Kediler Kaç Yıl Yaşar? Kedi Cinsleri ve Ortalama Ömürleri

Kediler Kaç Yıl Yaşar? Kedi Cinsleri ve Ortalama Ömürleri

Kediler uzun süre yaşayabilen canlılardır. Peki, ortalama kedi ömrü kaç yıldır? Bir kedinin ortalama ömrü yaklaşık 15 ile 20 yıldır. enteresan bir wikipedia listesi için Dünya’nın en yaşlı kediler listesine göz atabilirsiniz. Köpeklere oranla daha uzun yaşayan kedilerin, 20 yaşına kadar yaşayabilenleri de vardır. Tabi ki bunda kedinin bakımına ne denli özen verilmiş olduğu gibi pek çok husus etkilidir. Dolayısıyla kedinizin ne kadar uzun yaşayabileceğini belirlemede bir dizi faktör rol oynayabilir.

Bunların yanı sıra sokaktaki kedilerin yaşam süresi, evde beslenen bir kediye göre 3’te 1 oranında daha azdır. Maalesef sokak kedilerinin evcil bir kediye göre çok daha fazla olumsuzlukla mücadele ettikleri bir gerçektir. Zira sokak kedileri; araba çarpması, insanlar tarafından şiddete uğrama, salgın hastalık, susuzluk, açlık, donma ve diğer sokak kedileriyle kavga etme gibi bir dizi tehlikeyle karşı karşıya…

Ve hatta pek çok yavru kedi, sırf sokakta olduğu için daha 1 yaşını bile göremeden hayatına veda etmektedir. Bu yüzden sokakta yaşayan hayvanlara elimizden geldiğince yardım etmeye çalışalım. Çünkü hayat onlar için çok acımasız.

  1. Biraz tarih: Kedilerin evcilleştirilmesi
    Kedilerin evcilleştirilme süreci binlerce yıl öncesine dayanıyor. Başlangıçta vahşi kedilerin, ilk olarak Yakın Doğu’da birtakım kemirgenlerin üstesinden gelebilmek adına evcilleştirildiği biliniyor. Evcilleştirilen kediler, zamanla tüm dünyaya yayılmış ve belirli özellikler için seçici olarak çiftleştirilmeye, yetiştirilmeye başlanmışlarıdır.

Böylece birbirinden farklı özelikleriyle öne çıkan pek çok kedi ırkı meydana gelmiştir. Oluşturulan ilk kedi ırkları, başlangıçta yalnızca dört ana bölgeden, yani Arap Yarımadası, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve Batı Avrupa’dan getirtilen kedilerin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

Bu dört bölgeden gelen kedilerden, farklı genetik belirteçlere sahip kediler üretilmiş ve yetiştirilmiştir. Böylelikle evcil kedi bakımı tüm dünyada yaygınlaşmıştır.

  1. Kedilerin ırklarına göre yaşam süreleri
    Bir kedinin tam olarak ne kadar yaşayacağını bilmek imkansız olsa da bazı kedi türlerinin genel anlamda diğerlerine nazaran daha uzun yaşadığı bilinir. Lakin yine de ister safkan isterse de evcil melez kediler olsun hemen her türden kedi, ortalama ömrünü aşma potansiyeline sahiptir.

Siyam ve kuyruksuz kedi ırkları, diğer ırklara göre genellikle daha fazla yaşamaktadırlar. Ancak diğer ırklarda da 20’li ve hatta 30’lu yaşlarına dek yaşayan kediler de vardır. Yukarıda da söylediğim gibi kedilerin yaşam süreleri nasıl bakıldıklarıyla da ilgilidir.

Irklara göre kedilerin ortalama yaşam süreleri:

Scottish Fold Kaç Yıl Yaşar?

Scottish Fold: 12 – 17 yıl yaşamaktadir.
British Shorthair Kaç Yıl Yaşar?

British Shorthair: Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en çok sevilen ve tercih edilen kedi ırklarından biri olan British Shorthair yaşam süresinin, evde yaşaması ve iyi bakılması halinde 12-17 yıl olduğu söylenebilir.
İran kedisi Kaç Yıl Yaşar?

