Kediler Nasıl Terbiye Edilir? Başına Buyruk Kedilere Karşı Çözüm Önerileri

Kediler Nasıl Terbiye Edilir? Başına Buyruk Kedilere Karşı Çözüm Önerileri

Genellikle kedi sahipleri kedilerinin uysal ve sakin olmasını isterler. Ancak çoğu evcil kedi sahibi, kedilerinin gösterdiği hırçınlık ve saldırganlık nedeniyle zaman zaman dert yanabilmektedir. Kedinizin davranışlarının daha iyi olması için bazı beklentiler içine girebilirsiniz. Minik dostunuzun tavırlarına alıştığınızda ara sıra yapacağı ufak kaçamaklar size tuhaf gelmeyecektir. Ancak, kediniz sürekli olarak kötü davranışlar sergilemeye devam ediyorsa, bunun bir çözümünü bulmalısınız. Peki, ama nasıl? Kedinizi eğitmek istiyor ve bu konuda da bir arayışa girmiş olabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda, kedinizi nasıl terbiye edebileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

İçindekiler

Kediniz evde kapalı olduğu zaman, doğası gereği bazı davranışlar sergileyecektir. Bu davranışlar; etrafta koşup zıplamak, bir şeyleri tırmalamak veya eşyaları kemirmek gibiyse, bu, onun doğal davranışları olarak kabul edilmelidir. Ancak kediniz stres ve diğer nedenlerden dolayı saldırganlık, tuvalet kabı dışına kaka yapma gibi alışkanlıklar geliştiriyorsa, onun için bir eğitim programı oluşturmanız iyi olacaktır.

Kedinizin doğası gereği eğitilmesi oldukça zahmetlidir. Birçok insan kedisinin asla eğitilemeyeceğini savunmaktadır. Ancak durum tam olarak böyle değildir. Kediniz oldukça akıllı bir canlıdır ve muhteşem bir hafızaya sahiptir. Davranış uzmanları kedi hafızası hakkında birçok bilgi paylaşmaktadır. Kediler, hem uzun süreli hem de kısa süreli hafıza yapıları sayesinde eğitimi olanaklı kılmaktadır. Kediniz bir davranışı sergilediğinde olumlu bir karşılık alırsa, o davranışı tekrar edecektir.

İnsanlar bir davranış karşısında beğeni ve övgü aldıklarında, bu davranışı tekrar etmek isteyeceklerdir. Aynı şekilde kediniz de bu olumlu pekiştirme durumunu anlayarak bu duruma tepki verecektir. Kediniz olumlu ve sizin hoşunuza giden bir davranış sergilediğinde, onun bu davranışını pekiştirmesi ve tekrar yapmasını sağlamak için sevdiği oyuncakları ve ödül maması gibi bir pekiştirme etken kullanmanız onu eğitirken size oldukça faydası olacaktır. Unutmamanız gereken konu ise, kedinizin olumlu bir davranışa karşı ne aldıklarını daima hatırlamasıdır. Kedinize eğitim vereceğiniz zaman onun sevdiği bir eşyayı kullanmanız, kedinizin dikkatini çekecek ve olaya odaklanmasını sağlayacaktır. Bu eğitim, kediniz için daha cazip bir hale gelecektir.

Kediniz için doğru ödülü bulmakta zorlanabilirsiniz. Size vereceğimiz önerileri dikkate alarak bu doğrultuda hareket edebilirsiniz. Kedinize vereceğiniz bazı ödüller;

Kediniz başına buyruk ve hırçın davranışlar sergiliyor olabilir. Ancak, sizin onu anlamanız hiç de zor değildir. Eğer siz kedinizi terbiye etmeye karar verdiyseniz, öncelikle kedinizi tam anlamıyla anlamanız gerekmektedir. Uzmanlar kedilerin insanlarla iletişim kurmaları için oldukça fazla sese dayanabilen bir iletişim sistemi geliştirdiklerinden bahsetmektedirler. Siz de kediniz ile iyi anlaşarak güçlü bir bağ kurmak istiyorsanız, onun sizi anlayabilmesi için doğru iletişimi sağlamanız gerekmektedir. Kedinizi anlamanız ve terbiye etmeniz için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Kediler kuyrukları ile iletişim kurarlar. Kedinizin kuyruk hareketlerine bakarak eğitim sırasında size nasıl tepki vereceğini anlayabilirsiniz. Kedinizin bazı tipik kuyruk hareketleri aşağıdaki gibidir.

Bu davranış şekillerinin yanı sıra kedinize eğitim verirken dikkat etmeniz gereken davranışlar vardır. Bu davranışlardan bir tanesi kedi ısırması olabilir. Kediniz sizi ısırıyorsa o an için onu yalnız bırakmanız gerekmektedir. Kedinizin davranışlarına değer vermeli ve onu anlamaya çalışmalısınız. Bu davranışların kediler için tutarlı anlamları vardır.

İletişim hayatımızın her alanında olmazsa olmaz bir davranış biçimidir. Evcil hayvan sahipleri için de oldukça önemli bir davranış türü olan iletişim, minik dostlarımızla kuracağımız samimi bağların oluşmasında önemli bir yer tutmaktadır. Kediler, zaman zaman gösterdikleri istenmeyen davranışlar nedeniyle sahiplerini üzebilmektedir. Bu davranışlar karşısında arayışa giren kedi sahipleri, minik dostlarını daha uysal bir kediye dönüştürebilmek için eğitim metotları ve iletişim yollarına başvurmaktadır. Evcil dostlarıyla kuracakları doğru iletişim ile onları istenmeyen davranışlardan uzaklaştırabilir ve daha mutlu, daha huzurlu bir birliktelik yaşayabilirler. Kedileri terbiye ederken uygulanması gereken bazı iletişim yolları vardır. Bunlar;

Kedinizi terbiye ettiğiniz sırada doğru davranışlar sergilediğinde ona ödül maması vererek ödüllendirmelisiniz. Bu şekilde ödüller vermeniz, yaptığı davranışların doğru olduğunu anlamasını sağlar ve o şekilde davranmaya başlar.

Aynı şekilde kedinizi terbiye ettiğiniz sırada kötü davranışlar sergiliyorsa, onun yaptığı bu davranışların yanlış olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Bunun için kedinizi cezalandırma yolunu tercih edebilirsiniz. Kediniz yanlış davranışlar sergilemeye başladığında onunla iletişimi kesmeniz en doğru seçenek olacaktır. Çünkü böyle bir durumda kedinizle konuşmanız, onun yaptığı davranışları onayladığınız anlamına gelecektir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Saydıklarımız dışında kedinizi terbiye ederken uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. Bu yöntemleri uygulayarak kedinizdeki kötü davranışların azalmasını da sağlayabilirsiniz.

Kedinize eğitim verdiğiniz sırada doğru ve güzel davranışlar sergilediğinde, ödül mamaları ikram etmeli ve yumuşak bir ses tonuyla konuşarak ona sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Bu durum onda kötü davranışların hızlı bir şekilde düzelmesini sağlayacaktır. Örneğin, kanepeyi tercih etmeyip, tırmalama tahtasının olduğu yerde duruyorsa bunu fark ettiğiniz an ona ödül mamaları verebilirsiniz.

Peki, siz kedinizi nasıl terbiye ediyorsunuz? Kedinizde hoşlanmadığınız davranışlar nelerdir ve bir daha bunu yapmaması için ne gibi önlemler alıyor, ne tür eğitim programları uyguluyorsunuz. Kedinizle yaşadığınız tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

All fields marked with an asterisk (*) are required