Üriner Hastalığa Sahip Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Üriner Hastalığa Sahip Kediler Nasıl Beslenmelidir?

İdrar kesesi taşları veya genel ismiyle ürolitler, alt idrar yolu hastalıkları ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi idrar problemleri kedilerde sık görülür. Çoğunun rehabilitasyonu olasıdır fakat acılı bir süreç olabilmektedir. Rehabilitasyon edilmediği takdirde vefat ile bile sonuçlanabilir. Kedinin idrarında, olması gerektiğinden daha fazla magnezyum, kalsiyum, fosfor veya protein bulunuyorsa bu idrar kesesinde, üretrada veya üriner sistemin rastgele bir bölgesinde taş meselelerini alana getirir.

Kedinizde üriner sistem problemlerine en iyi gelecek şey şüphesiz sudur. Minerallerin su ile seyreltilmesi vaziyetinde ne bir kristal ne de mesane taşı alana gelmez. Kedilerin çok fazla su içmemek gibi bir özellikleri olduğu için onları su içmeye ikna etmek hayli zorlayıcı olabilir. Su içmesi için birtakım usullere müracaat etebilirsiniz. Misalin bir kedi çeşmesi onların alakasını sürüklemeye yetecektir. Bunun yanı gizeme yaş mamalar kuru mamalara mukayeseyle su açısında çok daha zengindir ve bu nedenle kedinizin perhizindeki yaş mama oranını çoğaldırabilirsiniz. Bunu yaparken nitelikli yaş mamalar kullanmaya özen göstermelisiniz zira niteliksiz yiyecek kaynakları üriner sistemde başka problemlere yol açabilmektedir.

Kedinizi su içmeye daha fazla teşvik etmek için konutunuzun bir hayli yerine su kabı koymanız yararlı olacaktır. Bunun yanında mama kabının ve su kabının farklı yerlerde olması da ehemmiyetlidir. Kedinizin suyunu günlük olarak tazelemeniz de yeniden bir değişik ehemmiyetli faktördür.

Üriner sistem problemlerinin ehemmiyetli bir etkeni perhiz olduğundan, bu hususta yapabileceğiniz en doğru şey, kediler için özel yönteme edilmiş ve gıda içerikleri kedinize uygun olan nitelikli bir mama kaynağı kullanmanızdır.

Her taş cinsi, farklı bir beslenme gereksinimi gerektirir. Her birinin yapısı ve kompozisyonu farklı olduğundan dolayı, bir taşın çözünmesine ve problemin geçmesini sağlayacak bir perhiz değişik bir taş cinsi için problemi şiddetlendirecek kalitede olabilir. Bunun için yapılan tahliller ve analizler neticesinde baytar doktorunuzun önerdiği mamayı kullanmanız çok ehemmiyetli. Alttaki tabloda taş cinsine özel beslenme programı verilmiştir;

Strüvit taşları Magnezyum amonyum fosfat, Tripel fosfat

 Taşların çözünmesi için idrarı daha da asidik hale getirin.

 İdrara çıkmaları ve taşlardan kurtulmaları için su içmesini sağlayın.

 Taş yaradılışını yasaklamak için  en az mineral içeriklerini kullanın.

 Az protein kullanımı gerektirir.

İdrarı daha alkali hale getirerek taş yaradılışını önleyin.

Daha düşük protein kullanın.

Kristallerin oluşmasını yasaklayan daha alkali idrar üretmelidir.

Ürat ve Sistin taşlarının yaradılışını yasaklayacak seviyede yönteme edilmiş olan ıslak ve kuru gıdaları alın.

Kedinizde bir cins üriner problemi yoksa ya da baytar doktorunuz tarafından özel bir mama verilmediyse rastgele bir organik veya özel kedi maması almanız lüzum dışıdır. Bunun yanı gizeme kedinize verdiğiniz mamanın yüksek nitelikte olmasına özen gösterin. Şayet kedinizi kuru mama ile besliyorsanız, perhizine her gün bir ölçü konserve mama da ilave edin. Kedinizin her gün kumpaslı olarak su harcadığından emin olun ve ona insan yiyecekleri vermeyin.

Kedilerde özellikle alt üriner sistem rahatsızlıklarına sıklıkla tesadüfülmektedir. Alt üriner sistem rahatsızlıklarından ürolityazis, kedilerde sıklıkla görülmektedir. Ürolitler kendiliğinden oluşurlar ve gerçeğinde dolaysız olarak bir hastalık değil, hastalığın semptomu sayılabilirler. Bu surattan ürolit yaradılışına neden olan altta uyuyan problem bulunarak rehabilitasyon edilmesi gerekir. Rehabilitasyon edilen kedilerde nüks sıklıkla görülebilmektedir. Erken tanı konulması kristallerin veya taşların neden olacağı zararları minimize etmek ve hastalığın rehabilitasyonunu süratlendirmek için oldukça ehemmiyetlidir.

Kedinizin idrar yapmakta zorlandığını, idrarını yapamadığını, olmayacak yerlere idrarını yaptığını veya idrarında kan olduğunu fark ederseniz onu iyice gözlemleyin ve kesinlikle bir baytar doktora müracaat etin!

Kedilerde en sık görülen üriner hastalıklar hangileridir?

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required