Kedim Neden Duvarı Yalıyor?

Kedim Neden Duvarı Yalıyor?

Kedim neden duvarı yalıyor diye endişe edip merak ediyorsanız, doğru adreste olduğunuzu bilin. Tıklayın ve bu davranışının nedenini öğrenin!

Kediler kendilerini tımar etme alışkanlıklarına sahip oldukları için oldukça temiz hayvanlardır. Hatta normal bir kedi gününün yarısını kendini yalayarak geçirir. Bir kedinin temiz olmak adına düzenli olarak kendini yalaması gayet doğaldır. Ancak bazen meraklı kediler, mobilyalar, bitkiler, kıyafetler ve duvarlar gibi başka şeyleri de yalama ihtiyacı duyarlar. Bu alışılmadık bir durum olmakla beraber gıda dışı öğeleri takıntılı bir şekilde yalama alışkanlığı da geliştirmelerine neden olur. Kedim neden duvarı yalıyor diye merak ediyorsanız, daha detaylı bilgiye ulaşmak için okumaya devam edin!

Kedilerin Duvarı Yalama Nedenleri
Tat ya da Koku
Yakın bir zaman diliminde duvara dökülmüş ya da yapışmış olan bazı madde izleri, kedinizi cezbeder ve duvarı yalamasına neden olur. Kediler genel olarak meraklı evcil hayvanlardır ve bu yüzden yüzeyi koklamak ya da yalamak istemeleri normaldir. Bunun dışında kediler güzel kokan ya da lezzetli olan (onlar için) bileşikler içerdiklerinden vernik ve yapıştırıcılara karşı ayrı bir ilgi duyarlar. Kokusu ve tadı onları cezbettiği için aynı şey plastik için de geçerlidir. Duvar kaplamalar ya da boyadaki bazı uçucu bileşikler, psikoaktif bir etki üretir ve kedilerin ilgisini çekebilirler. Hatta kedilerin bazı zamanlar kafalarını plastik torbalara sokmalarının, yalamalarının ve çiğnemelerinin nedeni de budur. Plastik, kedilere hoş ve neredeyse sarhoş edici bir his verir. Bu his küçük dozlarda olduğu sürece kedinize çok büyük zarar vermez ancak daha uzun ve sık yapılması isteyeceğiniz bir durum değildir.

Dokular
Bazı duvar kaplama dokuları kediler için cezbedici olabilir. Bunlar arasında ise pürüzsüz parlatıcılar, yumuşak flok duvar kağıtları, nubby ağaç yongası ve dokunsal dokulu boyalar yer alıyor. Duyguları harekete geçmiş kedileri, genellikle dilerini duvarın yüzeyine yapıştırırken bulabilirsiniz. Eğer kedinizi duvarı yalamaya iten şeyin doku olup olmadığından emin olmak istiyorsanız, benzer dokuya sahip diğer yüzeyleri yalayıp yalamadığına dikkat edin.

Nem
Bazı kediler susuzluk çektiği zamanlarda nemli bir duvarı yalar. Eğer kedinize her zaman erişebileceği temiz ve tatlı bir su sağlıyorsanız, bunu yapmaması gerekir. Bunun için kedinize özellikle de uzakta olacağınız zamanlarda su vermeyi unutmayın! Kedilerin sağlıklarını korumaları için düzenli miktarda su içmeleri gerekir ve yeterli suyu alamadıkları takdirde dehidrasyon, böbrek hastalığı ve idrar yolu hastalığı gibi bir takım hastalıklara maruz kalırlar. Bazı kediler su kabından su içmek yerine direkt musluktan içmeyi tercih ederler. Hareketli su içmeyi daha rahat bulan kediler için, harekete duyarlı kedi su çeşmeleri yapılabilir.

