Kedilerin Erken Kısırlaştırılmasının Önemi Ve Faydaları
1900’lerin başına kadar kedilerin erken kısırlaştırılmasına baytar hekimler tarafından sıcak bakılmıyordu. Yavru kedilerin kısırlaştırılması muhtelif yanlış anlaşılmalar sebebiyle oldukça hudutlu bir biçimde yapılmaktaydı:
Bunlara eş problemler sebebiyle kedilerin erken kısırlaştırılmaması, 20. asırda evcil hayvan popülasyonunun patlamasının bir numaralı nedeni olarak gösterilmektedir. Kısırlaştırma için 6-8 ay beklenmesi, kedi popülasyonu için oldukça tehlikeli bir durumdur.
Giderek artan kedi popülasyonu insanları ve insanların bakamadığı kediler için bir yuva vazifeyi gören sığınakları yeni hümanist ihtiyatlar almaya itmiştir.
Barınak misyonluları, sığınağa gelen kedilerin çok kısa bir zamanda sığınağı dolduracak kadar yavru kedi doğurabileceklerini öğrenmektedir. Bu sebeple de onları kısırlaştırma yoluna gitmişlerdir. Kedi sahiplenen bireylerin de baytar hekimle işbirliği yaparak kedinin yavruyken kısırlaştırılmasını sağlamışlardır.
Takip eden senelerde Birleşik Kraliyet ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünyanın muhtelif bölgelerindeki uzmanlar, kedilerin erken kısırlaştırılması ile alakalı araştırmalar sürdürmüştür. 6-12 haftalık kedilerle asıllaştırılan bu araştırmalar sonucunda, erken kısırlaştırmanın varsayım edilenin aksine kısırlaştırılan kedilerle sıradan kediler arasında rastgele bir değişikliğe yol açmadığı kollanmıştır:
Bahsedilen sıhhatli kedi profilinin olması için, kedinin kısırlaştırmaya uygun bir biçimde hazırlanmış olması çok ehemmiyetlidir. Kısırlaştırmanın uzman bir baytar hekim tarafından yapılmış olması, izleme ve iyileşme sürecinin de meselesiz olması gerekmektedir.
6-8 aylık ananesel kısırlaştırma yarıyılını beklemenin faydalı olduğuna dair bilim dünyasının elinde rastgele bir somut delil bulunmamaktadır. Erken kısırlaştırma ile kediler ve cemiyet açısından çok ehemmiyetli pozitif neticeler ortaya çıkmaktadır:
Bahsettiğimiz bu avantajlar da göz önünde bulundurulduğunda kedilerin erken kısırlaştırılmasının ehemmiyeti daha iyi anlaşılmaktadır. Şayet bir kediniz varsa ya da kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız kesinlikle ilk iş baytar hekiminize danışmak olmalıdır.
Bunların yanında özellikle doğuştan bir hayli hastalığa yatkın olan brakisefalik ırkların kısırlaştırılması da ehemmiyetli bir mevzudur. Brakisefalik ırklar anatomik yapıları gereği bir hayli hastalığa yatkındır ve doğum yapmaları neticesinde dünyaya gelen yavrularda da aynı anatomik bozuklukların olma olasılığı çok yüksektir. Bu stil kalıtsal bozukluklara sahip kedilerin kısırlaştırılması ve hasarlı genlerin aktarımının yasaklanması oldukça ehemmiyetlidir.