Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Antibiyotikler, kedilerde genellikle bakteriyel enfeksiyöz hastalıkların tedavisi için kullanılır. Antibiyotik içeren bir tedaviye ihtiyaç duyan kedilerin vücudunda, enfeksiyona sebep olan organizmalar yer almaktadır. Kediler ve kedi yakınları tarafından antibiyotikler pek sevilmese de hastalıkların tedavisi için çok önemli olan ilaçlardır. Kedi antibiyotik ilaçları nelerdir ve kedilerde antibiyotik kullanımı hakkında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi önemli soruların yanıtları ve uyarılar için yazımızın derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.
Daha önce belirttiğimiz gibi antibiyotikler, bazı hastalıkların tedavi edilmesi için oldukça önemlidir. Ancak antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımı kedimizi tedavi etmek yerine daha çok zarar vermektedir. Bu sebeple kedilerde antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hafife alınmamalıdır.
İçindekiler
Patili dostlarımızın ailemize katılması ile birlikte hayatımıza farklı bir renk gelir. Bizleri mutlu etmeleri için hiçbir şeye ihtiyaçları yoktur. Yanımızda olmaları kafidir. Hem kendimizin hem de onların mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmesi için elimizden geleni yaparız. Ne de olsa mutluluk karşılıklıdır. Ancak bazen tatsızlıklar yaşanabilir. Minik dostlarımızın hasta olduğunu fark ederiz. Ne kadar çaba göstersek de olacakların önüne geçemeyiz. Neyse ki tıp çok ilerledi ve minik bir hap ile kısa sürede iyileşebiliyor ve neşemize kavuşabiliyoruz. Ki bu kediler için de geçerli bir durum. Bu ilaç gruplarından biri de antibiyotiklerdir ve kullanımına dikkat edilmelidir.
Evimizi ne kadar temizlesek de bakteriler gelip kedimizi bulabilir. Onlar temizliklerini kendilerini yalayarak yaptıkları için de sık sık hastalanabilirler. Üstelik enfeksiyona neden olan çok sayıda mantar ve bakteri bulunmaktadır. Her enfeksiyonun üreme ve yayılma hızı farklı olduğu gibi bulundukları bölge ve şiddeti de farklı olabilmektedir. Bizler gibi kedilerde de bakteriler nedeni ile enfeksiyonlar meydana gelebilir. Enfeksiyöz bir hastalığa yakalanan kedilerin bir an önce tedavi altına alınması önemlidir. Enfeksiyonun yayılmaması ve erkenden yok edilmesi için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu karar elbette veteriner hekimler tarafından verilmelidir.
Kedilerde sıklıkla, üst solunum yolu, deri, idrar yolu, kemik ve yumuşak dokuda enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Bu gibi rahatsızlıklara sahip olan kediler çeşitli ağrılar ve sancılar çekebilir. Bu nedenle kedilerde antibiyotiklerin kullanılması gerekmektedir.
Kedilerde kullanılan antibiyotikler oldukça fazladır. Ancak çok sık kullanılan ve reçetelerde en fazla yer alanlar aşağıda belirtilmiştir. Bazıları geniş spektrumlu iken bazıları daha spesifik amaçlarla kullanılmaktadır. Bu nedenle kedilerin hastalıkları ve kediye özgü ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenirler.
Amoksisilin: Geniş spektrumlu dediğimiz antibiyotik grubu ilaçlarından biri Amoksisilin’dir. En yaygın reçete edilme nedenleri deri, idrar yolları ve yumuşak doku enfeksiyonlarını tedavi etmek geniş spektrumlu bir etkiye sahip olduğu içindir. Tablet, sıvı süspansiyon ve kapsül şeklinde oral olarak verilir. Bunun yanında enjeksiyon yoluyla uygulanma yöntemleri de vardır.
Sefaleksin: Yan etki konusunda oldukça hafif etkilere sahip olan Sefaleksin, geniş spektrumlu antibiyotik ilaçları arasında yer almaktadır. Kedi ve köpeklere en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Oral yolla alınmaktadır. Deri, solunum, ortopedik ve genital sistem enfeksiyonlarında kullanılabilir.
