Kedilerde Mastitis | Nedenleri Ve Tedavisi

Kedilerde Mastitis | Nedenleri Ve Tedavisi

Kedilerde mastitis, öbür hayvanlardakinden değişik değildir. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde daha sık görülebilirken kısırlaştırılmış kedilerde de görülebilme olasılığı vardır. Kedinizin bazen oldukça ağrılı olabilen bu hastalığa tutulduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda onu bu acılardan kurtaran çözümlere başvurmalısınız.

İçindekiler

Yazımızı okuyorsanız muhtemelen mastitisin ne olduğunu öğreniyorsunuzdur ancak biz gene de kısaca mastitisin tanımı ile yazımıza başlayalım: Mastitis, dişi hayvanlarda -ender olarak erkeklerde de görülebilir- hayvanlarda meme bezinin memenin yangılanması ile izleyen, meme bezlerinde şişlik, ısı çoğalışı ve ağrı ile izleyen bir hastalıktır. Rastgele bir memeli hayvanda görülebilir. Mastitise genellikle enfeksiyöz etmenler de ilave edilir. Ancak mastitis, enfeksiyöz etmenler olmadan da non-septik mastitis asıllaşabilir. Bu mastitis cinsi non-septik mastitis genelde süt yapımının olduğu ancak sütün indirilemediği doğumdan evvelki veya hemen sonraki yarıyıllarda hakikatleşir. Mastitis genellikle hamilelik yarıyılında kollansa da hormonal metamorfozların yaşandığı palavracı hamilelik gidişatlarında da görülebilir.

Çoğu vaziyette anne kedinin bağışıklık sistemi bakterilerle savaşmada yeterli olur ancak annenin yeterli ve doğru beslenmemesi, fazla stresli olması ya da öbür nedenler bağışıklık sisteminin bakterileri yeterli oranda arınmasına mani olabilmektedir. Kedilerde meme enfeksiyonu sebepleri hakkında fikir sahibi olmak, hastalığın rehabilitasyonunun kolaylığı ve sürati açısından çok ehemmiyetlidir:

Bazı mastitis gidişatlarında rastgele bir enfeksiyon bulgusu olmasa da hemen hemen tam mastitis olaylarında bazı bulgular kollanır:

Annenin genel vaziyeti rehabilitasyonun durumunda ehemmiyetli rol oynamaktadır. Sütün renginde rastgele bir farklılık yoksa ve annenin genel vaziyeti iyiyse baytar hekiminizin hakimiyetiyle rastgele bir harekât uygulanmadan mastitis kendiliğinden geçebilir. Sütün renginin değiştiği ve memeden irin-kan geldiği gidişatlarda yavrular anneden parçalamalıdır ve özel olarak beslenmelidir.

Mastitise bakteriyel etmenler karışmış ise baytar hekiminiz tarafından önerilecek olan antibiyotiklerin kullanımı ile rehabilitasyon asıllaşabilir. Enfeksiyonun ve semptomların ortadan kakması için ağrı kesici ve cerahat önleyici ilaçlar da reçete edilebilir. Morarmış ve gangren olmuş memelerin işlemle alınması gerekebilir. Daha şiddetli mastitis olaylarında kedinizin rehabilitasyonu için sağlık kurumuna yatırılması gerekebilir.

Veterineriniz, enfekte olmuş süt bezinin elle sağılmasını önerebilir. Bu uygulama, rahatsızlığın eksilmesini sağlarken, kan akışını teşvik ederken hastalığı iyileştirir. Genellikle her 6 saatte bir uygulanması nasihat edilir. Nasıl yapacağınız mevzusunda baytar hekiminizden kesinlikle bilgi alın.

Hastalık esnasında emzirmek anne için çok ağrı vericidir. Hastalığa tutulan anne yavrularını yeteri kadar besleyemediğinden hem anne hem de yavru kediler için doğru beslenme çok ehemmiyetlidir. Böylece annenin sıhhati ve kedilerin gelişimi garanti altına alınmış olur.

Mastitis prognozu çoğunlukla pozitif geçer. Hastalığın tamamen iyileşmesi, uygun rehabilitasyon usulleri uygulandığı taktirde takribî 2-3 hafta sürer. Şiddetli hakikatleşen mastitis olaylarında dahi rehabilitasyon süreci iyi geçer. Azıcık gecikmeli de olsa hastalık bedenden rehabilitasyonun harfiyen uygulanması ile kolayca atılır.

Yavru kedilerin pençelerinin ve ağızlarının pakliğine çok dikkat etmelisiniz. Pençeler ve ağızlar memelere çok fazla temas eder. Bu uzuvlardaki idrar ve dışkı enkazları anne kedide mastitis oluşmasına neden olabilir.

Yavru kedilerin tam memeleri emmelerini sağlamak da yapılacak şeylerden biridir. Böylece anne kedideki ani süt birikiminin önüne geçerek büyük bir temkin almış olursunuz.

Kedinizde mastitis bulguları varsa bir baytar hekim tarafından görülmesi gerekecektir ancak kedilerde konutta mastitis rehabilitasyonu noktasında uygulayabileceğiniz bazı usuller de bulunuyor: Ilık, ıslak bir bezle zarifçe memeyi silerek memeyi pak tutabilirsiniz.

Kedinizin yatağını sık sık arınarak bakterilerin oluşmasını önleyebilirsiniz. Anne kediler yavrularını emzirirken çoğunlukla yataklarında uzandıkları için meme başlarını bakteriyel risklere karşı korunmasız vazgeçer.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required