Kedilerde Konjonktivit Belirtileri Ve Tedavisi

Kedilerde Konjonktivit Belirtileri Ve Tedavisi

Konjonktivit bir hayli kedide görülebilen yaygın bir göz problemidir. Kedinizin bir anda kırmızılaşmış ve şişmiş gözlerini kaşiyarak hafiflemeye çalıştığını kolluyorsanız sevimli kedi dostunuz konjonktivit probleminden muzdarip olabilir. Bunun ne anlama geldiğini, buna neyin neden olduğunu ve bu rahatsızlık verici göz rahatsızlığının geçmesi için neler yapabileceğinizi yazımızda öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

Konjonktivit, göz etrafında bulunan pembe yapılı konjonktiva ismi verilen yapının iltihaplanmasıyla alana gelen bir göz hastalığıdır. Rahatsızlık ortaya çıktığında tek gözü etkileyebildiği gibi aynı anda iki gözde de görülebilir.

Bu pembe yapı epitel bir hücre katmanıdır. Çeperli yapı, göz küresini sarmalar ve göz kapaklarını kaplar. Kedilerin gözünün iç kısmında bir göz kapağı daha bulunur ve bu kapak da konjonktiva ile kaplıdır. Klasik koşullarda göz kapaklarındaki konjonktiva kolay görülmez ve konjonktivit gidişatı alana geldiğinde görülebilir.

Okumanızı öneri ediyoruz: Kedilerde göz iltihaplanmasının sebepleri

Konjonktvitin sebepleri konjonktivitin bulaşıcı ya da bulaşıcı olmadığını belirler.

Baytar hekim gözdeki bir yabancı cisim, tıkanmış gözyaşı kanalı, kornea ülseri ya da gözdeki başka bir yaralanma gibi gidişatları ekarte ettikten sonra geçici olarak konjonktivit teşhisi yapılır. Çoğu bakteriyel ya da viral enfeksiyon 5 ile 14 gün içinde iyileşme sürecini büyük oranda tamamlar.

Eğer kedide bir farklılık olmazsa baytar hekim kesin bir tanıya erişmek için farklı testlere müracaat etecektir. Bu testler, kedinin tıbbi geçmişi ve göz ve etraf dokularının tetkikinin neticelerine dayalı olarak tanımlanacaktır. Baytar hekim gereksinim dinlediği taktirde her bir gözün gözyaşı yapım oranını ve göz içi tazyikini ölçebilir. Göz probleminin korneadaki mikroskopik çiziklerden olup olmadığını kavramak için flurorescein boyama testi yapabilir. Konjonktivitin sistematik bir vaziyetle ilişkili olup olmadığını kavramak emeliyle özel kan testleri de yapılabilir.

Bazı vaziyetlerde konjonktivit hadiselerinin rastgele bir ilaç kullanmadan kendiliğindene geçtiği kollanmıştır. Ancak kedilerde konjontivit rehabilitasyonu, baytar hekimden alınacak bir rehabilitasyon süreci ile süratli bir biçimde asıllaştırılabilir. Genellikle 2-3 gün içinde kedinizde büyük bir iyileşme görülmesi beklenir. Baytar hekiminiz muhtemelen size alttaki rehabilitasyonlardan kimilerini önerecektir:

Antiinflamatuar merhemler, sızıyı ve irini eksiltmede harikulade alternatifler olduğu için baytar hekimler tarafından kedilerde konjonktivit rehabilitasyonu için sıklıkla seçim edilen alternatiflerin başında gelmektedir.

Göz damlaları baytar hekimerin çok fazla seçim ettiği rehabilitasyon usullerinden biridir. Yapay gözyaşı uygulamaları iyileşme sürecinde gözün nem balansının korunmasında ehemmiyetli rol oynar. Antibiyotikli göz damlaları bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmada çok ehemmiyetlidir. Antibiyotikli damlaları kullanırken enfeksiyonun nüksetmemesi için direktifleri uygulamanız ve kürü bitirmeniz gerekmektedir.

Göz damlaları en sık müracaat etilen usullerdir ancak baytarhekimler bunun yanında ek rehabilitasyonlara da müracaat etebilirler. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için destekler, steroidler, antibiyotikler ve değişik farklı ilaçlar konjonktivitin sebebine bağlı olarak önerilebilir. Bunların yanında konjonktivitin sebebine bağlı olarak medikal rehabilitasyonla çözülemeyecek olaylarda operatif müdahaleler gerekmektedir.

Konjonktivitin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan iki farklı cinsi bulunmaktadır. Her iki konjonktivit cinsi de aynı semptomlara sahip olduğundan hastalığın bulaşıcı olup olmadığının ayırt edilmesi için kedinizi baytar hekiminize tetkik ettirmeniz gerekecektir.

Kedilerde konjonktivitten mesul olan virüs ya da bakterilerin insana bulaşma olasılığı ise çok düşüktür. Tabi ki gene de rahatsız olan kedinizden hoşlanırken iyileşene kadar elinizi yıkamak ve dezenfekte etmek gibi temel hijyen kaidelerine dikkat etmek ehemmiyetlidir.

Konjonktivit olan kedilerin perhiz programı için çok özel bir ihtiyat almaya gerek yoktur. Buna rağmen kedinizin hastalıkla gayreti sırasında daha güçlü olabilmesi emeliyle bağışıklığı kuvvetlendirici yiyecek destekleri yapmak yararlı olacaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required