Pika
Kediniz evde sürekli olarak yer, yastık, kıyafet, duvar ya da perde gibi nesneleri yalıyorsa bu pika belirtilerine işarettir. Pika, yenilebilir olmayan öğeleri özleme alışkanlığını tanımlamaktır. Pika hastalığı en yayın olarak Siyam, Birman, Tonkinese ve diğer doğu türleri gibi belirli ırklarda görülür. Bunun dışında doğu kökenli olmayan diğer evcil kediler de pika hastalığına yakalanabilirler. Pikanın en yaygın belirtileri ise şunlardır;

Davranış bozukluğu: Pika, kedilerin can sıkıntısı, stres ya da ilkel bir dürtüyü tatmin etmek için yaptıkları öğrenilmiş bir davranış olarak karşımıza çıkar.
Diyet ihtiyaçları: Pika, diyet ihtiyaçları karşılanmayan kedilerde meydana gelir ve açlığa, vitamin, mineral ya da lif eksikliğine yol açar.
Hastalık: Pika, anemi, lösemi, hipertiroidizm, diş hastalığı ve diyabet gibi altta yatan bir hastalığın belirtisidir.
Kedinizin cinsine, boyutuna, yaşına ve aktivite düzeyine uygun besin türlerini aldığından ve bu davranışa neden olan herhangi bir tıbbi sorunun olup olmadığından emin olmak için kedinizi veteriner kliniğine götürüp kontrol ettirin.

Kedimin Duvarı Yalamasını Nasıl Engellerim?
Duvarlarda kedilerin nefret ettiği ve acı tatları olan evcil hayvan caydırıcı spreyleri ya da diğer kokuları kullanmanız, kedinizin duvarı yalamasını engelleyebilir. Ancak bazı inatçı kediler, dillerini sokabilecekleri başka bir yere ya da nesneye doğru gitmeye başlayabilirler. Bunu engellemek için kedinizi uyarmanız gerekmektedir. Ancak kedilerin daha az uyarıldığını ve bu konuda özellikle çok dikkat edilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle kedinizin ihtiyaç duyabileceği uyarımı sağlamak adına, onu keşfetmek ve oynamak için kullanabileceği şeylere odaklamanız gerekmektedir. Lazer oyuncaklar, yapboz besleyiciler ve tedavi topları gibi etkileşimli oyuncaklar, kediniz adına çevresel zenginleştirmenin uygulanmasına yardımcı olacaktır. Kedinize eğlence ve aktivite sağladığınız zaman, duvarı yalamayı unutacaktır. Ayrıca kedinizin ihtiyaç duyduğu diyeti uyguladığınızdan emin olun. Çünkü kediniz aç ve susuz kalabilir. Ve tüm bu işlemler işe yaramazsa, kedinizi veterinere götürmeyi deneyin.

Kedilerle nasıl oynanır? Kedilerin sevdiği oyunlar
Kedilerle iletişim ve oyun – Kedinizi çağırmak için onu nasıl eğitirsiniz?
Sıkça Sorulan Sorular
Bir kedi duvardaki yeni boyayı yalarsa ne olur?
Kediniz duvardaki taze boyayı yaladıysa, öncelikle panik yapmamalısınız. Az miktarda boya toksik değildir ancak tahrişe neden olabilir. Bunun dışında kediniz yeni boyanmış duvarın büyük bir bölümünü yalamışsa, kedinizi derhal veterinere götürmelisiniz. Ayrıca boyanın toksisite seviyesinin türüne bağlı olduğunu unutmamalısınız. Lateks boyaların çoğunluğu toksik değildir. Son olarak kedinizin bu malzemeye alerjisi varsa, ters reaksiyonlar gösterebilir.

Kedim neden aniden her şeyi yalıyor?
Aniden başlayan yalama stres belirtisi olabilir. Bunun için kedinizi değerlendirmeli ve evinizde nelerin değiştiğini düşünmelisiniz. Eve yeni bir evcil hayvan getirdiniz mi? Biri öldü mü? Evdeki bu gibi ani değişimler bir kediyi strese sokabilir ve stresi atmak için bir şeyleri yalamaya başlayabilir.

Kedim neden duvarı yalıyor sonra kusuyor?
Eğer kediniz duvarı yalayıp kusuyorsa hemen alarma geçmelisiniz. Duvardaki herhangi bir şey kedinizin sindirim sistemini tahriş ediyor olabilir. Örneğin zehirlenmeye yol açabilecek bir bakteri söz konusu olabilir. Kedinizin kusması durmuyorsa, onu bir an önce veterinere götürmelisiniz. Bu noktada en büyük düşmanınız dehidrasyon olduğu için hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. Kusma ya da ishal 12 saat içinde azalmazsa, kedinizi veterinere götürmenizin vakti gelmiş demektir.

