Kedilerde Tırmalama Ve Kaşınma Davranış Bozuklukları

Kedilerde Tırmalama Ve Kaşınma Davranış Bozuklukları

Doğaları gereği bütün kediler tırmalama ve kaşınma davranışı sergilerler. Ancak bazı kediler bu davranışı daha sık yaparlar. Bu durum kedi sahiplerinin ister istemez rahatsız olmasına neden olur. Çünkü kediler tırmalayarak, evdeki eşyalara zarar verebilir ve sıklıkla kaşınma davranışı sergilemesi ile etrafa tüylerini saçmasına neden olabilirler. Bu noktada kedi sahipleri bir kediyle evi paylaşmanın mümkün olup olmayacağını sorgulamaya başlarlar. Her iki davranış da aslında, kedilerin terk edilmesinin ve barınağa bırakılmasının en önemli sebepleri arasındadır. Bazı insanlar peluş halılarından, perdelerinden ve mobilyalarından vazgeçemediği için, bu davranışları sergileyen kedilerini bırakmaktadır. Ancak bazıları ise kedilerinden vazgeçmek istemeyeceği için, tırmalama ve kaşınma davranışlarına çözümler üretmeye çalışmaktadır. Bu çözümlerden bahsetmeden önce dilerseniz gelin birlikte kedilerin neden tırmalama ve kaşıma davranışında bulunduğunu anlamaya çalışalım.

İçindekiler

Kediler, tırmalama davranışında bulunuyor olmasıyla aslında birçok mesaj verebilmektedir bizlere. İlk olarak bilmeniz gereken şey, kedi tırmalama davranışının kedilerin sağlığı için oldukça önemli olduğudur. Kedilerin tırnakları da tıpkı insanların ki gibi uzamaktadır. Kediler tırmalama sayesinde bu uzayan tırnaklarını törpülemektedirler. Genellikle evde yaşayan kediler, bu isteklerini gerçekleştirebilmek için mobilyaları tercih ederler. Kedilerin bir diğer tırmalama sebebi ise, koku bırakmasıdır. Kediler işaret etmek istediği yerlere, patilerinin altındaki salgı bezlerinden salgılanan kokuyu bırakmak isterler. Evinizde eşyalarınızı tırmalamasının bir diğer sebebi de bu olabilir. Kediler için egzersiz yapmak da vazgeçilmez bir rutindir. Bu tırmalama hareketlerini kedilerin egzersizi olarak düşünebilirsiniz. Kediler, vücut kaslarını ve özellikle kol kaslarını çalıştırmak için tırmalama davranışında bulunduğu sırada vücudunu da germektedir. Bu durum onlar için son derece sağlıklı olan bir aktivitedir.

Tırmalama davranışını, kediler zaman zaman sergilerler. Bu durum kedilerin temel bir davranışıdır. Sanılanın aksine bir hastalığın belirtisi değildir. Kedi tırmalama davranışı kedilerde, farklı duygu durumlarının dışarıya yansıması olarak ifade edilir. Bu durum kedi sahiplerine göre biraz can sıkıcı olsa da kediler için oldukça eğlenceli olabilmektedir. Bu davranış şekli kediler için, yapmaktan zevk aldığı bir aktivitedir. Hastalıktan ziyade kedi sağlığı için olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle patileri kediler için oldukça önemlidir. Çünkü temel yaşam faaliyetlerini patileri ile yapmaktadırlar. Tırmalama davranışı ile patilerindeki ölü katmanların atılması sağlanır ve bunun yerine son derece keskin katmanlar gelir. Bu durumsa kedilerin yaşam faaliyetlerini daha kolay yapmasına olanak sağlar. Sonuç olarak kedi tırmalaması kediler için yaşamsal bir öneme sahiptir. Kediler tırmalama davranışını, sahipleri eve geldiği zaman, bir mutluluk ifadesi olarak göstermektedir. Yani mutluluk ve stres durumları da bu davranışı tetiklemektedir. Kedilerinizin duygusal bünyeye sahip olmaları, kedilerinizde meydana gelebilecek en ufak bir duygu değişiminin, bu tarz davranışlarda bulunmaya sebep olacağı bilinmektedir.

Tırmalama eğilimi gösteren kediler evde yaşıyorsa sahiplerine, dışarıda yaşıyorsa herhangi bir vatandaşa tırmık yoluyla hastalık da bulaştırabiliyor. Üstelik bu tüm dünyada yaygın olan bir şeydir. Evet, kedi tırmığı hastalığından bahsediyoruz. Gelin dilerseniz nedir bu hastalık ve etkileri nelerdir bir bakalım…

Bartonelloz olarak da bilinen kedi tırmığı hastalığı, kedilerden bulaşan ve tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Bartonella adında bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalık ülkemizde ılıman iklim kuşağında yer alan illerde sıklıkla görülmektedir.