İran Kedisi En eski ve en popüler ırklardan biri olan İran Kedisi, uzun tüyleri ve yuvarlak yüzü ile kalpleri fetheden dostlarımızdan. Ortalama ömürlerinin ise 12 – 17 yıl arasında olduğu ifade ediliyor.
Tekir kedi Kaç Yıl Yaşar?
Tekir Kedi Sokaklarda sıklıkla karşılaştığımız tekirler çeşitli tehlikeler ve yetersiz beslenme nedeniyle ne yazık ki oldukça kısa yaşıyor. Evde beslenen tekirlerde ise durum daha farklı. Genel olarak tekir kedilerin 16 yıla kadar yaşayabildikleri biliniyor. Tekir cinsi kediler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Van Kedisi Kaç yıl Yaşar?

Van kedisi ailesine karşı yüksek sadakat duyan bu cinsin ortalama 12-17 yıl yaşam süresi olduğu belirtiliyor.
Chinchilla Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

       Chinchilla Kedisi: ortalama 14 – 16 yıl yaşamaktadır.
     Ankara Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Ankara Kedisi: 12 – 18 kaç yıl yaşar
Diğer cinsler aşağıdaki gibidir.

Maine Coon: 12 – 17 yıl
American Bobtail: 14 – 16 yıl
Exotic Shorthair: 8 – 15 yıl
Sfenks Kedisi: 12 – 17 Yıl
3.Kedilerin Ömrünü Uzatabilecek Bazı İpuçları
– Beslenme
Kediler öncelikle et yerler, bu nedenle zorunlu etoburlar olarak kabul edilirler. Ancak günümüz dünyasında kedilerin beslenmesi genellikle ticari kuru mamalar ile yapılmaktadır. Bu kuru mamalar çeşitli besin içeriklerine sahiptir. Etli, tavuklu, somonlu kuru mamaların içinde belirli miktarlarda tahıllar, bitkiler ve meyveler bulunmaktadır. Bu mamalar kedilerin protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyacına göre üretilmektedir. Bugüne dek bir ev kedisinin beslenme ihtiyaçlarını belirlemek adına pek çok araştırma yapılmıştır. Araştırmalar sonucu evinde kedi besleyen kişilere, bir dizi yiyecek seçeneği sunulmuştur. Fakat kedilerin beslenme özellikleri bulundukları yaş aralığına göre değişiklikler göstermiştir.

Mesela yetişkin kediler karbonhidrat veya laktoz oranı fazla olan besinleri sindiremezler. Öte yandan proteinler bir kedinin gelişimi ve sağlığı açısından çok önemlidir. Kediler, benzersiz sindirim sistemleri nedeniyle, bir köpeğe kıyasla çok daha fazla miktarda proteine ​​ihtiyaç duyarlar. Ticari mamaların besin içeriği de bu ihtiyaca göre ayarlanmaktadır.

Bir kedi için temel aminoasitler de fazlasıyla önemlidir. Taurine, Methionine ve Cystine temel aminoasitlerden bazılarıdır. Bu aminoasitler, önemli vitaminler ve uygun miktarda protein olmadan bir kedinin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve de yaşamını sürdürmesi mümkün değildir.

Kedilerin nasıl beslenmesi gerektiği hakkında daha fazla bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz: Kediler hangi sıklıkla beslenmelidir? – Kedinizi zehirleyecek 12 insan gıdası!

– Sağlık: Hastalık faktörü
Yeterli beslenmeyen bir kedide, belirli sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmazdır. Beslenmenin yanı sıra, rutin veteriner hekim kontrollerinden geçmeyen ve düzenli şekilde aşı olmayan kedilerde, bakteriyel, viral, paraziter enfeksiyonlar ve diğer bazı hastalıklar meydana gelecektir. Bazı hastalıkların kediler üzerinde uzun vadeli etkileri söz konusudur. Bu hastalıklar kedilerin yaşam sürelerini de etkileyebilir. Genetik olarak zayıflıklara sahip olan kediler, bağışıklığı zayıflamış kediler ve organ işlevleri bozulmuş kediler, maalesef sağlıklı bir kedi kadar uzun yaşayamayabilirler.

