Epilepsi Atağı Ve Nöbet Geçiren Kedileri Yönetmek
Nöbet; beyin fonksiyonlarında bir bozukluk sonucu oluşan bilinç azalması veya kaybına bağlı gelişen, anormal motor hareketler, davranış anormallikleri veya duyusal bozukluklardır. Bu durum genellikle beynin elektriksel aktivitesindeki artış ile yakından ilgilidir.
İçindekiler
Nöbetler insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da meydana gelir. Bununla birlikte pek çok etkene bağlı olarak gelişir; yapısal beyin bozuklukları, enfeksiyoz veya metabolik nedenler, vasküler hastalıklar, toksinler… Bunların haricinde nedeni bilinmeyen epileptik nöbetler de söz konusudur.
Kedinizin neden nöbet geçirdiğini bilmek, tedavinin etkisi açısından çok önemlidir. Bununla birlikte kedi nöbetlerinin altında yatan kaynağı tam anlamıyla bilmek mümkün olmayabilir. Kedinizin, tedavisi kesin olmayan ve destekleyici bakım gerektiren bir hastalığa sahip olması mümkündür. İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen epilepsi ihtimali de söz konusu olabilir.
Sık sık nöbet geçiren bir kedi, hekim doğrultusunda antikonvülzan ilaçlarla tedavi edilecektir. Fakat antikonvülzan ilaç tedavisinden önce göz önüne alınması gereken bazı noktalar vardır.
Bu başlığın cevabını net olarak belirleyecek kişi veteriner hekiminizdir. Fakat bilgilendirme amaçlı birkaç noktaya değinmekte fayda var.
İlaç tedavisine başlama kararı birkaç faktöre dayanacaktır:
Öncelikle nöbetler kısa etkili antikonvülzanlarla durdurulur ve takiben uzun etki antikonvülzanlarla tedaviye başlanır. Nöbetin gidişatına bağlı olarak tedavi uygulamaları değişecektir.
Hasta için en doğru tedaviyi planlayacak kişinin veteriner hekim olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte kediniz antikonvülzan ilaç tedavisine başladığı zaman, muhtemelen hayatının geri kalanında da bu tedaviyi sürdürecektir.
Antikonvülzan tedaviyi aniden kesmek, kediniz için tehlikelidir. Veteriner hekiminize danışmadan ilacı kesmemeli veya dozu değiştirmemelisiniz. Bu gibi ilaçlar tıpkı antidepresanlar gibi yavaş ve kademeli bir şekilde kesilmelidir.
Bir nöbette antikonvülzan tedavinin yanı sıra gerekli ise sıvı tedavisi uygulanır. Hipertermi veya hipotermiden kaçınma amaçlı beden ısısı sık sık ölçülür. Evde beş dakikadan uzun süren epileptik nöbetlerin şekillenmesi ihtimaline karşı ise hasta yakını bilgilendirilir ve duruma göre yönlendirmeler yapılır.
Kedinizde nöbet öncesi kafa sallama, seğirme ve sürekli yalanma gibi belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Nöbet esnasında:
Kediler oldukça duygusal hayvanlardır. Bundan dolayı böyle bir rahatsızlığın varlığında kediniz kesinlikle stresli bir ortamda olmamalı; yemek ve egzersiz saatleri düzenli olmalıdır. Ayrıca kedinizin oda spreyleri ve sigara dumanından uzak durması faydalı olacaktır. Mikro dalga fırını gibi sinir sistemini tetikleyecek aletlerin de kedilerden uzak tutulması önerilmektedir.
İlgili içerik: Kedilerde meydana gelen nörolojik bozukluklar