Kedinizin Geceleri Sizi Uyandırmasını Engellemenin Yolları

Kediler, doğal olarak avcı canlılardandır. Kedilerin avcı bir içgüdüye sahip olmaları onların geceleri aktif bir davranış tutumu sergilemelerine yol açar. Çoğu avcı canlıda olduğu gibi kediler de gündüzleri uyuyup enerji toplar, geceleri ise avlanma dürtüsünün etkisiyle uyanık kalırlar. Kedilerin doğası, onları gece uyanık kalmaya iterken, insanların doğası da insanları gece uyumaya iter. Dolayısıyla, kedilerin isteği ile kedi sahiplerinin isteği çatışır duruma gelir. Bu çatışmada söz konusu herhangi bir cins kedi galip gelmek için sahibinin geceleri uyumasını engellemeye yönelik dolaylı veya dolaysız davranışlarda bulunur. Her iki türlü de kedi sahibini geceleri uykusundan uyandırmayı başarır. Uyku düzeni altüst olan kedi sahipleri kedinin gece uyumasını sağlamak adına birtakım yöntemler geliştirmiştir. Bu yöntemler ile kediler de geceleri uyuyacak ve sahibini uyandırması engellenecektir.

Kedinizin sizi uyandırmasını engellemek istiyorsanız her şeyden önce onun isteklerine ve ihtiyaçlarına kulak vermeli ve buna uygun olarak hareket etmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, kedinizin gece uyumamasının altında yatan sebepleri incelemeli ve buna uygun çözüm yolları geliştirmelisiniz.

Peki, nedir bu çözüm yolları? Gelin önce bir, kedileri gece aktif olmaya iten dürtünün ne olduğuna bir göz atalım ve ardından buna bir çözüm getirelim.

İçindekiler

Kedilerin geceleri aktif olmasının birçok sebebi vardır. Öncelikle kediler noktürnal yani gececi hayvanlardandır. Kediler, ilkel yaşamlarında gündüzleri aktif olmazlar, geceleri ise aktiftirler ve avlanma eğilimindedirler. Her ne kadar ilkel yaşamdan gelen bir davranış biçimi olsa da, bu durum evcil kediler için de aynıdır. Yani, kedilerin geceleri aktif olması tamamen yaradılışlarından kaynaklıdır. Gündüzleri uyuyarak ve kendilerini temizleyerek geçiren kediler böylelikle gün içerisinde enerji toplamış olurlar. Gün içerisinde enerji harcamamaları da onların geceleri daha aktif olmalarını sağlar. Onlar geceleri uyanıktırlar ve oynamak, keşfetmek, mama yemek, dikkat çekmek veya bir yerleri, bir şeyleri tırmalamak isterler.

Kedilerin geceleri aktif olmalarının sebebi her kedide farklı olabilir. Bazı kediler beslenme düzenlerinin doğru ayarlanamamasından dolayı geceleri uykusuzluk yaşayabilirken bazı kediler içgüdüsel olarak geceleri uyumaz. Ayrıca kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları da onların geceleri uyumayıp aktif olmalarına sebep olabilir. Kediniz geceleri aktif ise öncelikle bu durumun hangi nedenden kaynaklandığı iyi incelenmelidir. Bu nedene uygun alınacak bazı önlemler işe yarar olacaktır.

Kediler gece canlılarıdır. Gündüzleri uyurlar, geceleri ise avlanma dürtüsü ile birlikte tuhaf davranışlar sergilerler. Genç kediler, avlanma dürtüsü açısından oldukça aktif yapıdadır ve genellikle şafak ile alacakaranlık arası en ideal avlanma zamanıdır. Bu sebeple, bu saatler arası, kediler içgüdüsel olarak daha aktiftirler ve değişik davranışlar gösterirler. Yaşlı kediler ise sağlık problemleri sebebiyle geceleri tuhaf davranışlar gösterebilir.

