Kedilerde Burun Tıkanıklığı: Nedenleri Ve Tedavisi
Kedilerde rinit olarak da öğrenilen tıkalı ve akan bir burundan muzdarip olma oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu vaziyet kediniz için çok rahatsız edici olabilir. Burnu tıkalı bir kedinin yatması ve yemek yemesi oldukça külfetlidir. Neyse ki kedilerde burun tıkanıklığı, alta uyuyan reel nedene bağlı olarak değişen rehabilitasyonunda ve idarenmesinde muhtelif alternatiflerin olduğu bir gidişattır.
Kedi rinitinin ne olduğu, neden ortaya çıktığı, bulguları ve nasıl rehabilitasyon edilmesi gerektiği ile alakalı bilgileri edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
İçindekiler
Kedilerde burun tıkanıklığı ya da kedi riniti, burundaki mukoza çeperlerinin yangılanması ile ortaya çıkan, yaşam konforunu büyük oranda düşüren ehemmiyetli bir sağlık problemidir. Bu dokuların iltihaplanması, şişmeye ve burun bölgesindeki mukozanın çoğalmasına neden olur. Bu da soluk almayı ve yutkunmayı çok güç bir hale getirir.
Kedi riniti kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli, kronik bir hal de alabilir. Kısa süreli olaylar genellikle birkaç hafta içinde düzelebilir. Kronik hadiselerde ise kediler bu meseleyi ömür boyu sürüklemek zorunda kalabilir. Uygun rehabilitasyon usullerinin uygulanmadığı vaziyetlerde, semptomlar daha da makûslaşarak ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun ortaya çıkma tehlikesini de arttırır.
Burun tıkanıklığı yaşayan kedilerde alttaki bulgulardan bir kısmının görülmesi mümkündür:
Kedilerde burun tıkanıklığı çoğunlukla kedilerdeki üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkan bir gidişattır. Viral enfeksiyon burun tıkanıklığının en yaygın sebeplerinden biridir.
Kedi rinitinin öbür sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz:
Kedilerde burun tıkanıklığının teşhisi için baytarınız öncelikle kapsamlı bir fiziki tetkik hakikatleştirecektir. Bu sırada kedinizin tıbbi geçmişinin değerlendirilebilmesi için sizden bilgi arz edecek ve gözlemlerinizi paylaşmanızı isteyecektir.
Baytarınız kapsamlı fiziki tetkikin ardından kedinizden hücre misalleri almak isteyebilir. Bu vaziyette bronkoskopi veya nazal devireme yapmasına izin vermesi için kedinizin anestezi altına alınması gerekebilir. Kesin teşhis için baytar öncelikle kedi astımı ya da kronik bronşit gibi eş semptomlar gösteren alt solunum yolu hastalıklarını ekarte edecektir.
Kedilerde burun tıkanıklığının rehabilitasyonu semptomlara neden olan alttaki gidişata bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tıkanıklığın ortadan kaldırılması için seçim edilen en yaygın rehabilitasyon usullerinden kimileri şunlardır:
Şayet burun tıkanıklığı meseleyi yaşayan bir kediniz varsa kedinizin semptomlarını rahatlatmaya takviyeci olmak için konutta yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır:
Kronik olmayan burun tıkanıklığı olaylarının uygun rehabilitasyon usulleriyle birkaç hafta içinde iyileşmesi beklenir. Daha uzun süren hadiselerde ise hastalığın hakimiyet edilmesi ve kedinin yaşam konforunun korunması amaçlanır.
Mantar, bakteriyel enfeksiyonlar veya viral hastalıklar gibi vaziyetlerde burun tıkanıklığı bulaşıcı olabilir. Bulaşma kedilerin burun akışkanları başka bir deyişle mukuslar yoluyla öbür hayvanlara bulaşabilmektedir.
Kedinizin soluk almasıyla alakalı bir problem olduğunu gözlemler ya da sezerseniz süre kaybetmeden baytara götürmeniz ehemmiyetlidir. 3-4 gün içinde kedinizin gidişatında pozitif bir büyüme görülmüyorsa baytar tarafından rehabilitasyon edilmesi uygun olacaktır.