Kedilerin Tüylerindeki Kıtık Nasıl Açılır?
Uzun tüylü kedi sahibi olmak daha fazla bakım mesullüğü anlamına kazanç. Zira tüyler ne kadar bakımlı ve sağlıklı olursa kedinin genel sıhhati ve mutluluğu da aynı orantı da etkilenir. Kedileri kendilerini ne kadar sık arınsalar da bakım yapmadığınızda kıtık dediğimiz keçeleşme ve öteki anlamı ile tüylerde topaklanma alana gelebilir. Özellikle kedilerin yaşları ilerledikçe kıtık problemi daha sık görülebilir. Bu sebeple kedilerde kıtık nasıl açılır gibi suallerin cevapları hakkında şuurlu olmak ehemmiyetlidir. İhtiyat almak, meseleleri can yakmadan ve en kolay yöntemlerle çözmek ipuçları ile oldukça kolay.
İçindekiler
Kıtık, bir araya bir araya gelip tenin hava almasını yasaklayan sertleşmiş tüy topluluğudur. Şayet şuurlu biçimde müdahale edilmezse evcil hayvanın canı yanabilir. Bu sebeple;
Kedilerde kıtık nasıl açılır sualinin en tehlikesiz cevabını almak için atabileceğiniz kolay adımlar var. Kıtığı arınmakta zorlanıyorsanız, kediler için planlanmış özel bir fırça veya tarak kullanabilirsiniz. Bu taraklar, kedinin cildini sürüklemeden topakları kesmeye dayanakçı olan girintili bıçaklara sahiptir. Tüm kıtığı taradıktan sonra, harekâta dayanakçı olması için dolaşık açıcı sprey veya losyon kullandığınızdan emin olun.
İlk adım, kedinizin tüylerini ve kürkünü kıtıklar için hakimiyet etmektir. Onları bulduktan sonra çıkarmak için bir tarak kullanın. Kalan topakları çözmek için saç kremi de kullanabilirsiniz.
İkinci adım, kedinin topaklı alanını hazırlamaktır. Keçeli alana bebek pudrası serpin ve zarifçe tarayın. Operasyonu kolaylaştırmak için ince dişli bir tarak da kullanabilirsiniz. Topak rahatladığında, kediyi fırçalamaya başlayın. Kediniz mukavemetliyse, daha ileri rehabilitasyon için kedinizi profesyonel bir kuaföre veya baytara götürmek isteyebilirsiniz. Süreci evcil hayvanınız için olası olduğunca konforlu hale getirmek ehemmiyetlidir
Kedinizi sakin bir anda iken elinize ödül maması alarak kıtığı açma işlemine başlayabilirsiniz. Süratli olmadan birinden dayanak alarak operasyonu kolayca bitirebilirsiniz. Kıtık olan alanın ten kısmına bebek pudrası serperek cildin sarar görmesini yasaklayabilirsiniz. Tarak, dolaşık açıcı sprey gibi mahsulleri elinizin altında bulundurmalısınız.
Bir kedinin kıtığını kesmek için evvel tüyleri tenden uzaklaştırın. Kesmeden evvel alanı net bir biçimde görmek en iyisidir. Tüyleri tenden kaldırmak için bir tarak da kullanabilirsiniz. Ardından kıtığı dış kenarlarından kesin. Keçelenen tüyleri kestikten sonra bir kedi fırçasıyla açın. Bölgede enfeksiyon veya tahriş olup olmadığını hakimiyet ettiğinizden emin olun ve gerekirse bir baytarla irtibata geçin.
Kıtık başka bir deyişle topaklanma çıkarıldıktan sonra, kedinizi hareket etmesini önlemek için üçüncü bir birey tarafından yakaladığınızdan emin olun. Ayrıca kedinizin cildini gözetmek için pire tarağı kullanmalısınız. Bu, tarağın kedinizin cildini kesmesini veya duyarlı cildine hasar vermesini önleyecektir.
Ufak ufak ve tepeden başlayıp kıtıkları yavaş yavaş açmalısınız. Gün içerisinde operasyonu birkaç kere yapmanız gerekebilir. Ancak acısız ve stressiz en iyi yöntem budur. Aksi takdirde bir uzmandan destek almak en iyisidir. Öncelikle kedinize sprey sıkın ve bir dakika bekletin. Ardından tarağın dört mandalı ile başlayıp tüylerin dip kısmından parmaklarınızla tutarak işe başlayabilirsiniz. Alttan verilen destek ile tüylerin çekilmesi engellenecektir.
Kedinizin tüylerinde kıtık fazlaysa, topaklı kısım düğüm biçiminde ise pet kuaför hizmeti almanızı nasihat ederiz. Tıraş gibi harekâtlar ile kediniz kısa zaman içerisinde refaha erebilir. Uzman bireylerden nasihat ve dayanak almak çok daha tesirli olacaktır.
Keçeleşmiş kedi kürkü yalnızca makûs görünmekle kalmaz, aynı zamanda kediniz için sağlıksızdır. Sağlıklı kedi kürkü cilde aralıksız hava akışı sağlarken, keçeleşmiş kürk nemin ve oksijenin cilde erişmesini maniler. Bu kuru, kaşıntılı cilt ile sonuçlanır ve hatta enfeksiyonlara neden olabilir.
Kedinizin kürkünün keçeleştiğini fark ederseniz, altta uyuyan rastgele bir sağlık meselesini ortadan kaldırmak için kedinizi baytara götürmelisiniz. Baytarınız, kediniz için en iyi rehabilitasyonu tanımlamanıza dayanakçı olabilir. Baytarınız size doğru bir teşhis koyana kadar, kedinizin kürkünü olabildiğince pak yakalamak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.