Kedilerin Taurin Ihtiyacı: Kedinizin Beslenmesine Taurin Nasıl Eklenir?

Kedilerin Taurin Ihtiyacı: Kedinizin Beslenmesine Taurin Nasıl Eklenir?

Bitkilerde ve hayvanlarda bütün proteinleri oluşturan amino asitlerden biri de taurin olup, birçok memeli tarafından taurin sentezlenirken yalnızca kediler sentezleyemiyorlar. Bu sebeple taurin asidini dışarıdan takviye olarak almaları gerekiyor.

İçindekiler

Kedinizin vücudunda birçok etki yaratan taurin; ilk olarak retina ve kalp fonksiyonlarına yardım ederken bunların yanında sindirime ve üreme gelişimine de yararı vardır. Günlük beslenme rutinlerinden alması gereken miktarı alamayan kedilerde yukarıda bahsetmiş olduğum işlevler konusunda çeşitli sağlıksal sorunlar gösterebilir. Bu sorunlar bir anda ortaya çıkmaz. En az 2, en fazla 5 sene içerisinde kendilerini gösterirler. Taurin yetersizliğinin meydana getirdiğ problemler arasına; kedi santral retina bozulması (FCRD), üreme yetmezliği ve bozulmuş fetal gelişim (gebelik), kedi dilate kardiyomiyopati (kalp kası genişlemesi / zayıflaması) ve sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yer almaktadır.

Vücutta yer alan 20’den fazla amino asit arasında taurin, canlıların yaşamlarını idame ettirebilmeleri için önemli bir yere sahiptir. Proteinlerin bir nevi yapı taşı olan amino asit grubu, bir vücudun doğru ve sistemli bir şekilde çalışmasına yarar. Taurin, insan ve köpek gibi canlılarda kendi kendi üretilebilen bir asit iken, kedilerde durum aynı şekilde değildir. Hayati bir faktör olması sebebiyle de dışarıdan takviye olarak almaları gerekir. Bu eksiklikten kaynaklanabilecek hastalıkların yanı sıra bir beslenme yetersizliğide baş gösterir. Hali hazırda vücutlarına taurin bulunmayan kedilere birde, vejeteryan ya da haşlanmış et diyeti gibi ev yapımı bir beslenme programı uygulanıyorsa, kedinizin daha yüksek taurin eksiliği yaşamasına yol açmış olursunuz.

Taurin eksikliğinden kaynaklanan herhangi bir belirti mevcut değildir. Ancak bu eksiklikten meydana gelen hastalıkların kendi semptomları olduğu bilinmektedir. Yeterli taurin takviyesi yapılırsa kalp ve görme dışındaki diğer hastalıklar iyileştirilebilir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:

Kedinizin beslenme rutinine ek olarak taurin ekmek her zaman gerek duyulan bir şey değildir. Ancak kedilerde taurin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık söz konusu ise bu durum düzelinceye kadar özel bir beslenme programı ile takviye olarak verilebilir. Kedinizi satın aldığınız bir mama ile beslemiyorsanız ek olarak taurin gerekecektir. Ek olarak taurin vermek gayet güvenlidir. Böyle durumlarda taurini reçetesiz olarak kolayca alabilirsiniz. Ancak her zaman olması gerektiği üzere, veteriner hekiminize danışarak hareket etmeniz önemlidir. Nedeni ise, veterineriniz size hangi taurini almanız husunda doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Zira tüm takviyeler eşit değildir.

Yetişkin bir kedinin günlük minimum taurin ihtiyacı, 35 ila 56 mg arasındadır. Yapılan araştırmaların neticesinde yaklaşık olarak 10 mg taurin, kedinin kilosuna ve günlük alım ihtiyacına göre hesaplanarak yukarıda bahsetmiş olduğum sayıları desteklemektedir. Satın almış olduğunuz bir kedi mamasının içerisinde hemen hemen 500 mg / kg kuru mama taurin konsantrasyonuna denk gelmektedir.

1980’li yıllarda amino asit olarak keşfedilen taurin, bu keşfin ardından tüm mamaların içerisine konulmaya başlanmıştır. Akabinde mama üreticileri ve araştırmacıların farkettiği bir durum meydana geldi. O durum ise; mamanın içerisine konulan bütün taurin kedinizin vücudu tarafından kullanılmayacağıydı. Sebebi ise, konserve kedi mamasının üretim aşamasında görmüş olduğu ısı olarak gösterilmiştir. Yaş mama formülünün içerisinde kuru mamada bulunan taurin miktarına oranla daha fazla koyarak, bu olumsuzluğu ortadan kaldırdılar. Öyle ki,  eğer kedinize; büyüme, yetişkin bakımı, gebelik – emzirme grubuna göre mama alırsanız onun taurin ihtiyacını net bir şekilde karşılayabileceğinden şüpheniz olmasın.

Kedinizin yaşına uygun mama alırken, paketin üzerine yazan yönergenin yanı sıra bizim için esas olan AAFCO ( Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği) tarafından yapılan beyana göre almanız çok daha faydalı olacaktır. Bu beyan, paketin yanında veya arkasında bulunabilirken bazısında ise garantili analiz / içerik listesinin yakınında da bulunabilir. AAFCO, kedinize alacağınız mamanın test edilip onaylanığını ve tam-dengeli bir mama olduğuna dair güvence verir. Kediniz programlı bir diyet planı içindeyse, taurin miktari kedinizin hastalığını tedavi etmesi üzerine hesaplanır. Eğer kendiniz yemek hazırlıyorsanız ve bu protein bazlı yemeğin içerisinde taurin ölçüsü yeterli ise ekstra olarak vermenize luzüm yoktur. Fakat kedinizin bütün besinleri tüketmesi gerektiği miktarda alması için veteriner hekiminiz ile birlikte tarifleri istişare edin.

Her yazımda bahsettiğim üzere konu her ne olursa olsun ilk öncelik veterinerize danışmak ve onun görüşleri doğrultusunda hareket etmek olmalıdır! Kedinizin ihtiyaçları ve sağlığı için en iyisini ondan iyi kimse bilemez. Biz makalelerimizde sizlere yalnızca bilgilendirme ve ipuçları vererek aklınızda bir şeyler oluşmasına katkıda bulunuyoruz. Şimdi taurin seçerken dikkat edilmesi gereken hususları sıralayacağımız gibi. Bunlar;

*Kedi mamaları kedinizin alması gereken taurin ihtiyacını karşılar niteliklerde olup, kendi ev yapımı tarifleriniz ile kedinizi besliyorsanız yeterli miktarı koymadığınız takdirde kediniz için sağlık riskleri meydana getirebilir. Taurin et, balık, tavuk gibi hayvansal gıdalarda bulunduğundan vejetaryan ve vegan diyeti uyguladığınız kedileriniz ciddi sağlık sorunları ile boğuşabilir. Durum böyleyken veteriner hekimize danışarak, onların size vereceği tarifler üzerinden bir beslenme düzeni oluşturun! 

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required