Kedi Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

Kedi çiftleşmesi bizler için basmakalıp bir şeydir. Canlılar, doğar, ürer ve yuva sahibi olurlar. Ancak kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır, diye birine sorduğunuzda yüksek ses ve kedilerin sık sık birleşmesi gibi cevaplar alırsınız. Asıl bu kadar kolay ve net değildir. Kedilerde aile kavramı yoktur ve tek eşlilik mevzubahisi değildir. Her biri değişik babaya ait olan dört yavru kedi dünyaya getirmiş anne kediye caddelerde sık rastlarız. Zira kedilerin hamile kalması için birden fazla kere çiftleşmesi gerekir ve asabilikleri süresince yaydığı kokular erkek kedileri çevresine sürükler. Asabilikleri bitene dek etrafındaki kediler ile çiftleşmeye devam ederler.

Dişi kedilerde agresiflik yarıyılı en erken dört aylıkken başlayabilir. Kısırlaştırılmayan kediler eninde sonunda agresifliğe girer ve kendilerine eş ararlar. Agresiflik bulguları gayet sarih ve nettir. Kedinizin birden isyankar davrandığını, miyavlamalarının çoğaldığını, sürtündüğünü, yuvarlandığını ve  enteresan biçimde yürüdüğünü fark edebilirsiniz.

Kedi çiftleşmesi kedilerin cinsiyetlerine bağlı olarak değişiktir. Erkek kediler agresiflik yarıyılında kum kabını kullanmamaya başlar. Bu kedi sahiplerinden büyük tasalarından biridir. Kısırlaştırılmadıkları için gezdikleri alanlara bölgelerini işaretlemek için idrarlarına vazgeçerler. Kedi idrar kokusu oldukça kesin olduğu için, agresiflik yarıyılında kedinizi bir odaya kapatmak ya da kısırlaştırma kararı almak gibi düşünceler çevrenizi sarar. Kararı acele vermeniz gerekir. Bir yuva istiyorsanız kedileri bir odada ağırlamalı ve onları rahat vazgeçmelisiniz. Ufak bir alan onlar için yeterli olacaktır. Aksi takdirde erkek kedi sahipleri uzun süren miyavlamalar dinleyecek, asaplı tavırlar karşısında kalacak ve idrar kokusunu yok etme mücadelesi verecektir.

Kedi çiftleşmesi mevzusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin çoğalması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı sürüklüyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar çevreye. Bunu çevreye sürtünerek yaparlar.

Yavru kedilerin dünyaya gelmesi için dişi kedinin hamile kalması ve kısacası kedilerin çiftleşmesi gerekir. Kedilerin çiftleşmesi aynı biçimde oluşur ve çiftleşme sürecindeki hareketleri aynı olduğu için basitçe anlaşılır. Erkek kedi dişi kediye kur yapar ve yanına yanaşmaya çalışır. Ardından dişi kediyi ensesinden ısırır ve hakimiyetin kendi patilerinde olduğunu muhakkak eder. Dişi kedi uzanır ve ensesini ısırmaya devam eden erkek kedi ile çiftleşmesi reelleşir. Çiftleşme sona erdiğinde dişi kedi asabi olduğu için erkek kediye saldırabilir. Bu sebeple erkek kediler dişi kedileri hemen vazgeçmez ve kısa bir müddet bekler. Vazgeçtikleri an itibari ile dişi kediler tıslar.

Dişi kediler çiftleşme sonrasında yerde yuvarlanırlar. Ardından iki kedi de kendini yalamaya başlar. Dişi kedilerde paklik daha sık görülmektedir. Öteki kedinin kokusundan kurtulmak için paklik harekâtı uzun sürebilir. Yavru sahibi olmak istiyorsanız kedilerin birkaç kere eşleşmesini sağlamanız gerekir. İlk eşleşme harekâtı sonrasında kediler hamile kalmazlar.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required