Kedilerin geceleri en çok yaptığı tuhaf davranışlar genellikle her kedi için benzerlik gösterir. Kedilerin geceleri yaptığı tuhaf davranışlardan bazıları şunlardır;

Ayrıca Okuyunuz: Kedilerdeki Olağandışı Gece Davranışları ve Çözüm Önerileri

Kedilerin geceleri aktif bir yapıda olması kedi sahiplerinin uyku düzenlerini olumsuz etkiler. Uyku düzeni bozulan ve kaliteli bir uykudan yoksun olan kedi sahiplerinin alacağı bazı önlemler işe yarar nitelikte olacaktır. Öncelikle bir kedinin geceleri uyuyamama nedenleri incelenmeli ve bu nedene uygun çözüm yollarına gidilmelidir. Kedinizin gece uyumasını sağlamak onun geceleri sizi rahatsız etmesini engelleyecek ve bu sayede siz de kaliteli uykunuza devam etmiş olacaksınız. Bu süreçte sabırlı ve şefkatli olmak gerektiğini unutmamalısınız. Kedinizin gece uyumama ve sizi uyandırma nedenlerine göre yapmanız gerekenler oldukça basittir.

Kedinizin sizi uyandırmasını engellemek için yapmanız gereken bazı hamleler aşağıdaki gibidir;

Kediler gün içerisinde vakitlerinin çoğunu uyuyarak ve tembellik ederek geçirirler. Özellikle gündüzleri yalnız olan kediler sahiplerini gördüklerinde oyun oynamak isterler. Kedilerin geceleri oyun oynama isteği ertelenmemeli ve oyun oynayarak enerjilerini dışa atmaları sağlanmalıdır. Kedinizle oynayıp onun yorulmasını sağlamanız onun gece uyumasına yardımcı olacaktır.

Kedilerin gece yarısı oyun isteğini gidermek için gece yatmadan önce uzun ve yorucu oyunlar oynamak tercih edilebilir. Böylelikle kedinizle keyifli bir vakit geçirerek onun oyun ve ilgi ihtiyacını karşılamış olursunuz. Kedinizle en sevdiğiniz oyunları oynamak onu zihinsel ve fiziksel olarak uyaracak ve geceleri rahat bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır. Kedinizle oyun oynamak için bazı küçük kedi oyuncaklarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca kedinizin ilgisini çekebilecek ses çıkartan kâğıt, ambalaj veya pinpon topu gibi nesnelerden de faydalanabilirsiniz.

Bazı kediler geceleri acıktığı için uykusuzluk sorun yaşayabilirler. Ayrıca kedilerin yemek yedikten sonra uyudukları bilinen bir olgudur. Karnı tok olan bir kedi daha rahat ve daha huzurlu uyur. Bu nedenle gece yatmadan önce kedinizin karnının tok olduğuna dikkat etmelisiniz. Kedinizin mamalarını düzgün aldığından emin olmak için zamanlayıcı ile çalışan bir mama makinesi kullanabilirsiniz. Zamanlayıcı ile çalışan makineler sayesinde kedi her acıktığında sizi uyandırmaz. Fakat bu makinede mama porsiyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Mama haricinde kedinizin su kaplarında da her zaman temiz su bulundurmaya özen gösterin. Su ihtiyacı da bir kedi için önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Kediler çoğunlukla gündüzleri pasif haldedir ve günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Tüm gün uyuyan bir kedi bütün enerjisini geceye depolamış olur. Böylelikle geceleri aktif bir halde olurlar ve sahiplerini gece boyunca uyandırabilirler. Bütün bunların önüne geçebilmek için gün içinde aktif olabileceği, enerji harcayabileceği aktivitelere yöneltmek gerekir. Kedinin gün içerisinde yalnızken bile oynayabileceği oyunlar bulmak onun keyifli vakit geçirmesine yardımcı olacaktır. Bunun için kedi oyuncakları ve parkurlardan faydalanabilirsiniz. Böylelikle kedi gündüzleri vaktinin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirmeyecek geceye de uyku bırakacaktır.