Bunların yanında aşılama bir kedinin yaşama süresini çok önemli bir şekilde etkiler. Özellikle aşılama yapılmayan yavrular, bağışıklık sistemleri çok zayıf olduğu için ve dışarıdaki etkenlere karşı açık olduğu için birkaç aylık yaşı bile göremeden hayatını kaybedebilmektedir.

– Şişmanlık (obezite)
Kedilerin yaşam süresini azaltan etkenlerden bir diğeri de yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan obezite ve şişmanlık sorunudur. Obezite kedilerin yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Sizler, kedinizin neyi, ne kadar yediğini dikkatli bir şekilde takip ederek, obezite, yani şişmanlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Kedinizin nasıl beslenmesi gerektiğini de diğer yazılarımızdan öğrenebilirsiniz.

– Yaşam tarzı ve bakım
Yukarıda da değindiğim gibi evde bakılan bir kedi ile sokakta yaşayan bir kedinin ömrü veya yaşayabilme süresi elbette ki bir değildir. Sokak kedilerinin aldığı günlük riskler, evdeki bir kedininkinden çok daha yüksektir. Bu da sokaktaki kedilerin ömrünün ister istemez kısalmasına neden olur. Zira bir kedi dışarıda ne kadar çok zaman geçirirse, o ortamdan kaynaklanan bir yaralanma veya hastalık riski de o kadar artar.

Ev kedileri güvenli bir ortamda barındırıldıkları için pek fazla riske maruz kalmazlar. Beslenmelerine dikkat edilip; aşıları rutin olarak aşıları takip ediliyorsa, toksin, parazit ve hastalığa maruz kalma oranları fazlasıyla azalır. Bu durum hayvanat bahçesinde bakılan kediler için de geçerlidir. Zira vahşi doğada yaşayan türdeşlerine göre uğrayabilecekleri herhangi bir tehlike söz konusu değildir.

– İç ve dış parazit ilaç uygulamaları
Kedinizin tüm aşılarıyla birlikte iç ve dış parazitlere karşı ilaç uygulamalarını da düzenli periyotlarla yaptırmalı ve tarihlerini dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz.

– Kısırlaştırma
Kedinizi kısırlaştırmak, onun ömrünü ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Zira kısırlaştırma sonrası, kedinizi, cinsel hastalıkların bulaşması ihtimalinden, meme tümörleri, piyometra (rahim iltihabı) ve kızgınlık dönemi problemlerinden büyük oranda kurtarmış olursunuz. Erkeklerde de özellikle prostat problemlerinden kurtarmış olursunuz.

  1. Dünyanın en uzun yaşayan kedisi
    Dünyanın en yaşlı kedisi, 1967 yılında Texas eyaletinde doğmuş olan Creme Puff’tur. Tam tamına 38 yıl 3 gün yaşamış olan Creme Puff, Guinness Dünya Rekorlar kitabına “en uzun yaşayan kedi” olarak kaydedilmiştir. Creme Puff, kimi zaman kuşkonmaz, yumurta ve krema gibi ilginç şeylerle beslenen kısa tüylü evcil bir kedi olarak, 2005 yılına kadar yaşamış ve tam 38 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Yaşam süresiyle rekor kıran bir diğer kedimiz ise Tiffany’dir. Sevimli bir Bombay kedisi olan Tiffany tam 27 yıl yaşamıştır. Bu kadar uzun süre nasıl yaşayabildikleri tam olarak bilinmese de sevgi dolu bir aile, kaliteli, özenli bakım, iyi genetik ve güvenli bir ortam gibi faktörler bir araya gelince uzun yaşamın sırrı da bir nevi çözülüyor.

Sahiplendiğimiz kedilerin hayatları üzerinden her zaman tam bir kontrole sahip olmamız mümkün değil. Ancak onlara güvenli, huzurlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir ortam sunarak uzun bir hayat yaşama olasılıklarını arttırabiliriz.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required