Kediler Kavun Yiyebilir Mi?

Hepimiz tarafından beğenilen yaz meyvesi kavun, tıpkı karpuz gibi bol su ve life sahiptir. Kulağa her ne kadar enteresan geliyor olsa da bir hayli kedinin kavun yediği sık tesadüfülen bir vaka. Tatlı ve serinletici olan kavun içerisindeki minarel ve vitaminler bize olduğu gibi kediniz içinde bereketli mıdır? Bu sualin yanıtının yazımızın devamında açıklıyoruz!

İçindekiler

Geniş çerçevede bakarsak bu meyve kediniz için hasarlı bir gıda değildir, yiyebilirler. Fakat ne kadar yediği ehemmiyetli bir husustur. Çünkü çok fazla harcarlarsa kilo alacak ve diyabet gibi hastalıklara yol açacaktır. Kedinize vermeyi tasarladığınız besinleri olması gerektiği gibi baytar doktorunuza sormanızda fayda var. Bu stil besinleri kedinize ilk kere verecekseniz, ufak ölçülerde verip rastgele bir tepkin yaratıp yaratmayacağını gözlemlemeniz gerekir.

Özlerinde lüzumlu etçil olan kediler için et dışında rastgele bir gıda çokta çekici gelmeyecektir. Dokusu mu, nemli yaradılışı yoksa kokusu mudur sebebi bilinmeyen, bazı kediler için kavunun beğenilen bir meyve haline geldiği de bir asıl. Etin içerisinde yer alan amino asitlerin bir hayliyi kavunda da bulunuyor olup azda olsa kedilere et gibi kokabilir.

Kavunun içerisinde bulundurduğu lif, folat, B6, A ve C vitaminleri, niasin ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Kediniz bu zenginlikten tehlikesiz bir biçimde faydalanabilir. Özellikle A ve C vitaminleri, kediniz için bir antioksidan misyonu görüyor olup sağlıksal istikametten pek çok yararı vardır. Bu antioksidanlar, ihtiyarlamayı yavaşlatan, hücrelerin işlevlerine ve birtakım hastalıkların tehliklerini eksiltmeye verim sağlar. Yüksek ölçüde su bulundurduğu için dehidrasyon ve kabızlık gibi problemleri çözerken sindirimin sağlıklı işlemesine ön ayak olur.

Değişik tam meyvelerde olduğu gibi şeker ölçüyü yüksek olması, kediniz için bir mesele oluşturabilir. Bu vaziyet kilo alma ve hemen akabinde diyabete yol açar. Özellikle zati bu sağlık problemleri ile boğuşan kediniz için çok daha riskli olabileceğinden daha dikkatli olunmalıdır. Kavunun kabuğu da bir başka tehlikedir. Şayet kediniz kabuğu yediği takdirde gastrointestinal meseleleri de birliktesi getirecektir. Kavunun çekirdekleri, gıda olarak bir hasar vermese de boğulma riski ile karşı karşıya vazgeçebilir. Bir değişik tehlike ise, kedinizin kavunun dışını yalamasıdır. Bu meyvenin dışındaki bakteri, kimyevi ve böcek ilaçları istikametinden zararlıdır.

Kedinizin bir ölçü kavun yemesi bir mesele teşkil etmezken, alıngan mideye ve şeker hastalığına sahip olan kediler için dikkatli olmalısınız. Tüketim dozunu aşarsa iştahta kapanma, enerji kaybı ve kusma gibi semptomlar görülebilir. Bu gidişatına müddet kaybetmeden baytarınıza müracaat etmeniz gerekiyor. Kavunu kesmeden evvel hoşça yıkayın ki, dışındaki hasarlı kimyeviler kesme sırasında içine bulaşmasın. Bunun yanı gizeme çekirdeklerini arının ve dilimlere parçalarken kedinizin yiyebileceği ebatlarda olmasına özen gösterin. Kavunu kedinize ara gizeme ikram olarak verin. Asla beslenme rutini içerisine dahil etmeyin!

Leave A Comment