Kediler Menopoza Girer Mi? Merak Edilenler!

Hiç kedilerin insanlar gibi menopoza girip girmediğini merak ettiniz mi? Şayet yanıtınız evet ise kedilerde agresiflik döngüsünün nasıl olduğunu, hangi yaşa kadar doğurabildiğini kavramanız gerekiyor.

İçindekiler

Kedilerde insanlardaki adet yarıyılına eş agresiflik döngüsü biçiminde bir süreç takip eder.

Kedilerin doğurganlığa adım attığı agresiflik döngüsü pubertaya ergenliğe ulaşmaları ile başlamaktadır. Pubertaya ulaşım çok erken yaşlarda olabilir. Bir kedinin pubertaya ulaşımı ırkına, doğduğu aya ve yaşam koşullarına göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 aylık yarıyılda asıllaşmaktadır. Ancak bu vakit 5 aylığa kadar düşebilmektedir. Kediler poliöstrus gösteren canlılar olduklarından dolayı yaşamları süresince bu döngüyü sıklıkla yaşamaktadır. Poliöstrus hamilelik oluşmadığı sürece muhakkak aralıklarla östrus agresiflik gösterilmesidir. Her bir agresiflik döngüsü takribî olarak 3 hafta devam ettir.

Agresiflik döngüsüne giren kedilerde alaka sürükleme tutumları sergileme, basmakalıp zamana göre daha tedirgin olma, dışarı çıkma isteği, basmakalıptan daha sesli ve hengameli olma, bel kısmına değilmesi neticesinde belini yukarıya doğru kaldırma ve yerde yuvarlanma gibi bulgular kollanır. Kediler bu bulguları göstererek etrafındaki erkek kedilere gebeliğe hazır olduğu işaretini verir.

Dişi kedilerin çok genç yaşta başlayan agresiflik döngüleri ömür boyu devam eder. İnsanlardaki adet yarıyılına benzeyen bu döngüde, insanlardaki gibi yoğun kanamalar olmaz.

Bu döngüler yaşamları süresince asıllaşır başka bir deyişle dişi kediler, insanlardaki gibi bir menopoz yarıyılı yaşamazlar. Bu sebeple kedilerde menopoz bulguları görülmez. Bu nedenle, kısırlaştırılmayan kediler ömürlerinin sonuna kadar faize anlamında faal bir yaşam sürmeye devam edeceklerdir.

Bir kedinin vasati bir doğumda 4 yavrusu dünyaya kazanç. Tabi bu sayı hamile kedinin muhtelif özelliklerine göre 1 ile 10 arasında değişebilir. Daha fazla çiftleşme fırsatı bulan, sıhhatli, baytar doktoru hakimiyetine kumpaslı giden ve aşılarını olan, stresten uzak bir etrafta yaşayan ve genç olan kedilerin daha fazla yavru doğurma olasılığı yüksek olmaktadır.

Bu bilgiler göz önünde yakalandığında bir kedi yılda vasati 25 yavru doğurma potansiyeline sahip olmaktadır. Buna göre 12 yaşında bir kedi takribî 300 kedinin annesi olabilir. 1952 yılında 420 yavru dünyaya getiren Dusty adlı kedi, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Tabi bu sayıya erişmek oldukça efordur zira kediler ihtiyarladıkça daha az yavru dünyaya getirme eğilimindedir.

Bu sunulan bilgileri dikkate aldığımızda kedilerin kısırlaştırılması kedi popülasyonunun hakimiyet altında yakalanması ismine çok ehemmiyetlidir. Yaşlı kediler ne kadar sıhhatli görünseler de vücutları artık eforsuzlaşmaya başladığı için onların hamile kalması, sıhhatleri açısından da tehlikeli olacaktır.

Bir kedi yaşamı süresince, can verene kadar hamile kalma potansiyeline sahiptir. Elbette ihtiyarladıkça fiziksel metamorfozlar ve bitkinlik, hamile kalma olasılığını düşürür ancak gene de bir kedi yaşlı da olsa hamile kalabilir. Bu mevzuda öğrenilen en yaşlı kedi otuz yaşında iki yavru kedi dünyaya getiren Kitty olmuştur. Ancak ileri yaşlı kedilerin doğum yapmasının mahzurlu olduğunun bir defa daha altını çizelim!

Agresiflik yarıyılı ve gebelik yarıyılı toplamda 2 ay kadar devam ettir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu döngüler sıklık kazanır. Başka Bir Deyişle bir kedi yılda vasati 3 veya 4 kez hamile kalabilir. Uygun etraf koşullarında bir kedinin ömrü vasati 15-20 yıldır. Bu da ömrü süresince takribî 50 kezden fazla hamile kalabileceği anlamına gelmektedir.

Tabi bu kadar sıklıkta bir gebelik önerilmez zira doğumdan sonra yavru kedilerin sütten kesilmesi vasati 2 ay kadar sürer. Şayet anne kedi tekerrür hamile kalırsa kediler sütten daha erken kesilmek zorunda kalacaktır. Bu kadar sık hamilelik aynı zamanda anne kedinin ve yavru kedilerin sıhhati için de risklidir.

Kısırlaştırma operasyonu yapılmadıkça kedilerin faize faaliyetlerine devam edeceğini unutmayın. Her yavrunun ise yeni bir mesullük getirdiğini ve bu mesullüğü alıp alamayacağınızı kesinlikle düşünün. Şayet yavruların bakımını ve gelişimini yeterince karşılayamayacaksanız kedinizin kısırlaştırılmasının avantajlarını baytar doktorunuzla tartışın.

Leave A Comment