Kedilerde Dehidrasyon Belirtileri Ve Tedavileri

Kedilerde Dehidrasyon Belirtileri Ve Tedavileri

Tüm canlıların su içme lüzumları herkes tarafından öğrenilen bir asıl. Kökleri bir çöl hayvanı olmasına rağmen hayatlarını idame ettirebilmeleri için kediler de akışkan alımına lüzum dinlerler. Su harcamaları; hem bedenin işlevlerini yerine getirebilmesi hem de bu işlevlerin yerine getirilmesi neticesinde oluşan zehirli maddelerin böbreklerden atılabilmesi için oldukça ehemmiyetli bir role sahiptir. Ham veya konserve mama ile beslenen kediler, günlük su alımı gereksinimlerinin büyük bir yüzdesini bu gıdalardan karşılayabilirler.

Ancak kuru mama ile beslenen kediler, içeriğinde düşük ölçüde su bulunduğundan dolayı bu gereksinimlerinin sadece %10’unu karşılayabilirler. Özellikle, sadece kuru mama harcayan kedilerin su tüketimi çok daha ehemmiyetli hale gelmektedir.

Su, kediler için sadece bir akışkan kaynağı değil aynı zamanda bedenin sağlıklı biçimde çalışmasına yarayacak sodyum, potasyum ve klorür gibi elektrolitlerin alınması için de ehemmiyetlidir. 

İçindekiler

Kediniz gün içerisinde sağlık vaziyetine, yaşına ve türüne bağlı olarak farklı miktarlarda su harcamaya lüzum dinler. Ancak uzman şahıslarca söylenen bir bilgi vardır ki o da; kg başına vasati 50-60 ml su harcamaları gerektiğidir. Bu yönde, kediniz su içmezse bedenindeki su ölçüsünün düşüse geçmesi ile birlikte, susuz kalacaktır. Bu da bedende dehidrasyon alana getirecektir. Ancak dehidrasyonun tek nedeni eksik su içilmesi değildir. Dehidrasyona neden olan değişik nedenler; kusma, ishal veya fazla idrara çıkma gibi hakikatleşen akışkan kayıplarıdır.

*Kedinizin kumpaslı olarak içtiği su ölçüsünün altında kalması veya bedeninden bir biçimde basmakalıptan daha fazla su kaybetmesi kusma, ishal, fazla idrara çıkma dehidrasyon oluşmasına neden olmaktadır.

*Bazı minik uygulama ve ipuçları ile kedinizin susuz kalıp kalmadığını kavrayabilirsiniz;

Kedinizin susuz kalma seviyesi az ise ve su verdiğiniz zaman içiyorsa, konutta yapacağınız minik müdahaleler ile mevzunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak dehidrasyon derecesinin tanımlanması güç olabileceğinden dolayı kedinizin iştahında ve su içmesinde eksilme gördüğünüzde baytar doktora müracaat etmenizde fayda olacaktır.

Kedinizin susuz kaldığından kuşku ediyorsanız, konutta yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak sıcak etraftan uzaklaştırın ve serin bir yere götürerek sıcağa bağlı oluşabilecek karmaşıklıklardan uzak tutun. Su kabını yakınında bulundurun. Su kaplarından evin birkaç farklı köşesine koyarak kedinizi su içmeye teşvik edin. Beğendiği yaş mamalardan harcamasını sağlayın. Özellikle kesintisiz kuru mamayla beslenen kediler için bu oldukça iyi bir yöntemdir.

Az ölçüde bir akışkan kaybı yaşadıysa verilen dayanaklar sonrası süratle iyileşecektir. Sağlık Kurumunda bir gün yatılı kalması yeterli olur. Ancak ciddi seviyede bir dehidrasyon yaşandıysa, iyileşme süresi daha uzun olur. Bu gidişat dehidrasyonun derecesine ve neden olan sebebe bağlı olarak başkalaşım gösterir.

*Petibom Blog olarak sadece kedinizin susuz kalması gidişatında karşılaşabileceği tehlike etmenlerini belirtmiş olup, rastgele bir tıbbi sualin kesin yanıtı mevzusunda netlik sağlamıyoruz. Bahsetmiş olduğumuz bulguları gözlemlerseniz, öncelik olarak baytar doktorunuz ile irtibata geçmeli ve onun nasihatleri istikametinde ilerlemelisiniz. 

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required