Kedilerde Keneler: Kedilerde Kene Nasıl Temizlenir?

Kedilerde Keneler: Kedilerde Kene Nasıl Temizlenir?

Keneler, kedinin derisine yapışan tehlikeli eklembacaklı bir parazit türüdür. Keneler sadece kedileri değil aynı zamanda insanları da etkileyen tehlikeli bir parazittir. Ayrıca ciddi hastalıkları bulaştırabilen ve ciddi kan kaybına neden olabilen bir türdür. Bu nedenle kedinizin zarar görmesini en aza indirmek oldukça önemlidir.

Eğer kedinizde bir kene olduğunu fark ederseniz, hızlı ve doğru bir şekilde kenenin çıkartılması gerektiğini belirtelim. Ayrıca kedinize kene bulaştıktan sonra 48 saat içerisinde kene çıkarılırsa, bir hastalık buluşma riski en aza inmiş olur. Peki bu yöntemin dışında kedilerde kene nasıl temizlenir? Kedilerde kene belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kedilerde keneler hakkında her şey bu yazımızda!

İçindekiler

Türlerine, beslenme şekline ve yaşam evrelerine göre boyutları 1 milimetre ya da 1 santimetre arasında değişen keneler, küçük, sekiz bacaklı ve oval şekilli örümceklerdir. Kenenin gövdesinin, konağından gelen kanla beslendikçe büyüdüğünü ve koyulaştığını bilmelisiniz. Öte yandan ormanlık alanlarda, uzun çimenlerde, çalılıklarda ve çimlerde çok yaygın olarak görülen keneler, özellikle sıcak aylarda ortaya çıkarlar.

Keneler, kedilerde daha çok kaşınma belirtisi gösterir ancak çoğu zaman belirgin bir semptom ile kendilerini belli etmez. Böyle zamanlarda ise iş size düşüyor! Çünkü kedinizin üzerinde bir kene fark etmeniz bir belirti olarak sayılır. Fakat şunu da belirtelim ki keneler her zaman fark edilecek büyüklükte olmayabilir. Son derece küçük olan keneleri fark etmek, özellikle kılların yoğunluğu sebebiyle zor olabilir.

Bu yüzden düzenli olarak her akşam, kedinizin üzerinde bir yumru olup olmadığını kontrol etmek adına ellerinizi kedinizin vücudunda gezdirmeniz gerekiyor. Küçük bir yumru gibi hissedilen keneler, kedilerin başına, boynuna, kulağına ve ayakları etrafındaki alanlara yapışabilir.

Köpekler ve insanlara nazaran, kedilerde kene kaynaklı hastalıklar daha nadir olarak görülür. Ancak kedilerde, köpekler ve insanlar gibi Lyme hastalığına yakalanabilir ve erken tedavi edilmesi gerekir. Kediler erken tedavi edildiğinde kısa sürede tamamen iyileşir aksi takdirde kediler için Lyme hastalığının aşısı yoktur. Keneler yoluyla kedilere bulaşan bir başka hastalık da Tularemi hastalığıdır. Kedilerde sık görülen semptomları arasında yüksek ateş ve iştahsızlık bulunan bu hastalığın yine kediler için bir aşısı yoktur. Ancak kediler antibiyotikler ile tedavi edilebilir.

Kedileri etkileyen bir başka kene hastalığı da Cytauxzoonosis hastalığıdır. Bu hastalığın anemi, ateş, sarılık ve nefes almada güçlük gibi belirtileri vardır. Ciddi bir hastalık olan Cytauxzoonosis, ölümcül bir enfeksiyon olup, zamanında antibiyotik gibi ilaçlarla tedavi edilse bile kötü sonuçlar verebilir. Bu hastalığın da yine kediler için herhangi bir aşı tedavisi yoktur.

Bartonellosis, Anaplasmosis, Ehrlichiosis ve Coxiellosis ise keneler aracalığı ile kedilere bulaşabilen diğer hastalıklardır.