Kedilerin ısırma veya tırmalama yoluyla bulaştırdığı bu hastalık nadir de olsa doğrudan pirenin ısırmasıyla da bulaş gösterebilmektedir. Bununla birlikte taşıyıcı kedi temiz bir başka kediyle olan etkileşimi sonrası da yayılımını göstermektedir. Hastalığı taşıyan kediler herhangi bir belirti göstermeden yıllarca bunu taşıyabiliyor. Özellikle sıcak yaz aylarında daha fazla rastlanan bu hastalık nedeniyle dışarıdaki kedilerle daha az etkileşim halinde olmak tavsiye edilir. Kedi sahipleri de mutlaka kedilerini bir veteriner hekime göstermeleri gerekir.

Kedi tırmığı sonrası yara alan bölge küçük bir deri lezyonu ile baş göstermektedir. Erken müdahale edilmeyen bu lezyonlar papül, vezikül ve ülsere dönüşebilmektedir. Ülsere dönüşen bu lezyonlar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterse de, umursanmayan bu hastalık ilerleyen sürelerde tek taraflı boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenfadenopati dediğimiz lenf bezlerinin büyümesine neden olabiliyor. Ayrıca kedi tırmığı hastalığına yakalanan kişilerin bir kısmında ateş, titreme, iştahsızlık, baş ağrısı ve halsizlik de görülebilmektedir.

Evde beslediğiniz kedinizi özellikle Ağustos-Ocak dönemi arasında rutin olarak veteriner hekime götürmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bu dönemler arasında dışarıdaki kedilere yaklaşırken biraz daha temkinli olmakta fayda olacaktır. Unutmayın ki bu hastalık kedilerin tırnakları ve dişlerini kaşıma veya yalama sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla bulaşmaktadır.

Kediler için normal bir davranış olan kaşınma içgüdüsü, doğal olarak kedilerde bulunur. Kedinizin duygusal durumunun nasıl olduğuyla, kaşınmanın bir alakası yoktur. Yani belirtmeliyiz ki, kedilerimiz üzgün, sevinçli ve öfkeli olduğu durumlarda kaşınma davranışını sergilemezler çünkü bu davranışın doğal olmasının yanında başka sebepleri de bulunmaktadır. Bunlar;

Kedilerin doğal bir aktivite olarak kaşındığını bilmelisiniz. Ancak kedinizin normalden fazla kaşındığını fark ettiyseniz, bunun altında yatan farklı bir sağlık sorunu olabilmektedir. Aşırı kaşınma davranışlarının sıkça görülen nedenleri aşağıdaki gibidir;

Bu gibi durumların sebep olduğu kaşıntılardan, eğer kedinizde de mevcutsa, vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekim, size en uygun tedavi yolunu söyleyecektir. Çünkü bu nedenlerin tedavi şekilleri birbirinden farklıdır. Veteriner hekim size en doğru bilgiyi verecek olan kişidir.

Kedilerde kaşınma davranışı, temel bir kedi davranışı olarak kabul edilse de, bazı durumlar bu davranışın bir hastalık belirtisi olduğunu göstermektedir. Özellikle agresif kaşınmalar ve sürekli yalamalar, bu davranışın altında başka bir sebebin olduğunu gösterir. Öncelikle sizin yapmanız gereken, kedinizi bu süreçte dikkatlice gözlemleyip, sorunun ne olduğunu anlamanızdır. Çünkü her hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu durumda veteriner hekimden yardım almanız, en doğru tercih olacaktır. Peki, bu hastalıkların tedavisi nasıl olmalıdır? Öncelikle deride oluşan hastalığın türünü öğrenmeniz gerekmektedir. Ardından tedavi şekilleri aşağıdaki gibidir;

Sonuç olarak, kedinizin tüylerinde ya da derilerinde herhangi bir anormal durum tespit ederseniz, vakit kaybetmeden veterinere götürebilir veya danışarak bilgi alabilirsiniz. Kedilerinizin görünüşü sizi yanıltmamalıdır. Aslında parlak ve güzel tüyleri olan kedilerin, aşırı kaşınma ve yalama davranışları sergilemesi, bir hastalık habercisi olduğunu göstermektedir. Sorunun anlaşılarak titizlik ile muayene edilmesi gerekmektedir.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required