Bir Kedinin Ağrısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir Kedinin Ağrısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin bazı sebeplerden dolayı acı sürükleyip sürüklemediğini kavramak güçtür ve bu surattan hafif görülen hastalıklar dahi gözden kaçabilir. Ancak bu vaziyet iştahsızlık ve tembellik gibi bulgular ya da hasta olduklarında çok daha besbelli semptomlar ortaya çıktığında fark edilebilir. Ayrıca kedinizde bir mesele fark ettiğinizde, kedinizin gerçeğinde çok uzun bir zamandır bu hastalık ile çaba ediyor olabileceğini bilmelisiniz.

Öte yandan senelik baytar doktoru tetkikine gittiğinizde de kedinizin fobi ve stresli olmasından dolayı ağrısı olduğu anlaşılamayabilir. Bu sebeple kedilerde ağrı bulgularını evvelden fark edebilmek büyük miktarda ehemmiyetlidir. Böylece ciddi neticeler olmadan erken müdahale edilecek ve hem siz hem de kediniz rahat etmiş olacak. Peki kedilerde ağrı bulguları nelerdir? 

İçindekiler

Ağrı yaşayan kedilerin fiziksel semptomlarından evvel tavırlarında farklılıklar alana gelebilir. Bu noktada kedinizin bayağı huyunu ve tutumunu öğrenmeniz gerekmektedir. Misalin, kedinizin enerji seviyesini, yürüyüşünü, iştahını, uyku kumpasını, susuzluğunu, fiziksel özelliklerini ve tutum şekilleri gibi pek çok şeyini bilmiş olmalısınız. Bunları bildikten sonra ise en minik bir başkalaşımda kedinizin hastalanabileceğine dair bir kuşku oluşacaktır.

Kediniz oyuncakları ile oynamayı kesebilir ve cümbüşlü etkinliklere katılmak istemeyebilir. Bu da enerjisinin olmadığına işarettir. Aynı zamanda kediler merdivenden inip çıkmak veya sıçrama mevzusunda gönülsüz olabilir, yataktan kalkmakta eforluk sürükleyebilir, tedirgin olabilir ve rahat bir yer bulup dinlenmekte kasvet sürükleyebilir. Bu gibi bulguların yanı gizeme uyku kumpasında da farklılıklar alana gelebilir. Daha az yatabilir ya da alışılmadık yerlerde uykuya dalabilir.

Kediler ağrılı olduğu zamanlarda kum kabına girip çıkarken ve çömelirken ağrı sezebilirler. Özellikle ağrılı kalça ve dizlere sahip olan kediler, çömelme pozisyonunda fazla derecede zorlanırlar. Ayrıca kedinizin alt üriner sistem rahatsızlıkları varsa kum kabını kullanmaktan çekinebilir. Kolit ve rektit gibi bağırsak yangılarında ise kediniz dışkısını yaparken ağrı sürüklüyor olabilir.

Kedinizin kendi kendini arındığında da yalnızca suratını ve bedeninin önünü arındığını fark edebilirsiniz. Bu anlamda kedinizin bakım alışkanlıklarının değiştiğini ve tüylerinin düzgün olmadığını görebilirsiniz. 

Kediniz içine kapanık olabilir, saklanmaya başlayabilir, kapıda karşılamaları kesebilir, kendisini beğendirmeyi kesebilir, sizinle yatmayı kesebilir ve buna eş farklı tavırlarda bulunabilir.

Acı sürükleyen kediler fazla saldırgan ve asaplı bir yapıya sahip olabilir. Konuttaki insanların ya da değişik evcil hayvanların kedinize yanaşması neticesinde, kedinizin hırlamaya veya tıslamaya başladığını görebilirsiniz. Öte yandan kucağa alınmaktan rahatsızlık dinleyebilir ve taranmaktan beğenmeyebilirler. Ayıca ağrılı bölgesine değdiğinizde ya da değeceğiniz zaman, kediniz sizi ısırabilir veya tırmalayabilir.

Ağrı ve acı sürükleyen kediler, yeme ve içme gibi temel gereksinimlerinden uzaklaşabilirler. Şayet kedinizin yeme ve içme alışkanlıklarında rastgele bir farklılık görürseniz, baytar doktorunuza haber vermelisiniz. 

Çok acı sürükleyen bir kedinin, top biçiminde kıvrılmaya çalışıyormuş gibi göründüğünü, çömelmiş bir pozisyonda ve sırtı klasikten daha yüksek durduğunu, başı alt eğilmiş ve ön pençeleri altına sabretmiş biçimde oturduğunu öğrenmelisiniz. Aynı zamanda kedinizin yere uzandıktan sonra bacaklarını kendi altına doğru sıkıştırdığını fark edebilirsiniz. Solunum sisteminde bir problem olan kediler ise soluk alıp verirken güçlük sürükleyebilir. Bu bulguların dışında kediniz kaşınmaktan da kaçınabilir.

Kedinizin ağrısı olduğunda sakın insanlar ve köpekler için kullanılan ilaçlardan vermeyin! Kedilerin ilaçları değişik kullanılan ilaçlara göre çok daha değişiktir. Ayrıca sizin kullandığınız ağrı kesiciler kedilerde vefata dahi neden olabilir. Bu sebeple kedinizin ağrısı olduğunu düşünüyorsanız, baytar doktoruna gitmeli ve baytar doktorun size önerdiği ilaçları kullanmalı ya da nasihatlerini dinlemelisiniz. 

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required