Diyabetli Kedilerde Somogyi Etkisi Nedir?

Diyabetli Kedilerde Somogyi Etkisi Nedir?

Kedilerde diyabet, kan şekeri seviyesinin anormal çoğalışına neden olur. Diyabet hastalığında uygulanan insülin uygulaması ise yüksek olan kan şekeri seviyesini eksiltir ve dengeler. 

Somogyi tesiri, fazla doz insülin yüklemesinde ortaya çıkar. İnsülin, kanda bulunan glukozun dokuların içine girmesini sağlayan bir hormondur. İnsülin eksikliği neticeyi oluşan diyabet hastalığının rehabilitasyonunda insülin hormonu dışarıdan verilmektedir. İnsülin hormonunun dozajlanması kedilerde çok dikkatli bir biçimde yapılmaktadır. Kilo buradaki en ehemmiyetli etmendir ve kilonun en fazla haftada 1 hesaplanması gerekir. Diyabetli hastalarda kilo başkalaşımları süratli bir biçimde olabildiğinden kilo ölçümünü sıçramamak oldukça ehemmiyetlidir. İnsülin bedene verildiğinde, yüksek kan şekeri seviyesini düşürerek basmakalıp seviyeye getirir. Diyabetli bir kediye fazla insülin verildiğinde ise kan şekeri bayağının altına düşer. Bu da hipoglisemi olarak adlandırılır.

Kedilerde kan şekeri çok süratli veya 60 mg/dL’nin altına düştüğünde somogyi tesiri alana kazanç. Bunun yanı gizeme, kan şekeri seviyesi hakimiyet edilemez ve tekerrür yüksek bir seviyeye geri dönebilir. Bu gidişat bir kısır döngüye yol açar. Kısacası yanlış insülin dozu, diyabetik bir kedide somogyi tesirine yol açar. 

Somogyi tesiri, bir dizi beden tepkiniyle kendini ortaya koyar: 

Baytar doktorunuzun manipülasyonları ile kan şekeri seviyesi dengelenebilir.

Somogyi tesirini teşhis etmek için kan şekeri çarpıksı gerekmektedir. Kan şekeri çarpıksı, insülin uygulamasından sonra kumpaslı aralıklarla alınan kan şekeri ölçümüdür.

İlginizi sürükleyebilir:Diyabetik kedimi nasıl beslemeliyim?

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required