Klindamisin: Kemik, deri ve bazı sistemik enfeksiyonlarının tedavisi için sıklıkla reçete edilen bu ilaç, kedilerin metabolizması tarafından tolere edilir. Hızlı etki gösteren fakat uzun süre kullanılması gerekebilen bir antibiyotiktir.
Enrofloksasin: Enrofloksasin dozu, kedinizin ağırlığına ve enfeksiyona neden olan spesifik organizmaya bağlı olarak değişebilmektedir. Ağızdan tablet formunda olarak kullanılacağı zaman aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Enjeksiyon formu da mevcuttur. Solunum yolları, prostat, üriner sistem, deri ve bazı sistemik enfeksiyonların tedavisi için kullanılmaktadır.
Metronidazol: Metronidazol, kedilerde görülen diş eti hastalıklarının tedavisi için reçete edilebilir. Bunun yanı sıra gastrointestinal enfeksiyonlara karşı da etkilidir.
Kediler için uygun olan antibiyotik ilaçları farklı formlardadır. Kapsül, sıvı ya da hap şeklinde oldukları gibi merhem, jel, krem formunda da olabilirler. Bunun yanında deri altı, kas içi, damar içi uygulanması için ilaçların farklı formları da bulunabilmektedir. Her birinin kullanım sıklığı ve şekli farklı olabildiği gibi her kedide de farklı şekillerde kullanılması gerekebilir. Bu nedenle reçete edilirken ne sıklıkla alınacakları ve hangi miktar olacağı veteriner hekimler tarafından belirtilir. Böylece kedilere antibiyotik hap verilir mi sorusunun yanıtını vermiş olduk.
Her ilacın yan etkisi olabildiği gibi antibiyotiklerin de olabilir. Bu etkiler antibiyotiğin türü ve kediye göre değişebilir. Genellikle yan etkiler hafif olarak ortaya çıkar. Ayrıca her kedi yan etki göstermeyebilir. Sıklıkla görülen yan etkiler ise alerji, ishal, kusma, deride döküntü ve ishaldir. Daha az görülenler, böbrek ve karaciğer sorunlarıdır. İlaç kullanımı ile birlikte herhangi bir farklılık gözlenmesi durumunda veteriner hekimleri bilgilendirmek gereklidir. İlaç değişimi yapmaya ya da tedaviyi farklı şekilde devam ettirmeye karar verebilirler.
Yan etkiler nedeni ile kedi severler antibiyotik kullanımı konusunda endişelenebilir. Ancak belirttiğimiz gibi her kedi yan etki göstermez. Faydalarının büyük olması nedeni ile de hafif yan etkiler göze alınabilir. Elbette görülen değişiklikler veteriner hekime bildirilmelidir.
Ne yazık ki kedilerde antibiyotik alerjisi sık olmasa da görülmektedir. Ancak her reaksiyon farklı olabilir. Deride döküntü, kaşıntı, ishal, nefes alamama, kusma ve ateş gibi belirtiler ortaya çıktığında acilen veteriner hekime gidilmesi gerekir. Antibiyotik dışında ilaç kullanımı alerjiyi etkileşime geçirmektedir. Bunun yanı sıra dozajın fazla verilmesi ve aşırı reaktif bağışıklık sistemi antibiyotik alerjisine neden olmaktadır.
Evde baktığımız için hastalanmayacağını düşündüğümüz patili dostumuzu hâlsiz ve keyifsiz görmek oldukça üzücüdür. Onları mutsuz görünce bizim de keyfimiz kaçar ve enerjimiz tükenir adeta. Ancak güçlü olmalı ve yapılması gerekeni yapmalıyız. Ayrıca kedi aşılarının düzenli olarak yapılması da önemlidir. Veteriner hekim ziyareti ve birkaç ilaç ile sevimli dostlarımızı günlük keyifli rutinlerine kavuşturabiliriz.
Kedinizin herhangi bir enfeksiyona sahip olduğundan şüpheleniyorsanız, onu veteriner hekime götürüp muayene edilmesini sağlamalısınız. Bilinçsiz ve reçetesiz olarak satılan antibiyotikleri alarak ve kendi başınıza kullanarak tedavi konusunda başarılı olamayacağınız gibi kedinizin daha fazla zarar görmesine neden olabilirsiniz. Antibiyotikler belirli süreç içerisinde alınmalı ve hangi dozda ya da hangi ilacın alınacağı veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir.