Kedilerde Osteoartrit Nedir? Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?
Dejeneratif eklem hastalığı olarak da öğrenilen osteoartrit, genellikle yaşlı kediler arasında görülen bir eklem problemidir. Kedisinin sıhhati ile yakından sıkça ilgilenenler bile bu hastalığın bulgularını fark etmeyebilir zira bir kedi doğası gereği ağrılarını ve bulgularını saklama yatkınlığına sahiptir.
İçindekiler
Osteortrit, primer ve sekonder olarak ikiye parçalar. Primer osteoartrit idiyopatik sebebi kesin olarak belirsiz ve sekonder osteoartrit sinoviyal akışkan eklem akışkanı kaynaklıdır. Eklem içerisindeki kıkırdak yastığının zarar görmesi ile kendini emin eden dejeneratif, ilerleyici ve kalıcı bir hastalıktır. Eklemler kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisini tertip etmektedir. Bu surattan eklemler işlevlerini bütün olarak yerine getiremediğinde kemikler birbirine sürtünebilir, üzerlerine olması gerekenden fazla yük binebilir ve bunun neticesinde kemik zararı, ağrı, hareket kısıtlılığı gibi vaziyetler alana gelebilir.
Yaş etmeni: Osteoartrit orta ve yaşlı kediler arasında daha sık görülmektedir.
Kilo etmeni: Fazla kilolu kedilerin basmakalıp kedilere oranla osteoartrit geliştirmesi ve osteoartritten daha fazla etkilenmesi daha olasıdır.
Hasta geçmişi: Geçmişte eklemlerinden veya kemiklerinden mesele yaşayan bir kedinin ilerleyen yarıyıllarda osteoartrite tutulma ihtimali daha yüksektir.
Doğuştan büyüyen anormallikler: Kalça displazisi çıkığı gibi eklem anomalileriyle doğan kedilerin osteoartrite tutulma tehlikesini öbür kedilere göre daha yüksektir.
Öbür: Şeker hastalığı ve uzun süreli kullanılan steroid kapsayan ilaçlar kıkırdak yapısını ve kollajenleri etkilediğinden dolayı osteoartrite yatkınlık alana getirmektedir.
Osteoartritli bir kedide birden çok bulguya tesadüfmek mümkündür ancak bu hastalığın en kilit bulgusu ağrıdır. Artritten alana gelen semptomlar bu ağrı neticeyi büyümektedir. Kedinizde gözlemleyeceğiniz rastgele bir farklılık bu ağrının bir neticeyi olabilir ve her kedinin ağrıya değişik bir biçimde tepki verebileceği unutulmamalıdır. Verilecek tepkilerin kimileri ise şu biçimdedir:
Kedinizde alana gelen osteoartrit bulguları, kademeli ve sinsi bir biçimde büyüyebilir. Kedinizin basmakalıp şahsiyetini ve alışkanlıklarını iyi öğrenmek, mümkün bir tavır farklılığında mevcut ağrıyı fark etmenize imkân sağlar.
Kedinizin ağrılı olup olmadığından emin değilseniz, ağrının mevcut olduğunu düşünerek hakimiyet emelli bir baytar doktora gitmeniz önerilir. Çünkü kedinizde ağrı mevcutsa ve bu ağrı osteoartrit kaynaklıysa ağrıların gevşetilmesine müteveccih rehabilitasyon tasarıyı uygulanmalıdır.
Kedi arkadaşınıza dair bir osteoartrit kuşkunuz varsa müddet kaybetmeden baytar doktorunuzdan buluşma almalısınız. Fiziksel tetkik ve röntgen neticesinde kedinizde artrit olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Gerektiği vaziyetlerde doktorunuz, kedinize ait eklem akışkanını da değerlendirmek isteyebilir. Kedinize osteoartrit teşhisi konulduğunda uygulanacak rehabilitasyon usulleri, arkadaşınızın rahat ve ağrısız bir yaşam sürdürebilmesi için oldukça ehemmiyetlidir ve aksatılmamalıdır.