Kedim neden yeri yalıyor?
Kediniz yeri yalıyorsa, üzerindeki bir şeyin tadını beğenmiş olabilir. Bu masadan düşen yiyecek parçaları, su sıçralamaları ya da yalnızca döşemenizin dokusu olabilir. Kedinizin yeri yalaması çoğunlukla yaygın bir davranış olarak bilinir ancak her zaman zorlayıcı eğilimlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer kediniz belirli bir noktayı yalarsa, o bölgeye acı elma ya da limon suyu sıkabilirsiniz. Kediniz bu işlemin ardından yalamayı tekrarlamaktan vazgeçecektir.

Kedim neden pürüzsüz yüzeyleri yalıyor?
Kediniz pürüzsüz ya da soğuk yüzeyleri yalıyorsa, bu davranışının sebebi dehidrasyon ve nemden kaynaklı olabilir. Kediniz yüzeyde biriken yoğunlaşmaya ulaşmak için beton ya da kiremitli bir yüzeyi yalıyor olabilir.

Pikanın nedeni nedir?
Pikanın tek bir nedeni yoktur. Demir, çinko ya da başka bir besin maddesindeki eksikliği pika ile ilişkilendirebiliriz.

Pika kedilerde nasıl tedavi edilir?
Hedeflenen öğeleri kaldırmakla işe başlayabilirsiniz. Kedinizin çiğnemeyi sevdiği bitkileri, kıyafetleri ya da diğer eşyaları saklayabilirsiniz. Kedinize çiğnemesi için başka bir şey verebilirsiniz. Kediniz ile oynayabilirsiniz. Onun için çekici olan öğeleri çekici olmayan hale getirebilirsiniz. Tehlikeli bitkilerden kurtulabilirsiniz. Son olarak bir hayvan davranış uzmanı ile konuşabilirsiniz.

Pika nasıl tedavi edilir?
İlk olarak eksik besin maddeleri değerlendirilmeli ya da kurşun zehirlenmesi gibi diğer tıbbi sorunlar ele alınmalıdır. Öte yandan pikanın tedavisi davranışlar, çevre ve aile eğitimi ile ilgilidir.

Pika kediler için kötü mü?
Hafif bir pika vakası yaşayan bir kedi, yenmeyen nesneleri emebilir ya da yalayabilir. Ancak söz konusu olan nesneyi tüketmez. Ciddi pika vakalarında ise kedi nesneyi tamamen tüketir. Bunun sonucunda da bağırsak tıkanması, sindirim sisteminin yırtılması, toksisite ve elektrik çarpması gibi riskler ortaya çıkabilir.

Kedinizin pika olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kediniz evde yiyecek olmayan nesneleri yalıyor, emiyor ya da tüketiyorsa pikadan muzdarip olabilir.

Bir kedi neden duvarı yalar?
Bir kedinin duvarı yalamasının en belirgin nedeni yakın bir zaman diliminde duvara bir şey dökülmüş olmasıdır. Örneğin yiyecek, içecek ya da kedinin ilgisini çekebilecek herhangi bir madde. Duvardaki bu maddeyi temizleseniz bile, boya ya da duvar kağıdındaki çekici maddenin kalıntıları hala çekici gelebilir.

Kedimin plastik poşetleri yalaması güvenli midir?
Plastik poşetleri yalamak dokuya özgü bir yeme bozukluğu olarak bilinir. Bu durum bağırsak tıkanıklıklarına yol açabileceği için plastik yutulmadığı sürece tehlikeli değildir.

Plastik poşetler kediler için zehirli midir?
Birçok kedi plastik poşetleri (çöp poşetleri veya alışveriş poşetleri v.b) çiğnemeyi sever. Ancak kedilerin yuttuğu bu parçalar sindirim sistemlerine yerleşebilir ve hayatta kalmaları için büyük bir ameliyat gerekebilir.

Kedim neden birdenbire her şeyi yalıyor?
Aşırı yalama parazitlerin, nörolojik hastalıkların, gıda alerjilerinin ve endokrin hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Ve aşırı yalama cilt tahrişine, enfeksiyonlara ve tüy yumağına neden olabilir. Bu sebeple kedinizin dikkatini kendini ya da diğer nesneleri yalamaktan başka bir şeye yönlendirmelisiniz.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required