayıfladığına işarettir.

Ömrünün sonuna yaklaşan bir kedi bu dönemde yeme ve içmeyi bırakma davranışı sergiler. Kedinizin mama ve su kaplarının boş mu yoksa dolu mu olup olmadığına her daim dikkat edin. Aynı zamanda kilo vermeden dolayı bitkin, gözleri çökmüş ve sağlıksız cilt gibi fiziksel anoreksi belirtileride gösterebilir. Ek olarak, kedinizin tuvaletini de takip etmelisiniz. Yemek yemeyip, su içmeyen bir kedi daha az tuvalete çıkacak ve idrarı daha koyu olacaktır. Zayıflayan kedinin idrar yolları ve bağırsakları üzerindeki kontrol yetisi az veya hiç olamayabilir. Dolayısıyla bazı küçük sürprizler ile karşılaşabilirsiniz.

İşlevleri azalan organlar neticesinde, vücutta toksinler birikir ve bu da kötü kokuya neden olur. Eğer kediniz yaşamının sonuna yaklaştıysa nefesinde ve vücudunda toksinler yok olmayacağı için zaman içerisinde daha da şiddetli kokan kötü bir kokuya yol açabilir.

Yaşamının son evrelerine giren bir kedinin bakımı hakkında veteriner hekiminize danışmalısınız. Tıbbi bir yardım ile kedinizin ömrü hatrı sayılır şekilde uzamıyor ise, kalan son günlerini nasıl rahat şekilde geçirebileceği konusunu detaylı şekilde konuşmak gerekiyor. Kedinizin yaşadığı belirtilere bağlı olacak şekilde ağrılar için ilaç, yeme desteği için malzeme ya da yaraları sarmak üzere merhem ile bandaj kullanılabilir. Genellikle tüm kedi sahipleri son günlerini rahat şekilde geçirmeleri için evde bakıma yöneliyor. Kedinin olabildiğince uzun süre boyunca sağlıklı ve rahat kalmaları için 24 saat boyunca bakım sağlanmaktadır. Spesifik bir tedaviyi uygulama konusunda içiniz rahat değilse, bunun için düzenli olarak veteriner hekiminize gidebilirsiniz.

Bazen olmaması gereken şeyler meydana gelir ve elden ne yazık ki, bir şey gelmez. İşte böyle zamanlarda yapılabilecek en iyi şey, kedinizi bol bol dinlendirmek ve ona sıcak, konforlu bir alan sağlamaktır. Zaten kediniz çok hareket etmeyecektir ve günlerini çoğu zaman yatarak geçirecektir. Yumuşak battaniyeler ile favori yerinde uyumasına olanak tanıyın. Yatak takımlarının temiz olduğundan emin olun ve battaniyelerini birkaç günde bir sıcak su ile yıkayın. Parfümlü deterjanları tercih etmeyin, zira kedinizin cildi tahriş olabilir.

Kediler acılarını gösterme konusunda sessiz olabilirler. Yani illa ona dokunduğunuzda ağlamaz ya da ürkmez. Fakat eğer dikkatlice gözlemlerseniz, geçirdiği bu zor süreci anlayabilirsiniz. Kedinizde daha az yiyip içmesi, hızlı nefes alması ya da az nefes alması, hareket etmede isteksizlik ve yalnızlık gibi belirtiler görürseniz durumu ciddiye almanız gerekiyor.

Ötenazi kararını almak hayli zordur. Çoğu kedi sahibi ise evde doğal olarak ölmeleri seçeneğini tercih ediyorlar. Ancak kedinizin acıları katlanılmaz bir hal alıyorsa, ötenazinin daha insaflı olduğu hususuna karar verebilirsiniz. Bunun için en uygun zamanı veteriner hekiminize danışarak verebilirsiniz.

Eğer kötü günler, iyi günlere oranla fazlaysa acısını dindirmek için veteriner hekiminiz ile konuşabilirsiniz. Eğer ötenazi seçeneği üzerinde durursanız, sakinleştirici ve akabinde huzur içinde vefat etmesine olanak sağlayacak bir ilaç verecektir. Bu uygulama ağrısız olduğu gibi 10 ila 20 saniye kadar sürmektedir. İşlem sırasında odada kalabileceğiniz gibi dışarıda da bekleyebilirsiniz.

Eğer kediniz evde vefat ederse, defin planına kadar serin bir yerde tutmanız gerekmektedir. Bozulmasının ve çevreye karşı risk oluşturmasının önüne geçmek için önemlidir. Ötenazi işlemi uygulanırsa, veteriner kliniğiniz tarafından size yardımcı olunabilir ya da siz istediğiniz herhangi bir yere diğer hayvanların ulaşamayacağı biçimde gömebilirsiniz.

Kedinizin yakılmasını istiyorsanız, veteriner hekiminiz ile konuyu konuşabilirsiniz. Gömmeyi tercih edecekseniz, defnedebileceğiniz yerel bir evcil hayvan mezarlığı bulun. Özel mülke gömmek istiyorsanız, bunun yasal olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra halka açık park ve kamu arazilerine gömmek yasaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required