Kedilerde Apse Belirtileri Ve Tedavisi

Kedilerde Apse Belirtileri Ve Tedavisi

Kedilerde çıban gidişatları sıklıkla görülebilmektedir. Çıban hadiselerinde neye dikkat edilmesi gerektiğini ve ardından bir kedi çıbanının nasıl rehabilitasyon edileceğini öğrenmek, kedinizin mutlu ve sıhhatli kalmasına dayanakçı olmak için çok ehemmiyetlidir.

İçindekiler

Çıban ten altında oluşan ve kediler de dahil bir hayli hayvanı etkileyen iltihaplı bölgedir. Bölgenin içi iltihap, bakteri, beyaz kan hücreleri ve farklı değişik şeylerle dolu yoğun bir akışkan yapıdır. Kedi enfekte olduktan sonra vasati 1-2 gün içinde çıbanlar oluşur. Çıbanlar genellikle kedilerde oluşan bir enfeksiyonun neticeyi bedenin bir tepkisi olarak alana kazançlar. Çıbanlar, kedinin bedeninin rastgele bir yerinde oluşabilir ve çok büyük ya da çok ufak olabilir. Bazı çıbanlar devasa ebatlara erişir ve iltihap sızmasına neden olacak biçimde yırtılabilirler.

Kedilerde yaygın olarak ağızda ve ten altında çıkan çıban cinsleri görülmektedir ancak kedinin her yerinde çıban görülebilir. Çıbanlar çoğunlukla bedenin neresinde görülüyorsa o adla anılır. Staphylococcus, Escherichia coli, muhakkak Streptococcus cinsleri, Pseudomonas, Mycoplasma, Pasteurella multocida, Corynebacterium, Actinomyces, Nocardia ve Bartonella gibi iltihap oluşturan bakteriler genellikle iltihaplı sivilce yaradılışında rol oynar.

Çıbanın bulunduğu bölgeye göre çıbanın sebepleri değişiklik gösterebilir:

Kedilerde çıban bulguları çok aşikar olabileceği gibi bazı vaziyetlerde çıban patlayana kadar fark edilmeyebilir. Bu sebeple kedi sahiplerinin bulguları çok iyi takip etmesi çok ehemmiyetlidir. Çıbanlar rehabilitasyon edilmezse, immün yetmezlik virüsü ve kedi lösemi virüsü gibi çok daha ciddi ve ölümcül gidişatların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Başlıca bulgular şu biçimdedir:

Baytar kedide bir cilt çıbanından şüphelendiği zaman içinde ne olduğunu görmek emeliyle o bölgenin içine enjektör takılı bir iğne sokabilir. Şayet şüphelenilen bölgede çıban var ise baytar içindeki cerahati enjektör ile boşaltacaktır ancak bu bir ur ise bu olası değildir. Tendeki bu cins çıbanların teşhis edilmesi en kolay hadiselerindendir ve çok fazla teste gerek dinlemeden kısa bir tetkikin ardından tanı konabilir.

Diş çıbanlarında ise baytar öncelikle kediyi fiziksel olarak tetkik ederek ağız içinde iltihaba dair bir delil arayacaktır. Ağzın bütün anlamıyla araştırılabilmesi ve tanı konabilmesi için ise anestezi ve röntgen yapılması gerekecektir. X-ışınları sayesinde çıbanlar görünecektir ve dişlerin araştırılması emeliyle diş probları kullanılacaktır.

Şayet baytar iç çıbandan şüphelenirse bunun teşhisi için öncelikli olarak ultrasondan yararlanacaktır. Tabi bu her zaman işe yaramayabilir ve bu vaziyette iltihap dolu kısmın görülebilmesi emeliyle operasyon alternatifi seçim edilebilir. Operasyon iç çıbanlarda teşhis için en garanti yöntemdir.

Bazı vaziyetlerde çıban rehabilitasyonuna dayanakçı olması emeliyle çıbana neden olan spesifik bakteri cinsinin ne olduğunun öğrenilmesi gerekebilir. Bu vaziyette baytar bakteri kültürü yaparak bakteri tipini tanımlamak isteyebilir.

Enfeksiyonun kana karışıp karışmadığını kavramak için ise çoğunlukla standart olarak kan testi de yapılır. Ayrıca kedinin lösemi olup olmadığını kavramak için FeLV testi de yapılabilir. Kalple alakalı meselelerden kuşku edildiği vaziyetlerde kalp testleri de yapılabilir. Doğru teşhisin ardından ise baytar kediniz için en uygun rehabilitasyon yöntemini uygulayacaktır.

Kedilerde çıban rehabilitasyonu vasati 2 hafta içinde pozitif bir biçimde sonuçlanmalıdır. Enfeksiyonun kedinin bedeninden tamamen yok edilmesi için antibiyotikler çoğunlukla en az 3 haftalık bir süre için reçete edilir. Bu süre zarfında kedi sahibinin kedisini çok iyi gözlemlemesi ve iyileşme sürecinin yolunda gittiğinden emin olması ehemmiyetlidir. Rehabilitasyona başladıktan 2 ile 5 gün arasında baytar hakimiyet buluşması vererek çıbandaki cerahati çıkaracaktır.

Kedilerin tenleri süratli iyileşme özelliğine sahip olduğu için çıban olan kısım süratli bir biçimde tenle kaplanır. Bu vaziyette çıbanın bulaşıcı özelliği çok fazla bulunmaz. Zamanla cerahatle dolan ten iyice gerilip patladığı zaman ise yarayı daha bulaşıcı hale getirebilecek enfekte iltihap etrafa salınır. Dişlerdeki çıbanlar ise kedinin başka bir kediyi ısırması halinde çıbanın ısırılan kediye bulaşmasına neden olabilir.

Kedilerde hafif seviyedeki çıbanlar takribî 7 gün içinde düzelebilir. Şayet bu süre içinde düzelmezse gidişatın ciddi olduğu anlaşılmalıdır ve zaman kaybetmeden baytara götürülmelidir.

Alakanızı sürükleyebilecek değişik yazılar:

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required