Kediler sosyal canlılardır ve yalnızlıktan pek fazla hoşlanmazlar. Kedi yalnızken günlerinin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Bu durum sonucunda da gece sahibini gördüğünde ondan ilgi bekler ve onu uyutmaz. Bu tip bir durumun önüne geçebilmek içi eve ikinci bir kedi almayı düşünebilirsiniz. İkinci kedi, var olan kedinize hem arkadaş olur hem de beraber vakit geçirmeleri sağlanır. Kediler gün içinde beraber oynayıp enerjilerini atarlar. Böylece gece rahat bir şekilde uyuyabilirler. Bu sayede siz de rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Bir kedi gece aktifse sahibini uyandırmak ister. Kediler çoğunlukla sahiplerini iki farklı yolla uyandırır. Bazı kediler doğrudan sahiplerinin yanına gelerek miyavlayarak ya da dokunarak uyandırır. Bazı kediler ise ev içinde dolaşarak ses çıkarırlar ya da miyavlarlar. Bunun sonucunda da kedi sahibi dolaylı olarak uyandırılmış olur. Eğer bir kedi sizi gece uyandırıyorsa onunla çok fazla ilgilenmemeniz önerilir. Özellikle gece yarısı onunla oyunlar oynamak kediye bir ödül gibi gelir ve bunu sürekli tekrarlamaya başlar. Bu sebeple kedinize gece ödülleri vermemeye dikkat etmeniz uyku sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Kedinizin gece uyumayıp sizi de uyandırmasının bir sebebi de uyku alanının konforlu olmayışından kaynaklı olabilir. Kediler için rahatlık ve konfor çok önemlidir. Gece veya gündüz fark etmeksizin gürültülü ve huzursuz bir ortamda uyuyamazlar ve huzursuz olurlar. Kediler uyuyacakları alanları sevmeli ve uyurken rahatsız edilmemelidirler. Bir kedinin rahat ve huzurlu bir uyku çekmesi için yatacağı yerin rahat olması ve o yeri benimsemesi oldukça önemlidir. Kediler huzursuz oldukları bir ortamda, kalabalık ve gürültülü ortamda uyuyamazlar. Yaratılışları gereği seslere karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu nedenle bir kedinin uyuyacağı yerin konforlu ve sessiz bir yer olması oldukça önemlidir. Ayrıca kedinizin uyurken rahatsız edilmemesine de dikkat etmek onun rahat bir şekilde gece uykusu çekmesine yardımcı olacaktır. Kedinizin gece rahat uyuması sizin de gece rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Kediler, geceleri uyumazlar ve hareket halindedirler. Gece yalnız olmak istemeyen ve sahibinden ilgi bekleyen bir kedinin ilgisinin size yönelmesi durumu muhtemeldir. Kediler bazen sahiplerini uyandırmak istediklerinde onlara zarar verebilir. Özellikle siz uyurken hareket eden göz kapaklarınıza pati atmaları olasıdır. Bu tip durumların önüne geçebilmek için kedinize bazı kurallar koyabilirsiniz. Öncelikle kediniz siz uyurken sık sık odanıza girip sizi uyandırıyorsa onun odanıza girmesine izin vermemelisiniz. Eğer kediniz odanıza girmeye devam ediyorsa odadan çıkmasını sağlamalısınız. Kediniz dışarı çıktığında miyavlayıp kapıları tırmalıyorsa bunun önüne geçebilmek için de birtakım önlemler almalısınız. Kapının önüne kedinin sevmediği bir nesne yerleştirmek, su koymak veya koli bandı yapıştırmak kedinin kapıyı tırmalamasını engelleyici önlemlerden sayılabilir.

Özellikle evcil kediler rutinlerine bağlı düzenli canlılardır. Bununla birlikte, çok fazla sürprizden hoşlanmamalarıdır. Kediler için düzenli ve programlı olmak gerekir. Bir kedinin yemek saati, oyun saati, egzersiz saati, sevme saati gibi düzenli rutinleri olmalıdır. Kediler bu düzeni oturttuklarında geceleri sizi uyandırmaz ve kendileri de güzel bir uyku çeker.

Kedilerin gece canlıları olduğu bilinen bir gerçektir. Her kedinin gece uyuyamamasının altında yatan neden farklıdır. Bazı kediler gündüz uyudukları için gece uyuyamaz ve geceleri enerjilerini boşaltmak isterler. Bazı kediler acıktığı için gece uyuyamaz. Bu ve buna benzer durumlarda çözüm basittir ve evde kendiniz kolaylıkla bazı önlemler alarak kedinizin gece uyumasını sağlayabilirsiniz. Ancak ne yaparsanız yapın kedinizin uykularınızı bölmesini engelleyemiyorsanız bir veteriner hekime başvurmak daha doğru olacaktır. Bazı kediler sağlık sorunları nedeniyle uyuyamıyor ve sizi de uyutmuyor olabilir. Yahut kediniz psikolojik veya sosyal sorunlar yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda veteriner hekime gitmek en doğru tercih olacaktır.

Leave A Comment