Kedinizin Tuvalet Kabı Dışına Kaka Yapmasını Nasıl Engellersiniz?
Evcil hayvanlar arasında en temiz dostlarımız olarak da bilinen kediler, içgüdüsel olarak tuvaletlerini nereye yapacaklarını çoğu zaman bilirler. Bu akıllıca hareketleri onları her zaman diğer evcil hayvanlardan bir adım öne çıkarsa da işler bazen istenildiği gibi gitmeyebilir. Ancak, minik dostunuzla tanışmanız henüz yavru döneminde olduysa o halde kedinizin, istediğiniz davranışlara alışma dönemi sandığınızdan daha da kolay geçebilir.
İçgüdüsel olarak tuvaletlerini nereye yapacaklarını bilen kediler bazen kakalarını tuvalet kabının dışına yapmaya başlayabilirler. Genel olarak bu duruma kedinizin stres altında olması ya da herhangi bir sağlık sorunu neden olabilir. Henüz yeni bir yavru kedi sahiplenmiş kişilerin sıklıkla sorduğu kedi tuvalet kabı nereye konulmalı sorusunun cevabı da büyük ölçüde minik dostlarınızla geçireceğiniz ilerleyen dönemler adına oldukça önemlidir. Sizlere bu yazımızda kedinizin tuvalet kabı dışına kaka yapmasının nedenleri ve bu davranışı önleme yöntemleri hakkında tüm ayrıntıları paylaşmaya çalışacağız.
İçindekiler
Kediler, normal şartlar altında temizliğine her daim ihtimam gösterecek kadar akıllıdırlar. İster kum kabı kullansın ister toprak, her kedi, tuvaletini yaptıktan sonra üzerini kapatma eğilimindedir. Kediniz bu davranışta bulunmuyor ve aksine kum kabının dışına ortalık yere tuvaletini yapıyorsa ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduğunuzun farkına varmalısınız. Bu davranış karşısında kedinize göstereceğiniz azıcık bir ilgi bile onda karşılaştığınız bu tuvalet kabı sorununu kısa sürede çözebilir, tuvaletini olması gerektiği gibi yapmasını, daha da önemlisi kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.
Peki, kediler neden aniden tuvalet kaplarını kullanmaktan vazgeçerler ki?
Kedilerin tuvalet kabı dışında evin farklı bölgelerini bu amaçla kullanıyor olmasının en yaygın nedenleri arasında yer değişikliği gelir. Unutmamalısınız ki kediniz de tıpkı diğer canlılar gibi alışkanlıklarına ve aynı zamanda kendine özgü bir karaktere sahiptir. Kediniz, bu alışkanlıklarını kolay kolay terk etmek ya da değiştirmek istemiyor olabilir. Bununla birlikte kedilerde strese neden olan yer değişikliği sonucu bir taşınma, sahiplendirme ve benzeri durumlar meydana geldiğinde de kediniz kendisini güvende ya da rahat hissetmeyebilir. Ayrıca kedi kumunun yerini değiştirmek veya kumun türünü değiştirmek de olumsuz sonuçlar almanıza sebebiyet verebilir.
Kedinizin yeniliklere alışması için ona zaman tanımalı ve sabırla anlayış göstermelisiniz. Tuvalet kabının yerini değiştirmek durumunda kaldıysanız yeni bölgesinin de güvenli olduğunu ona hissettirmeli, gerektiği takdirde kum kabının etrafında kediniz ile birlikte vakit geçirmelisiniz. Yeni bir kum türünü kullanmaya karar verirseniz başlangıç olarak eskisi ile karıştırarak kullanabilir, alışma dönemini daha kolay hale getirebilirsiniz.
Tuvalet kabını hiç kullanmama ya da sadece bazen kullanmak, kedinizin herhangi bir sağlık sorununa -genellikle bağırsak veya böbrek sorunlarına- sahip olduğunun habercisi olabilir. Kediniz, rutin beslenme programı içerisinde daha sık ishal oluyor ya da farklı renk dışkı çıkarıyorsa en kısa sürede veterinere başvurmanız gerekir. Kedinin beyaz kaka yapması ya da kedi kakasında kana rastlamak gibi endişe verici durumlarda dikkatli olmak minik dostunuzun sağlığı için çok önemlidir.
Bazen kedinizin tuvalet kabının dışına kakasını yapmasının tek sebebi kötü bir gün geçiriyor olması olabilir. Özellikle her zaman yediklerinden farklı bir öğüne sahip olması, kedinizin bağırsaklarını kötü etkileyebilir. Laktoz oranı yüksek süt, yoğurt, peynir ve benzeri yiyecekler ishali tetikleyebilir, aynı zamanda her zamankinden farklı bir yaş mama, içerisinde et geçen sizin pişirdiğiniz ve kediniz ile paylaştığınız herhangi bir yemek, kedinizin aniden tuvaletini tutamadan kum dışında kakasını yapmasına neden olabilir. En önemlisi de kedinize son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş hayvansal gıdaları vermemenizdir. Aksi halde kediniz sadece ishal değil aynı zamanda zehirlenme ile de baş etmek durumunda kalır -ki bu evcil dostlarımız için hiç istemeyeceğimiz bir şeydir.
Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin kedinizin başına ufak kazaların gelebileceğinin her zaman farkında olmalısınız. Kedi sahipleri titizlik konusunda her ne kadar özen gösterseler de yaşayan her canlı gibi kediler söz konusu olduğunda da kazalar kaçınılmazdır. Nadir olarak meydana gelen tuvalet kabının dışına kaka yapma sorunu için endişeye kapılmadan kedinizi takip edin. Bu durumun tekrarlanması sonucunda aşağıda paylaştığımız bir takım önlemleri alabilir, davranışın devam etmesi ya da kedinizde bir takım endişe verici farklılıkların ortaya çıkması durumunda veteriner bir hekime başvurabilirsiniz.
Kediniz kuma değil de evin başka bölümlerine kakasını yapıyor ise müdahale etmeniz kaçınılmazdır. İlk ve en önemli adım her an sakinliğinizi korumanız, kedinize olan sevgi ve anlayış dolu tavrınızı devam ettirmenizdir. Kedinizi tuvalet kabı dışında herhangi bir yere kakasını yaparken görürseniz onu nazik bir biçimde alarak kum kabına bırakın. Kedinize kesinlikle bağırmayın, vurmayın ya da cezalandırmaya yönelik girişimlerde bulunmayın. Aksi halde kediniz tuvalet kabını, bağırmak, vurmak ya da cezalandırma ile ilişkilendirerek bir daha hiç kullanmak istemeyebilir. Kedinize bu şekilde davranmak da son derece kaba ve yanlış olacaktır.
Bazı kedi sahipleri edindikleri yanlış bilgiler neticesinde kedilerine tuvalet eğitimi verirken onları cezalandırmak ve ‘’öğretmek’’ amacı ile burunlarını kakaya sürter. Bu davranış biçimi hiçbir şekilde tasvip edilmeyen, çağ dışı ve barbarca bir yöntemdir. Tuvalet kabının yerini kedinize nazikçe hatırlatmak ve daha da önemlisi kedinizin kullanmak isteyebileceği bir kap ve kum sağlamak çok daha etkilidir.
Meydana gelebilecek bir kaza sonrası kedinizin kakasını eldiven, poşet ya da peçete yardımı ile alın ve tuvalet kabının içerisine bırakın. Bu sayede kediniz, kakasının yerinin kum olduğunu hatırlayacaktır. Aynı zamanda kakasını tuvalet kabına yapma konusunda önemli ölçüde cesaretlenecektir. Evin farklı bölümlerinde kedinizin bu sorunu ile alakalı ortaya çıkan koku sorununu enzim bazlı temizleyiciler kullanarak çözümleyebilirsiniz. Koku, sadece deodorize edilmemeli, nötralize de edilmelidir. Bu da kötü kokunun maskelenmesinden çok havadaki kokuya neden olan kötü partiküllerin ortadan kaldırılmasını sağlar.
Kedinizin kum kabı dışına yaptığı idrarı temizlemeniz, aynı sorunun tekrarlanmaması açısından mühimdir. Aksi halde kediniz kokuyu takip ederek bir daha aynı yere idrarını yapabilir. Dolayısıyla çamaşır suyu kullanarak idrar ile işaretlenen bölgeleri iyice temizlemeniz kedinizin bir daha aynı yere tuvaletini yapmasına engel olabilir. Ayrıca bu bölgeyi temizledikten sonra üzerini örtmek de faydalı olacaktır. Bknz: Kedi idrar kokusu nasıl giderilir?
Kediniz, tuvaletini bu bölgeye yapmayı tekrarlarsa su kabını buraya koyabilirsiniz. Çünkü kediler su içtiği yere idrarını yapmayı istemezler. Ayrıca bölgeye yerleştirilmiş narenciye kokusu etkisindeki pamuk toplarını (örneğin limon yağı, mandalina kolonyası ya da limon suyu) da deneyebilirsiniz. Kediler, narenciye kokusuna karşı mesafeli duracaklardır. Bu sebeple pamuk toplarının olduğu bölgeye geri dönmeyi ya da tuvaletlerini yapmayı tercih etmeyeceklerdir.
Tüm bunların hiçbiri işe yaramıyorsa tuvalet kabının yerini değiştirmeyi deneyin. Kumun yeni yerini siz belirleyebilir ya da kedinizin tuvaletini yaptığı noktaları seçebilirsiniz.
Kediniz, kendi kararlarını vermek istiyor olabilir. Onu dinlemek, iki taraf için de işleri kolaylaştıracaktır. Bırakın kendi tuvalet kabının yerini kendisi seçsin. Tuvaletini yaparken kediler, birazcık mahremiyet istiyor olabilirler. Doğru yeri bulmak için birkaç kez deneme yanılma yöntemi uygulamak yararlıdır. Birden çok kediniz var ise bölgesel anlaşmazlıklardan kaçınmak için her kedi için bir tuvalet kabına ihtiyacınız olacaktır. Her kedinin rahat edeceği şekilde yerleştirilmiş tuvalet kapları, hem sizi hem de kedilerinizi mutlu eder.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Daha önce evinizde hiç minik dostunuzun istemediğiniz bir yere tuvaletini yaptığına rastladınız mı? Eğer rastladıysanız bu durum karşısındaki tutumunuz ne olmuştu? Peki, kedinizin bir daha bu davranışı tekrarlamaması için ne gibi önlemler aldınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.