Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi

Sivrisinekler yoluyla bulaşan kalp kurdu, kedilerde ölümcül neticeleri olabilen ve ciddiye alınması gereken kedi asalaklarından biridir. Bu sebeple kedilerde kalp kurdu hastalığı ile alakalı kedi sahiplerinin bilgilenmesi, bulgularını, sebeplerini ve rehabilitasyon usullerini araştırması çok önemlidir.

İçindekiler

Kalp kurdu hastalığı dirofilariasis, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın bir hayli yerindeki hayvanların tutulduğu vefatla sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Kalp kurdu hastalığı başta köpekler olmak üzere kedileri de tesirler ancak hastalığa neden olan kalp kurtları deniz aslanları, at ve insanlar da dahil olmak üzere muhtelif memeli hayvanların vücutlarında da yaşar.

Kalp kurtları hakkında öğrenilmesi gereken şeyler arasında larvalarında kedilerin sıhhatini negatif istikamette etkiliyor olmasını saymalıyız. Bu asalak kedilerin, köpeklerin kalbine ve akciğerlerine yerleşerek yaşamlarını tehdit etmektedir. Asalak larvaları bedene girdikten sonra ilk bulgularını 50-70 gün sonra göstermektedir.

Kalp kurtları tarafından enfekte olan kedi, köpeklerde kalp ve akciğer hastalıklarına dair muayenehane belirtiler şekillenebilmektedir. Kediler genelde semptom göstermese de bu muayenehane belirtiler şunlar olabilmektedir;

Kalp kurtları sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır. Sivrisinekler kalp kurdu taşıyan bir köpekle beslenerek kalp kurdu mikrofilaryasını taşımaya başlar ve birkaç hafta süresince larva sivrisineğin bedeninde gelişim döngüsüne devam eder. Köpeklerde kalp kurdu hastalığı genellikle solucanların fiziksel ebadından dolayı kan akışının yasaklanmasıyla ortaya çıkar. Kedilerde ise solucanın ürettiği inflamatuar tepkinden dolayı kalp kurdu hastalığı alana gelir.

Solucanları taşıyan sivrisinekler, kedileri ısırarak kalp kurdu larvalarını kedilerin kanına vazgeçer ve kedilerin dokularında büyür. Kedi bedeninin larvalara karşı çok da konuksever olduğu söylenemez. Larvalar 5. safhaya geldiğinde gelişimini bitirmek için pulmoner atardamarlara doğru yola çıkar ve burada bedenin geliştirdiği şiddetli bir inflamatuar yanıt büyür. Bu inflamatuuar yanıt köpeklere mukayeseyle kedilerde çok daha şiddetli bir biçimde alana gelir.

Kedilerin takribî %80’i kalp kurdu hastalığı bulgusu göstermez ve enfeksiyonu kendi korunma mekanizması sayesinde semptom vermeden geçirebilir. Tıbbi tahliller çoğunlukla semptomları olan kediler üzerinde asıllaştığı için semptom göstermeden kaç kedi enfekte olur? sualine net bir cevap vermek güçtür. Semptomların büyük çoğunluğu astım veya alerjik bronşit gibi öbür solunum yolu hastalıklarından ayırt edilemez. Kalp kurdu hastalığının muayenehane bulguları şu biçimde sıralanabilir:

Kedilerde kalp kurdunun teşhisi için muayenehane ve tanısal testlerden oluşan bir kombinasyona lüzum dinlenir. Kalp kurdunun teşhisinde kullanılan usulleri şu biçimde sıralayabiliriz:

Kedilerde kalp kurdu rehabilitasyonu şu anda çok hudutludur ve henüz tesirliliği onaylanmış kesin bir rehabilitasyon usulü yoktur. Kedilerin bu mevzuda en ehemmiyetli kozları ise bağışıklık sistemleridir ve kedilerin büyük çoğunluğu rastgele bir enfeksiyon rehabilitasyonuna lüzum dinlemeden ve semptom göstermeden kalp kurdunu bedeninden arınabilir. Rehabilitasyon gereken vaziyetlerde ise alttaki usullere müracaat etilebilir:

Enfekte kedilerle alakalı yapılan çalışmalarda enfekte olan kedilerin %19’unun yalnızca konutta yaşayan kediler olduğu görülmüştür. %54 gibi ehemmiyetli bir kısmını ise zaman zaman dışarıya çıkan konut kedilerinin oluşturduğu bildirilmektedir. Bu de evcil kedilerin kalp kurdu hastalığı ile alakalı ciddi bir tehlike grubu olduğunu göstermektedir. Kedilerde kalp kurdu hastalığını önlemek için bazı ihtiyatlar almak verimli olacaktır:

Ne yazık ki kalp kurdu hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Kalp kurtları öncelikli konaklama noktaları olan köpeklerden sivrisinekler aracılığıyla alınarak kedilere bulaştırılır. Fakat enfekte hayvanların birbirine temas etmesiyle veya sizin onlara temas etmenizle bulaşacak bir hastalık değildir

Kalp kurdu hastalığına tutulan kedilerde beslenme kumpasında çok özel ihtiyatlar alınmasına gerek dinlenmez. Buna rağmen kedinizin hastalığı daha kolay yenebilmesi için beslenme programında bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilecek gıdalara yer vermeniz verimli olacaktır.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required