Dış ortamda hareket eden keneler, kedilere kolaylıkla erişebilir ve kedilerin kürklerinden derisine hızla geçebilirler. Burada kedinin derisini delerek kanla beslenmeye başlarlar. Öte yandan keneler, yukarıda bahsettiğimiz hastalıkları kedilere bulaştırabilirler.

Kedinizin üzerinde kene fark ettiğiniz durumda acilen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kontrollü bir şekilde yapılmayan müdahaleler sonucunda daha ciddi sorunlarla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Uygulanan yanlış teknikler sonucunda kenelerin bir parçası kedinizin derisi içinde kalabilmektedir. Hızlı bir şekilde hareket etmeniz ise ayrıca önemli. Çünkü 2 saat içinde kenelerin çıkarılması sonucunda bulaşabilecek çoğu hastalığın önüne geçilebilmektedir.

Peki keneler nasıl çıkarılır? Öncelikle kedinizin kılları aralanır, gerekirse tıraş edilir ve kene mümkün olduğunca açığa çıkarılmaya çalışılır. Cımbız benzeri aletler yardımı ile kene deriye girdiği yerden kavranır. Burası çok önemli; kene vücudundan tutulmaz! Eğer bu işlemi yaparak keneyi çıkarılmaya çalışılırsa, kene ikiye bölünerek baş kısmı kedinizin derisinde gömülü olarak kalabilir. Bu sebeple kenenin taşıdığı bulaşıcı hastalıkların kedinize bulaşma ihtimali devam eder. Kene başından tutulduktan sonra, düzgün bir biçimde dışarıya doğru çekilir. Bu sayede kenenin tamamı kedinizin vücudundan çıkarılmış olur. Ardından kenenin yok edilmesi için gerekli işlemler yapılır. Kenenin deriyle temas ettiği bölgeler temizlenir.

Kedinizin üzerindeki keneyi kendiniz çıkarmaya çalışırsanız insanlara da bulaşabilen Lyme hastalığına yakalanma riskinizin de olduğunu unutmayın. Bu sebeple kendinizin değil, bu konuda uzman bir kişinin bu işlemi yapması gerektiğini unutmayın.

Öte yandan keneyi çıkarttıktan ve kedinizin derisini tedavi ettikten sonra kedinizdeki davranışları, iştahını ve deri sağlığını birkaç hafta boyunca takip edin. Eğer kediniz uyuşuk bir haldeyse, iştahsızlık yaşarsa, kenenin ısırdığı bölgede sıyrıklar veya kızarıklar artarsa, kene kaynaklı bir hastalığa yakalanmış olabileceğini belirterek hemen tıbbi bir müdahale gerektiğini ekleyelim. Çünkü durumu izleyerek ve erken müdahale ederek en kısa sürede veteriner hekimine ulaşmış olursanız, hastalığın etkisini en aza indirmiş olursunuz. Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra küçük bir dipnot verelim; kedinizin üzerindeki keneyi vazelin, gaz yağı veya alkol ile ıslatarak kenenin kendiliğinden çıkacağını düşünmeyin!ga

Kedileri kenelerden önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki kedinizi evde tutmaktır. Tabii ki kesin çözümü olan bir önlem değildir ancak özellikle yaz aylarında önemli ölçüde kene olasılığını azaltan bir önlemdir. Bunun dışında kene tasması, kene ve pire şampuanları ya da tozları ve birkaç tedavi yöntemi ile kedilerdeki keneleri önleyebilirsiniz. Bunların hepsi etkili olsa da bazı durumlarda kesin çözüm vermeyebilir. Bu nedenle kedinizi evde tutmak daha mantıklıdır. Ancak çok sık dışarıda vakit geçiren bir kediniz varsa, her zaman tetikte olmanızda fayda var. Şu anda, kenelere karşı dış parazit ilaç uygulamaları ve tasmalar en etkili korumayı sağlamaktadır.

Kedinizde bulunan keneler, eve yumurtalarını bırakabilir ya da kedinizden beslendikten sonra kendini dışarıya atabilir ve bu durum istilaya neden olabilir. Nitekim böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa, evcil hayvan sahipleri de Lyme hastalığı gibi kene kaynaklı hastalıklara yakalanabilirler.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required